REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki vietos valdžios rinkimų likus trims savaitėms, internete pasirodė Alytaus merą Jurgį Krasnicką tariamai kompromituojantis garso įrašas. Pats politikas tai vadina provokacija ir dėl šio įvykio pažadėjo kreiptis į policiją.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos socialdemokratų partija stojo ginti savo nario, paraginusi politinius oponentus rinkiminėje kovoje rungtis idėjomis, o ne juodosiomis technologijomis paremtomis provokacijomis. Paskelbtame įraše vyras, kurio balsas panašus į J.Krasnicko, aiškina perpratęs korupcinius mechanizmus ir ketinantis užsidirbti iš mero pareigų: „Aš perpratau mechanizmus, aš manau, arba sėsiu, arba užsidirbsiu bent keturis milijonus iš karto iš tos su(...)tos mero pozicijos. Aš tau nuoširdžiai pasakysiu: kiek aš galiu (...) už tą su(...)tą Lietuvą. Tai suprask mane kaip žmogų teisingai. Aš linkęs sužaisti „va bank“, kai nu(...)siu milijoną, minimum.“

REKLAMA

J.Krasnickas tvirtina, kad įrašas sumontuotas iš įvairių jo pokalbių, tačiau neneigia, kad tai jo balsas. Tokiu atveju galima tik spėlioti, kodėl įraše Lietuvos vardas sujungtas su necenzūriniu žodžiu. Tačiau klausimų padaugėtų, jei ekspertai patvirtintų šios ar kurios kitos frazės autentiškumą. Tada galėtume klausti, ar juodųjų technologijų nenaudoja pačios politinės partijos, jei nežinia kokiais motyvais rinkėjams siūlo ir remia padugnių kalba kalbančius kandidatus, ir kaip galėjo atsitikti, kad tokios vidinės kultūros asmenys keliami į svarbius politinius postus.

REKLAMA
REKLAMA

Klasikinis juodųjų technologijų pavyzdys

Birutė Vėsaitė, Seimo LSDP frakcijos narė

Aš manau, kad tai yra tiesiog klasikinis juodųjų technologijų pavyzdys. Įsivaizduokite – rinkimų kampanija įsibėgėjusi, aišku, kad jokių pokyčių negali būti... Šiandien vyko valdybos posėdis, mes diskutavome šita tema ir manome, kad iš tikrųjų tai yra provokacija. Be abejo, reikia ištyrinėti, kas užsiima šitokia veikla. Partija norėtų, kad rinkimai vyktų skaidriai, o ne šitaip. Iš privačių pokalbių galima priskaldyti labai daug malkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad taip būtų daroma, iš tikrųjų neteko dar girdėti. Ar tai galėtų turėti poveikį Alytaus rinkėjams? Na, žinoma, per daug pliusų tai tikrai nepridės, bet aš manyčiau, kad protingas pasiaiškinimas ir išsiaiškinimas, kas šito siekia ir kas tai daro, suteiktų daugiau aiškumo ir gal užkirstų kelią panašiems atvejams ateityje.

Ar, remiantis šiuo atsitikimu, būtų pagrindo vėliau ginčyti rinkimų rezultatus? Na, mes dar taip toli nežiūrime. Reikia apsvarstyti visas prielaidas ir tik tada daryti sprendimus. Klausiate, ar politikui atleistina necenzūrinė leksika? Aš manau, kad visi turime kalbėti literatūrine kalba. Visi piliečiai. Ypač tai, ko gero, turėtų būti taikoma politikams, bet turbūt vakarėlyje, šiek tiek pasivaišinus, visko pasitaiko. Ir jeigu tokie dalykai viešai skelbiami, tai, žinokite, aš jau nesuprantu, kokioje valstybėje mes gyvename.

REKLAMA

Turi būti labai aiškūs atsakymai

Rimantas Jonas Dagys, Seimo TS-LKD frakcijos narys

Tiesą sakant, nelabai daug žinau apie šį atvejį, girdėjau per TV, kaip sakoma, puse ausies. Galėčiau tik tiek pasakyti, kad čia pačiam J.Krasnickui reikia spręsti. Jei tai kažkokios tamsios technologijos ir montažas, turėtų kreiptis į teisėsaugos institucijas aiškiai sakydamas, kad įrašas sumontuotas. Jeigu ne, tada tas reportažas turi pagrindą. Jeigu tai yra montažas, tai nesiimčiau nieko komentuoti apie tą necenzūrinę leksiką. Kas ten ką sujungė, kokias frazes ir kaip – tai kažkokia košė. Jei taip buvo padaryta, tai jau susiję su teisėsauga, turėtų būti teisiškai įvertinta. Kito kelio čia nėra. O politikas turi duoti aiškius atsakymus į visus iškilusius klausimus.

REKLAMA

Ar pasitaikydavo, kad prieš rinkimus būtų naudojamos juodosios technologijos ir prieš mane? Na, tokių dalykų būna visada: arba akcentuoja visai ne tai, kaip buvo iš tikrųjų, arba ne taip parodo... Arba kokia nors informacija „išmetama“ paskutinę dieną, kai negali nieko patikslinti, nes jau būna prasidėjęs „tylos“ laikotarpis. Deja, juodosios technologijos nėra reti dalykai, mūsų politinė kultūra dar yra tokia. Nieko čia per daug nenustebinsi.

Bet tas tekstas, apie kurį kalbame... Jis yra negražus. Į tai negalima atsakyti atsainiai: „Ai, čia kažkas kažką padarė...“ Kiek girdėjau, ten aiškios užuominos į tam tikrus galimus veiksmus. Čia turi būti labai aiškūs atsakymai, negalima tiesiog imti ir numoti ranka.

Parengė Arvydas Praninskas  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų