REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo sausio šalies moksleiviai gali įgyti vertingos informacinių technologijų (IT) patirties nemokamame e. pamokų cikle IT KITAIP, kurį organizuoja iniciatyva „Misija: karjera“, „Tech City Lietuva“ ir užsienio investicijų plėtros agentūra „Investuok Lietuvoje“. Artimiausios e. pamokos vyks vasario 12 dieną 11 valandą ir 19 dieną 17 valandą.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio viduryje prasidėjęs nuotolinis pamokų ciklas skirtas 9–12 klasių mokiniams. Pamokas veda IT praktikai profesionalai iš „Swedbank“, „Barclays“, „NFQ Technologies“, „EIS Group Lietuvos“ ir „Tieto Lietuvos“. Nuotolinių pamokų IT KITAIP transliacija vyksta tiesiogiai „YouTube“ svetainėje.

REKLAMA

Subūrė vienus geriausių programuotojų

„Misija: karjera“ – Kauno technologijos universiteto (KTU), Vilniaus Gedimino technikos universiteto ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos iniciatyva pradėtas įgyvendinti mokinių profesinio informavimo ir orientavimo projektas. Juo siekiama sudaryti galimybę mokiniams apgalvotai pasirinkti būsimą profesiją.

Kaip sakė šio projekto koordinatorė Gintarė Žilaitytė, atstovaujanti KTU, e. pamokų ciklu siekiama prisidėti prie šalies moksleivių skaitmeninių žinių, gebėjimų ir domėjimosi technologijomis ugdymo.

REKLAMA
REKLAMA

„Projekto startas labai sėkmingas – skaičiuojame, kad pirmosiose pamokose dalyvavo per penkis tūkstančius moksleivių, kurie klausėsi bene geriausių šalies IT specialistų patarimų. Džiugu, kad moksleiviai supranta, jog tapus IT specialistu bus galima dirbti visame pasaulyje. Juk būdamas programuotoju su kompiuteriu gali sėdėti ir paplūdimyje“, – sakė G. Žilaitytė.

„Tech City Lietuva“ – tai didžiųjų šalies finansų bei IT bendrovių sąjunga. Jai atstovauja „Swedbank“, „Barclays“, „NFQ Technologies“, „EIS Group Lietuva“ bei „Tieto Lietuva“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslo atstovai susibūrė tam, kad galėtų skatinti šalies jaunimą labiau domėtis technologijų mokslais, o profesionalus – nuolat tobulėti ir taip stiprinti visos Lietuvos konkurencingumą technologijų srityje pasaulyje.

Pasirinkęs IT neprašovė

Sausį įvyko dvi nuotolinės pamokos apie tinklus ir internetą, kurias vedė „Barclays“ technologijų centro Lietuvoje specialistai. IT profesionalai su Lietuvos mokyklų mokiniais dalijosi savo patirtimi ir žiniomis, mokė tiek teorinių, tiek praktinių dalykų.

„Labai džiaugiamės mokyklų aktyvumu ir tikimės, kad prisijungiančių dalyvių skaičius tik didės. Dažnas mano kolega IT specialistu tapo „priverstinai“, nes baigus mokslus visiems tenka ieškotis darbo, o įdomiausios ir geriausiai mokamos darbo vietos yra būtent IT“, – pasakojo „Barclays“ kompiuterinių tinklų inžinierius Vilius Ellikas.

REKLAMA

Jo teigimu, realybė yra tokia, kad net 60 proc. lietuvių dirba ne pagal įgytą specialybę.

„Pats prisimenu save paskutinėse mokyklos klasėse ir kaip buvo sunku pasirinkti, kur stoti. Geriausias būdas pasirinkti specialybę – pasidomėti įsidarbinimo bei karjeros galimybėmis ir tai išbandyti. Visas pasaulis sutaria, kad IT yra perspektyviausia sritis, o apie skirtingas IT sritis sužinosite ir turėsite galimybę jas išbandyti mūsų pamokų metu, todėl kviečiame visus mokinius aktyviai dalyvauti“, – ragino pašnekovas.

Pataria nesivadovauti stereotipais

Vasario mėnesį dvi nuotolines pamokas (teoriją ir praktiką) ves „Tieto Lietuvos“ atstovai.

„Programavimas – tai nebe ateities svajonių darbas, jis dominuoja jau šiandien. Tačiau vis dar paplitę stereotipai, jog išmokti programuoti gali tik puikiai matematiką ir kitus tiksliuosius mokslus išmanantys mokiniai. Mes per savo e. pamoką tai paneigsime ir pabandysime sulaužyti nusistovėjusius stereotipus apie programuotojų darbą ir pačią profesiją“, – plačiai išsikerojusį mitą paneigė „Tieto Lietuvos“ programuotojas Donatas Kimutis.

REKLAMA

Pasak D. Kimučio, pamokose moksleiviai pamatys, kad programavimas yra kūrybiškas darbas, pritaikomas visose srityse – tiek telekomunikacijose, tiek medicinoje, tiek teisėje. Pamokų dalyvius bendrovės atstovai supažindins su keliomis pagrindinėmis kalbomis ir parodys, kad su jomis nesunkiai galima nuveikti daug įdomių dalykų.

Kaip stebėti pamokas?

Nuotolinių pamokų IT KITAIP transliacija vyksta tiesiogiai „Youtube“ svetainėje. Anot organizatorių, teorijos pamokoms stebėti tereikia kompiuterio (ir projektoriaus, jei pamoką moksleiviai žiūrės kartu) bei interneto ryšio.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų