REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo finansavimo pokyčiai paaiškės jau vasarį

Žinių radijas

 

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ teigė, kad jau šį mėnesį Vyriausybei bus pristatytas planas, kaip padidinti finansavimą švietimui iki 6 proc. bendrojo vidaus produkto.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai rekomenduoja JUNESCO ir Europos komisija. Pinigine išraiška tai apie 1,5 milijardo litų. Tokių pinigų mes tikrai greitai nesurasime. Tačiau premjero sudarytos darbo grupės uždavinys ir yra sudėlioti per 5 ar 7 metus, kaip turėtų keistis mūsų biudžetas, kaip turėtų keistis asignavimai švietimui ir mokslui. Mes turime atsižvelgti ir į kitus poreikius, tam tikras grėsmes. Tą mes pristatysime Premjerui šio mėnesio antroje pusėje ir matysime, ką darome toliau“.

REKLAMA

 

Klausiamas apie pedagogų problemas, ministras teigė, kad mokytojų reikėjo, reikia ir reikės. Beje, ministerijoje iki šiol nebuvo skyriaus, kuris rūpintųsi pedagogų ruošimo ir perkvalifikavimo problemomis:

 

„Dabar toks skyrius yra. Turėdami santykinį mokytojų perteklių, dar kokius 5 ar 7 metus nejausime jų stygiaus. Tačiau jau dabar atėjo laikas rengti mokytojus naujai kokybei. Vedame derybas su universitetais, edukologijos ekspertais, kaip mokytojus rengti. Tam yra numatytos lėšos iš Europos struktūrinių fondų, rengiama nauja mokytojų ruošimo koncepcija. Beje, čia susiduriam ir su tam tikru pasipriešinimu“.

REKLAMA
REKLAMA

 

Ministras informavo, kad šiais metais mokytojų, sulaukusių pensinio amžiaus, išeitinėms kompensacijoms numatyta skirti apie 1,5 milijono eurų:

 

„Nes būdavo taip, kad mokytojui, kuris nori išeiti iš mokyklos, nebūdavo iš ko mokėti išeitinių kompesacijų, ir pinigai būdavo nuimami nuo tų mokytojų, kurie lieka dirbti. Tai gali paliesti apie 7 procentus mokytojų. O mokinių skaičius mažėja ne taip jau tragiškai. Šiais metais, sakysim, abiturientų skaičius mažėja 3,5 proc. Mokinių skaičius po truputį stabilizuojasi“, – kalbėjo D. Pavalkis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų