REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialiose aikštelėse pernai sutvarkyta daugiau kaip 51,6 tūkst. tonų nafta ir jos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens. Šie darbai kasmet padeda išvengti dešimtis tūkstančių eurų siekiančios žalos gamtai, skelbia Aplinkos ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Naftos produktais užterštas gruntas, dumblas ir vanduo valomas viešosios įstaigos „Grunto valymo technologijos“ aikštelėse, esančiose Jonavoje ir Klaipėdoje. Šiose ir laikinai įrengtose aikštelėse nuo įstaigos įkūrimo 1997 m. išvalyta beveik 266 tūkst. tonų dirvožemio, grunto, vandens ir dumblo atliekų. Sutvarkyta buvusi raketinė bazė Gulbiniškių kaime, Jonavos r., buvusi naftos bazė Pavermenio kaime, Kėdainių r., buvusios katilinės teritorija Druskininkuose, taip pat užterštos teritorijos Drevernos kaime, Klaipėdos r., Mindaugo vidurinės mokyklos teritorija Vilniuje ir kt.

REKLAMA

Iš gamtinės aplinkos pašalinta ir biologiškai suskaidyta daugiau kaip 5 tūkst. tonų naftos produktų. Skaičiuojama, kad šie darbai padėjo išvengti daugiau kaip 180 tūkst. eurų siekiančios žalos gamtai.

Naftos produktais užteršto grunto ir vandens valymas būtinas tvarkant apleistas buvusių gamyklų, energetikos, naftos, asfaltbetonio, raketinių bazių, degalinių, katilinių, pesticidų sandėlių, sąvartynų teritorijas.

Ar konkrečios teritorijos gruntas, dumblas ir vanduo yra užteršti naftos produktais, nustato Klaipėdos r. įkurta šios įstaigos laboratorija. Nustačius naftos produktų kiekį mėginiuose, parenkamas tinkamiausias būdas valyti gruntą ir vandenį.

REKLAMA
REKLAMA

Patekę ant žemės paviršiaus naftos produktai neigiamai veikia aplinką, dėl to žūva gyvieji organizmai. Užterštoje teritorijoje negali būti vykdoma ūkinė, pramonės ar rekreacinė veikla. Esant laidžiam gruntui, naftos produktai gali pasiekti ir užteršti gruntinį vandenį.

Išvalytas gruntas yra nepavojingas ir gali būti naudojamas apželdinant pramonines teritorijas, jį galima naudoti rekultivuojant karjerus, formuojant kelių sankasas ar apželdinant jų šlaitus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų