REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai ir Lietuvos krepšinio federacija (LKF) išsikėlė sau svarbų tikslą. Suvieniję jėgas jie ketina išsaugoti jaunų Lietuvos krepšinio talentų sveikatą ir garantuoti, kad jų karjeros nesustabdytų traumos.

REKLAMA
REKLAMA

Veiksminga traumų profilaktika

Kaip teigia LSMU Sporto instituto vadovas profesorius Rimtautas Gudas, norint užkirsti kelią sportininkų traumoms, itin svarbus yra duomenų klasifikavimas ir surinkimas. „Prieš keletą metų pradėjome rinkti sportininkų duomenis apie patiriamas traumas. Toks duomenų sisteminimas užsienyje vykdomas jau ne vieną dešimtmetį ir leidžia efektyviau dirbti traumų profilaktikos srityje. Tikimės surinkti duomenis apie traumas, su kuriomis dažniausiai susiduria paties aukščiausio lygio krepšininkai. Šie duomenys mums padės užkirsti kelią rimtoms traumoms ir ligoms“, – kalbėjo žinomas gydytojas.

REKLAMA

Prof. R. Gudo teigimu, remiantis gautais duomenimis yra kuriamos profilaktikos programos, padedančios jaunus žmones išlaikyti sveikus. Viena tokių programų – jau pusmetį vykdomas projektas, skirtas ugdyti geriausius Lietuvos jaunučius (iki 15 metų) krepšininkus „Talentų U15 karta“. Nuo projekto pradžios ištirta ir iki šiol dirbama su 30 sportininkų, kuriems buvo suteiktos profesionalų rekomendacijos.

„Jau dabar 14–18 metų jaunuoliai gulasi ant operacinio stalo. Daugelis jų patiria stuburo, čiurnos, pečių ir kitokias traumas. Lietuviai lėčiau bręsta, o norint laimėti, mažiau dėmesio skiriama fiziniam pasirengimui. Tai sportininko karjerai atsiliepia vėliau“, – pasakojo LSMU dr. Vytenis Trumpickas.

REKLAMA
REKLAMA

Trūksta laiko

Su jaunaisiais sportininkais taip pat dirba ir LSMU doktorantė Aušra Piktuižytė. Būsima sporto gydytoja jau rūpinosi ne vieno žinomo kepšininko sveikata. Anot pašnekovės, mūsų šalyje itin daug dėmesio yra skiriama krepšinio treniruotėms, tačiau sunkiau kontroliuoti sistemingą fizinį parengimą. „Reikia įvertinti kiekvieno jaunuolio trūkumus, jau turimas bėdas ir laiku pastebėti pavojaus signalus. Organizmas turi būti paruoštas tokiam fiziniam krūviui. Jauni krepšininkai skiria tikrai daug dėmesio krepšinio treniruotėms ir atiduoda daug jėgų bei laiko, kurio nebeužtenka pasirūpinti savimi“, – pastebėjo jauna specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia A. Piktuižytė, didžiausią žalą jaunam ir profesionaliai sportuojančiam organizmui daro poilsio stoka, netinkama (nesubalansuota) mityba ir didelis fizinis krūvis. Aktyviai sportuojantiems jaunuoliams didelį dėmesį reikia atkreipti ir į silpnųjų griaučių raumenų sistemos grandžių ir nekontaktinių traumų riziką.

Doktorantė ateityje norėtų nustatyti aerobinį pajėgumą, reakcijos greitį, atlikti pusiausvyros ir koordinacijos, greičio ir vikrumo testus. „Reikia parengti daugiau sporto gydytojų. Darbo tikrai yra. Tad reikia specialistų, kurie galėtų aptarnauti tokį didelį sportuojančiųjų ir sportininkų skaičių Lietuvoje“, – ateities planus atskleidė LSMU doktorantė.

REKLAMA

Rezultatai nudžiugino

Jaunosios kolegės nuomonei pritarė LSMU Sporto instituto doc. dr. Laimonas Šiupšinskas. Kineziterapeutas pasidžiaugė, kad pakartotinis krepšininkų sveikatos patikrinimas parodė – treneriai, medikai ir didžioji dalis vaikų tinkamai dirbo. Pagerėjo jų sveikatos būklė ir sporto rezultatai.

„Patys krepšininkai klaidas dažniausiai daro dėl žinių stokos. Be abejonės, didelę atsakomybę už jų sveikatą prisiima treneriai. Būtent jų rankose yra treniruočių proceso valdymas ir individualus požiūris į kiekvieną talentą. „Talentų U-15 kartos“ projektas unikalus – sportininkai gauna daug žinių iš aukščiausio lygio specialistų“, – kalbėjo specialistas.

REKLAMA

Projektą „Talentų U įlįsti 15 karta“ projektą vykdančios LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas teigia, kad LSMU mokslininkų ir medikų indėlis, ugdant jaunuosius talentus, yra labai svarbus. „Labai svarbios profesionalų ir žinomų krepšinio specialistų – Jonas Kazlauskas, Saulius Štombergas, Ramūnas Šiškauskas ir kt. – pamokos. Itin svarbu vengti traumų, išmokti prižiūrėti savo kūną. Juk į sportininko organizmą įlįsti neįmanoma. Todėl sporto medicinos profesionalų pagalba yra tiesiog neįkainojama“, – sako M. Špokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektą, kuris bus vykdomas ištisus metus, sudaro penkios savaitgalio stovyklos, organizuojamos vis kitame Lietuvos mieste. Šiuo metu sportininkai tiriami LSMU ligoninės Kauno klinikų Konsultacinėje poliklinikoje esančiame sporto kabinete ir Sporto institute. Statomame Slaugos fakultete įsikurs Reabilitacijos klinika, Sporto institutas su naujomis moderniausiomis laboratorijomis. Tai suteiks naujų galimybių universiteto darbuotojams vykdant tyrimus ir tokio tipo projektus.

Karolina Marcinkevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų