REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kai kurie žmonės į dantenų kraujavimą rimtai nežiūri. Tačiau tai – ne ta problema, į kurią būtų galima numoti ranka. „Interfax“ rašo, kad būtina išsiaiškinti šios ligos priežastis, kad nekiltų pavojus sveikatai.

 Kai kurie žmonės į dantenų kraujavimą rimtai nežiūri. Tačiau tai – ne ta problema, į kurią būtų galima numoti ranka. „Interfax“ rašo, kad būtina išsiaiškinti šios ligos priežastis, kad nekiltų pavojus sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl kraujuoja dantenos?

1. Netinkamas burnos higienos priemonių pasirinkimas.

Kartais žmonės dantų šepetėlį renkasi „pagal grožį“, o dantų pastą – „pagal kvapą“. Toks aplaidus pasirinkimas yra ydingas. Pavyzdžiui, pernelyg kietas šepetėlis tikrai pažeis dantenas ir jos ims kraujuoti. Šepetėlis neturi būti ir per minkštas. Kokį šepetėlį pasirinkti, geriausiai patars odontologas arba vaistininkas, bet dažniausiai patariama rinktis vidutinio kietumo šepetėlį.

REKLAMA

Dantų pastą taip pat reikia rinktis apdairiai, skaitant etiketes. Dažniausiai žmonės pageidauja balinančios dantų pastos, bet ji tinka ne visiems, nes pažeisti dantų emalį. Atsargiai vertėtų elgtis ir su tarpdančių siūlu: juo galima lengvai pažeisti ar net įpjauti dantenas.

2. Gali būti kalti dantų akmenys ir apnašos.

Jei jūsų dantys yra apsinešę akmenimis, labai tikėtina, kad būtent dėl to ir kraujuoja dantenos. Milijonai mikroorganizmų kaupiasi tarpdančiuose, prie plombų, ant dantų pagrindo, ant liežuvio. Kad jūsų burnoje būtų kuo mažiau bakterijų, turite taisyklingai ir naudodami tinkamas priemones prižiūrėti dantis ir bent kartą metuose apsilankyti pas odontologą.

REKLAMA
REKLAMA

3. Hormonų pokyčiai.

Įvairiais gyvenimo laikotarpiais žmonės patiria hormonų pokyčių. Pavyzdžiui, nėra netikėta, jei dantenos kraujuoja paaugliams ar nėščiosioms. Moterų, sergančių endokrininės sistemos ar ginekologinėmis ligomis, dantenos taip pat gali kraujuoti. Tada derėtų kreiptis ne į odontologą, o į kitos srities specialistą.

4. Vitaminų trūkumas.

Kraujuojančios dantenos gali rodyti vitamino C trūkumą organizme. Tada reikėtų valgyti daugiau citrusinių vaisių, raugintų kopūstų, krienų arba vartoti vaistinėje nusipirkto vitamino C.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Dantenų kraujavimas gali rodyti sunkią ligą.

Jei jūsų odontologas neranda priežasties, dėl kurios jus kamuoja dantenų kraujavimas, apsisukite ant kulno ir eikite pas savo šeimos gydytoją. Tikėtina, kad dantenos kraujuoja, nes sergate cukriniu diabetu, leukemija. Tai gali būti ir hemofilijos ženklas, taip pat ilgalaikio toksinų buvimo organizme pasekmė.

Ką daryti?

Skalaukite burną ąžuolo žievės nuoviru ryte ir vakare. Vieną valgomąjį šaukštą smulkintos ąžuolo žievės užpilkite puodeliu vandens ir virinkite apie pusvalandį. Leiskite atvėsti ir 2–3 val. pastovėti.

REKLAMA

Skalaukite burną ramunėlių nuoviru ryte ir vakare. Puodelį džiovintų ramunėlių užpilkite 750 ml vandens, užvirinkite ir palikite 2–2,5 val.

Jei dantenos kraujuoja itin gausiai, paskalavę ąžuolo žievės ar ramunėlių nuoviru, paskalaukite burną ir šalavijų nuoviru.

Jei nepadės tradiciniai metodai, pasikonsultavę su gydytoju ar vaistininku, galite įsigyti vaistinėje įvairios paskirties burnos gleivinės tepalų.

Parengė Klementina Puolikaitė-Guobė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų