REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinė tiriamosios žurnalistikos organizacija ICIJ paviešino nutekintų HSBC banko duomenų ataskaitas. Paviešintos sąskaitos, kurių bendra suma – 100 mlrd. dolerių, yra susijusios su daugiau nei 100 tūkst. fizinių bei juridinių asmenų iš 200 šalių.

Tarptautinė tiriamosios žurnalistikos organizacija ICIJ paviešino nutekintų HSBC banko duomenų ataskaitas. Paviešintos sąskaitos, kurių bendra suma – 100 mlrd. dolerių, yra susijusios su daugiau nei 100 tūkst. fizinių bei juridinių asmenų iš 200 šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Slapti dokumentai rodo, kaip pasaulinis bankų gigantas HSBC gaudavo pelną iš bendradarbiavimo su prekeiviais ginklais, tiekiančiais minosvaidžių sviedinius vaikams kariams Afrikoje, su trečiojo pasaulio šalių diktatorių kasininkais, su narkotikų prekeiviais ir kitais tarptautiniais nusikaltėliais“, – savo tyrimo duomenis anonsuoja autoriai.

REKLAMA

„Šie dokumentai – reta galimybė patekti į itin slaptą Šveicarijos bankų sistemą, tokia, kokios anksčiau niekada nebuvo“, – pažymi autoriai.

Tarp duomenų, kuriuos gavo ICIJ, yra HSBC banko sąskaitų duomenys nuo 2007-ųjų. Tai daugiau nei 100 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų sąskaitų duomenys iš daugiau nei 200 šalių. Dokumentai, kuriuos gavo ICIJ, paremti duomenims, kuriuos 2008-aisiais neteisėtai išvežė buvęs HSBC tarnautojas Hervé Falciani ir perdavė Prancūzijos valdžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos dienraštis „Le Monde“ duomenis gavo iš Prancūzijos mokesčių sistemos valdininkų ir pasidalijo jais su ICIJ su sąlyga, kad žurnalistų komanda iš įvairių šalių šiuos duomenis paviešins. Dokumentų analizei buvo pasitelkta 140 žurnalistų iš 45 šalių, įskaitant „Le Monde“, BBC, „The Guardian“ „Süddeutsche Zeitung“, „60 minutes“ ir kitų.

Milijonai dolerių rusų valdininkų sąskaitose

Pagal laikomas sumas pirmajame sąrašo 50-uke įsitvirtino Europos, Amerikos ir Artimųjų Rytų šalys, taip pat Indija, Australija, bei ofšorinės bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos klientai, kaip teigiama ataskaitoje, HSBC sąskaitose laikė sumą, lygią 1,7 mlrd. dolerių. Iš viso tarp nutekintų duomenų yra duomenys apie 740 klientus iš Rusijos, kurie kartu sudėjus turėjo atsidarę 1560 banko sąskaitų. Rusijos projekto partneris yra dienraštis „Vedomosti“. Pagal laikomus indėlius šalis užėmė 35 vietą.

Kaip teigiama „Vedomosti“, žurnalistai, išanalizavę rusiškąją sąrašo dalį, sudarytą iš daugiau nei 740 pavardžių, neaptiko ten pirmųjų šalies vadų ar žinomų politikos vardų.

Tačiau, be dešimčių Rusijos „Forbes“ turtingiausiųjų dešimtuko narių, ten atsidūrė ir buvę valdininkai, „Rosneft“ vadovai, valdiškų bankų atstovai, taip pat šių asmenų giminės. Kai kurie jų 2006–2007 metais sąskaitoje laikė daugiau nei 1 mln. dolerių.

REKLAMA

Leidinį domino, kaip žmonės, didžiąją gyvenimo dalį dirbę valstybės tarnautojais, sugebėjo atsidaryti milijonines sąskaitas HSBC.

Pavyzdžiui, 2006–2007 metais 11 mln. dolerių sąskaitoje turėjo bendrovės, susijusios su dabar jau likviduotomis britų „Forehold Limited“ ir „Finahold Limited“. HSBC dokumentuose pirmosios bendrovės savininku nurodomas Rusijos energetikos ministro pavaduotojas Petras Nidzelskis, o antrosios – Lidija Nidzelskaja, „verslo konsultantė“. 2004-ųjų viduryje P. Nidzelskis pasitraukė iš valstybės tarnybos, o tų pačių metų pabaigoje minėta bendrovė atsidarė sąskaitą Šveicarijos banke.

REKLAMA

„Gazprom“ direktorių tarybos narys, buvęs Valstybės turto ministerijos vadovas Faritas Gazizulinas HSBC sąskaitą atsidarė dar 1990-aisiais. Jo sąskaitoje buvo 3,6 mln. dolerių. Banko dokumentuose F. Gazizulinas nurodytas esąs inžinierius, nors jis labiau žinomas kaip valdininkas: iš pradžių dirbo Tatarstane, vėliau – Valstybės turto ministerijoje, o karjerą baigė 2004-aisiais, būdamas turtinių santykių ministru. Nuo 1990-ųjų pabaigos jis yra ir „Gazprom“ direktorių tarybos narys.

Buvęs socialinio draudimo sekretorius ir Federalinės sveikatos draudimo agentūros direktoriaus pavaduotojas Jurijus Kosarevas HSBC sąskaitą atsidarė 2005-aisiais, 2006–2007 metais joje buvo 2,5 mln. dolerių. Susisiekti su J. Kosarevu „Vedomosti“ nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusio „Gazprom“ tarybos nario Viačeslavo Šeremetos sūnus Vadimas sąskaitą Šveicarijos banke atsidarė 2006-ųjų vasarą, 2006–2007 metais sąskaitoje buvo 10,4 mln. dolerių. V. Šeremetas „Vedomosti“ patvirtino, kad sąskaita tikrai buvo, tačiau jis ją uždaręs: „Ši sąskaita man tiesiog tapo nebereikalinga. Aš tuos pinigus investavau ir jau seniai dirbu su rusų bankais“, – paaiškino jis.

„Roskosmos“ Valstybės paslapčių skyriaus vadovo Aleksandro Degtiariajaus sutuoktinė Tatjana, pasak sąrašų, buvo susijusi su 1,2 mln. dolerių sąskaita, kuri buvo atidaryta 2005-ųjų vasarį.

HSBC, anot tyrimo duomenų, buvo itin mėgiamas naftininkų. Buvęs „Rosneft“ prezidentas Sergejus Bogančikovas banko klientu tapo 2007-aisiais, kai dar vadovavo bendrovei. Buvęs „Rosneft“ Komercijos departamento direktorius Nikolajus Kaplunas sąskaitą minėtame banke atsidarė tais pačiais metais. Duomenų apie pinigus sąskaitose nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų