REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Priėmė sprendimą dėl Žaliojo tilto skulptūrų

Bus ieškoma būdų, kaip išbraukti

Žaliojo tilto skulptūros Vilniuje neišbrauktos iš Kultūros vertybių registro. Taip Vilniaus valdžiai užverta galimybė skulptūras nuo tilto nuimti ir jų nebegrąžinti.

Tai antradienį Kultūros paveldo departamente (KPD) nusprendė Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba. Savo sprendimo motyvų ji nenurodė.

Sprendimas priimtas nepaisant to, jog prieš savaitę Kultūros paveldo centras paskelbė, kad Žaliojo tilto skulptūroms teisinė apsauga nereikalinga. Šios išvados anksčiau prašė pati taryba.

KPD direktorė Diana Varnaitė teigė neigiamai vertinanti tarybos sprendimą ir žadėjo ieškoti naujų būdų išbraukti skulptūras iš Kultūros paveldo registro.

„Į klausimą, kas toliau, šiandien išties dar sunku atsakyti. Mes, KPD vadovai, specialistai, tarsimės su Kultūros ministerija, kurios patvirtintų kriterijų vertinimo taryba šiandien nesilaikė. Reikia spręsti, yra keletas būdų, bet kol kas ankstoka atsakyti į šį klausimą“, - žurnalistams sakė D.Varnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pati mano, kad skulptūros nuo tilto turėtų būti nuimtos.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis pernai pasirašė įsakymą, kuriuo sprendžiant dėl teisinės apsaugos nurodoma nevertinti objektų, kuriuose esama sovietinių ar nacistinių simbolių - SSRS ar nacistinės Vokietijos vėliava, herbas, svastika, SS ženklas, kūjis ir pjautuvas, penkiakampė žvaigždė ir pan. Taip pat okupacine simbolika pripažįstami nacionalistų, SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdai, organizacijų ar į juos panašūs simboliai.

REKLAMA

Šios naujos taisyklės leidžia vertinimo tarybai priimti sprendimus dėl minėtų objektų teisinės apsaugos panaikinimo.

Kaune veikianti analogiška taryba pernai gruodį panaikino teisinę apsaugą ant Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto esantiems sovietiniams simboliams, tačiau pasiūlė fiziškai jų nenaikinti, o uždengti arba išvežti į Grūto parką.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

REKLAMA
REKLAMA

KPD Vilniaus teritorinis skyrius Vilniaus savivaldybės prašymu pernai yra išdavęs leidimą laikinai nuimti skulptūras nuo tilto, kad jas būtų galima restauruoti, su sąlyga, jog skulptūros vėliau būtų grąžintos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų