REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos gynybos ministrai ketvirtadienį pasisakė prieš ginklų tiekimą Ukrainos pajėgoms, o ši pozicija gali pakurstyti transatlantinius nesutarimus, jeigu Vašingtonas apsispręstų siųsti ginkluotę Kijevui.

Europos gynybos ministrai ketvirtadienį pasisakė prieš ginklų tiekimą Ukrainos pajėgoms, o ši pozicija gali pakurstyti transatlantinius nesutarimus, jeigu Vašingtonas apsispręstų siųsti ginkluotę Kijevui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Valstijos tebesvarsto galimybę skirti letalinę karinę pagalbą Ukrainai, kovojančiai su Rusijos remiamais separatistais, tačiau kol kas joks sprendimas nebuvo priimtas, pirmadienį sakė aukšto rango JAV administracijos pareigūnai.

REKLAMA

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka taip pat ragino NATO šalis pasiųsti ginklų jo šaliai.

Keli Europos gynybos ministrai, dalyvavę NATO susitikime Briuselyje, išsakė argumentų prieš Ukrainos aprūpinimą ginklais, baimindamiesi, kad toks žingsnis gali dar labiau pakurstyti konfliktą.

„Daugiau ginklų tame regione nepriartins sprendinio ir neužbaigs gyventojų kančių“, – žurnalistams sakė Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen).

REKLAMA
REKLAMA

„Mums reikia smarkiai spausti separatistus ir Rusiją ekonominėmis ir politinėmis priemonėmis, kad rastume sprendinį prie stalo, o ne (mūšio) lauke, nes skatinti potencialų eskalavimą nėra geras sprendinys“, – pabrėžė ji.

Nyderlandų gynybos ministrė Jeanine Hennis-Plasschaert (Jeaninė Henis-Plaschart) sakė esanti tikra, kad dauguma sąjungininkių, „bet ypač Nyderlandai, reikalaus neletalinės pagalbos Ukrainai.“

„Politinis dialogas – vienintelis būdas iš šios krizės“, - sakė ji.

Italijos gynybos ministrė Roberta Pinotti (Roberta Pinoti) sakė, kad Roma irgi nusistačiusi prieš siūlymus pasiųsti letalinių ginklų Ukrainai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums reikia žeminti krizės temperatūrą, o ne ją didinti“, – pabrėžė ji per spaudos konferenciją.

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas) savo ruožtu nurodė, kad Londonas „aiškinsis, ką dar galime nuveikti mokymų ir įrangos, kuri būtų neletalinė, srityje“.

Tuo tarpų Lietuvos gynybos ministras Juozas Olekas pareiškė, kad Vilnius aprūpins Ukrainos kariuomenę „kai kuriais elementais“ P.Porošenkos prašymu, bet atsisakė atskleisti daugiau detalių.

Per spaudos konferenciją Briuselyje JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis) nesutiko atsakyti, ar jis palaiko siūlymą aprūpinti Ukrainą ginamąja ginkluote, bet pridūrė: „Mes neturėtume užmiršti ... ką sakė (JAV) prezidentas (Barackas) Obama (Barakas Obama), ką sakė Europos šalių lyderiai ... Ši problema nebus išspręsta karinėmis priemonėmis.“

REKLAMA

JAV oro pajėgų generolas Philipas Breedlove'as (Filipas Bridlavas) sakė, kad Rusijos tiekiama sunkioji ginkluotė ir kitokia pagalba Ukrainos rytuose įsitvirtinusiems separatistams kelia „didelį susirūpinimą“ ir kad Ukrainos žmonės turi teisę gintis.

Tačiau jis perspėjo, kad Ukrainos krizė neturi karinio sprendinio, o bet kokie Vakarų šalių veiksmai turėtų kurti „sąlygas, kurios skatintų visas šalis sėsti prie stalo“ ir išspręsti problemą.

„Ginklai to nepakeis“, – pabrėžė Ph.Breedlove'as.

Bet jis nesutiko konkrečiai atsakyti, ar palaiko pasiūlymą aprūpinti Ukrainą ginamąja letaline ginkluote, kaip pranešė kai kurios žiniasklaidos priemonės.

REKLAMA

„Pateikiau konkrečią rekomendaciją ... tiek savo vadovybei Jungtinėse Valstijose, tiek savo vadovybei NATO. Jie svarsto mano rekomendaciją“, – sakė generolas, susilaikydamas nuo tolesnių komentarų.

Grupė buvusių JAV pareigūnų, įskaitant kai kuriuos aukšto rango diplomatinius ir karinius atstovus prie NATO, neseniai pasisakė už tai, kad Vašingtonas aprūpintų Ukrainą letaliniais ginamaisiais ginklais, tokiais kaip prieštankinės raketos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų