REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2014 metais Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) ypač didelį dėmesį skyrė galimų pažeidimų siekiant pasinaudoti paramos lėšomis tyrimams. Dėl pažeidimų nutrauktų projektų lėšos skiriamos sąžiningiems paramos gavėjams.

REKLAMA
REKLAMA

NMA pareiga šalies ir Europos Sąjungos (ES) mokesčių mokėtojams – užtikrinti, kad ES ir valstybės biudžeto lėšomis skiriama parama atitektų sąžiningai prisiimtus įsipareigojimus vykdantiems paramos gavėjams. 2014 m. ypač didelis dėmesys skirtas galimai rizikingiems projektams. Dėl rimtų pažeidimų nutrauktų projektų lėšos buvo grąžinamos į bendrą programos fondą ir perskirstytos populiariausioms priemonėms finansuoti. Lyginant su 2013 m., praėjusiais metais tiek pradėtų tyrimų, tiek nustatytų pažeidimų skaičius išaugo dvigubai – 2014 m. buvo pradėta 290 pažeidimo tyrimų, iš kurių pasitvirtino apie 70 proc. Paramos gavėjui nesilaikant paramos suteikimo reikalavimų ar prisiimtų įsipareigojimų, numatomos trys sankcijų rūšys – paramos sumažinimas, paramos neskyrimas ir paramos ar jos dalies susigrąžinimas.

REKLAMA

Daugiausia pažeidimų nustatyta investicinėse Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonėse. Jose ypač dažnai pasitaiko pažeidimų, susijusių su pirkimų vykdymu ir projekto veikla (veiklos pobūdžio pakeitimas, veiklos nutraukimas, įsipareigojimų nevykdymas ir pan.).

Lyginant su kitomis KPP kryptimis, trečiosios krypties, kuria remiami alternatyvūs žemės ūkiui verslo projektai, priemonių paramos lėšų įsisavinimas yra mažiausias (73 proc. nuo skirtos paramos sumos), todėl rizikingiems projektams skiriamas didelis dėmesys – atliekami rizikos vertinimai, kontroliuojami galimai susiję projektai. Per visą KPP įgyvendinimo laikotarpį nustačius pažeidimus nutrauktos 32 paramos sutartys, kurių bendra suma siekia 11,6 mln. Eur. 128 projektuose buvo nustatyti pažeidimai ir pritaikytos sankcijos. Didžiausia bendra pažeidimų suma nustatyta projektuose pagal priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“. Per visą KPP įgyvendinimo laikotarpį ši suma siekia 8,86 mln. Eur, ir tai sudaro 10,8 proc. nuo išmokėtos paramos sumos pagal šią priemonę (82,7 mln. Eur). 2014 m. pagal minėtą priemonę atlikti 69 pažeidimo tyrimai.

Norėdami sėkmingai įgyvendinti investicinius projektus ir siekdami išvengti pažeidimų, projektų vykdytojai turi laikytis pasirašytų paramos sutarčių nuostatų bei prisiimtų įsipareigojimų, o kilus klausimų arba neaiškumų, nedelsdami kreiptis į NMA darbuotojus. NMA siekia, kad visos KPP lėšos būtų įsisavintos, todėl sąžiningiems paramos gavėjams visada yra pasirengusi padėti ieškant abiem šalims priimtinų sprendimų. Pažeidimų tyrimai tęsiami ir 2015 m. Administruodama paramą, NMA aktyviai bendradarbiauja ir su kitomis institucijomis. Atlikus pažeidimų tyrimus ir įtarus sukčiavimo atvejus, apie tai informuojama Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, Valstybinė mokesčių inspekcija, taip pat, vykdant korupcijos prevenciją, gali būti informuota Specialiųjų tyrimų tarnyba.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų