REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Linas Linkevičius: Rytų Ukrainoje galimas Padniestrės scenarijus

Žinių radijas

Vokietijos ir Prancūzijos vadovams penktadienį derantis su Rusijos prezidentu dėl taikos Ukrainoje, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad šiame konflikte atėjo lūžio taškas, tačiau prognozuoti susitarimus būtų sunku. Be to, jis pažymėjo, kad vienas iš galimų Rytų Ukrainos teritorijų scenarijų – tai nepripažintos Moldovos dalies prie Ukrainos sienos Padniestrės likimas, įšaldytas konfliktas, kuomet teritorija prižiūrima tarptautinių pajėgų.

„Labai galimas variantas (Padniestrės likimas Rytų Ukrainoje – red.) Tos atskyrimo linijos ir ginkluotės atitraukimas nuo tam tikros linijos ir bus de facto siena, kuri apibrėš tą konfliktą. Taip gali atrodyti. Nemanau, kad mūsų pastangos būtų į tai nukreiptos, nematau tame didelės vertybės, nes tai būtų kliuvinys ilgam laikui“, - laidoje „Dienos klausimas“ penktadienį kalbėjo L. Linkevičius.

Ministras taip pat pažymėjo, kad situacija Ukrainoje kelia nerimą, o susitarimų tarp abiejų pusių garantuoti neįmanoma:

„Matome, kad padėtis blogėja, pastangos irgi akivaizdžios – ta diplomatija ir F. Hollando, ir kanclerės A. Merkel, ir sekretoriaus J. Kerry apsilankymas Kijeve, po to Maksvoje – matosi iš tikrųjų, kad atėjo tas lemiamas momentas. Visi tikimės, kad pavyks kažką sutarti, bet tikrai negaliu garantuoti, kad tai įmanoma“, - kalbėjo užsienio reikalų ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, akivaizdi priešprieša tarp Rusijos ir Ukrainos yra Minsko susitarimų klausimu:

„Mes visi reikalaujame, kad būtų vykdomi Minsko susitarimai. Ne vien tik nutraukti ugnį. Ten yra kalbama apie atskyrimo liniją, ginkluotės atitraukimą. Dabar žinome, kad Rusija reikalauja, kad būtų peržiūrimos atskyrimo linijos, geografija ir kad būtų užskaitytos tos teritorijos, kurios buvo užgrobtos po to, kai buvo sudaryti šie susitarimai. Ukrainai tai nepriimtina ir manau, kad tai mums nepriimtina“, - sakė L. Linkevičius.

Pasak jo, kažką prognozuoti yra sunku, bet kol kas atrodo, kad Ukrainos ir Rusijos pozicijos neartėja.

Kalbėdamas Paryžiuje prieš skrydį į Kijevą F. Hollandas sakė, kad jis ir A. Merkel „pateiks naują sprendinį šiam konfliktui, pagrįstą Ukrainos teritoriniu vientisumu“.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų