REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plungės jaunimo darbo centras skaičiuoja jau 4 savo veiklos mėnesį. Per šį laiką pavyko daug nuveikti: centre nuolat vyksta mokymai ir seminarai, kuriuos veda profesionalūs lektoriai –psichologai, karjeros specialistai, verslumo ekspertai. Tačiau Jaunimo darbo centro Plungėje vyriausioji specialistė Alma Murašovienė pabrėžia – tai tik pradžia, prieš akis dar laukia ilgas kelias. Jame vienas iš svarbiausių uždavinių – dar geriau pažinti į centrą užsukantį jaunimą ir rasti būdus jam padėti.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgti į kiekvieno poreikius

2014 m. pabaigoje Telšių teritorinės darbo biržos Plungės skyriuje buvo registruotas 431 jaunas bedarbis iki 29 metų. Tai maždaug 20 proc. nuo visų bedarbių. „Skaičius panašus kaip ir kitur, tačiau jis nėra mažas“, – komentuoja A. Murašovienė. Ji pastebi, kad kol kas centre vis dar vyksta įsikūrimo darbai, ieškoma būdų, kaip pasiekti kuo daugiau jaunų žmonių, kad sužinoję apie centrą, jie galėtų pasinaudoti jo paslaugomis. „Pas mus ateina labai įvairus jaunimas, jaunų žmonių poreikiai skiriasi ir mes tai suprantame. Turime ką pasiūlyti ir 18 metų jaunuoliui be darbo patirties, ir 27 metų jaunam žmogui, jau turinčiam savo šeimą, – sako vyriausioji specialistė. – Visų mokymų, renginių, įsitraukimo į savanorystę ir visų veiklų tikslas – padėti jaunam žmogui susirasti darbą. Pastebime, kad jaunesniems žmonėms patinka praktinės užduotys, prezentacijos, jie daugiausiai naudos gauna interaktyviai dalyvaudami veiklose. Kas kita – jauni žmonės, kurie kartais turi net 10 metų darbo patirtį, tačiau šiuo metu neranda darbo. Jiems darbo centras ne laikina stotelė, o vieta, kur jie ieško labai svarbių sprendimų. Jų gyvenimo tikslai jau kitokie.“

REKLAMA

„Kaip aš galėjau anksčiau taip gyventi?“

Vyriausioji specialistė pasakoja, kad pirmoji pažintis su centro lankytojais įvyksta per individualų pokalbį: „Stengiamės įsiklausyti į kiekvieną jauną žmogų, jį suprasti ir tik tuomet siūlyti įvairias veiklos galimybes. Pastebiu, kad dažnai į centrą ateina pasimetęs, ieškantis pagalbos jaunimas. Aš suprantu, kad jiems nėra lengva, bet svarbiausia užduotis – priversti susimąstyti apie gyvenimą ir paskatinti aktyviai veikti. Nes būna situacijų, kai nėra darbo, gyvenime nieko nevyksta, įsidarbinti vis neišeina. Tuomet reikia pastangų peržiūrėti, kas daroma ne taip ir tai keisti. O kartais tiesiog reikia įsilieti į gyvenimą, kad pajustum, koks jis įdomus. Matau, kad kai jaunas žmogus pajunta gyvenimo, aktyvios veiklos skonį, prasideda pokyčiai“, – sako A. Murašovienė. Ji pasakoja, kad nuo centro veiklos pradžiaus jau matė nemažai pavyzdžių, kaip savanorystę ar kitokias veiklas atradę jauni žmonės po kiek laiko patys stebisi savimi: „Kaip aš galėjau anksčiau taip gyventi?“ – klausia jie. Pasyviai, prie televizoriaus. Jie patys nustemba, kad staiga jų gyvenimas prisipildo veiklos – savanorystė, mokymai. Kai kurie net pasakoja, kad nebeturi laiko susitikti su draugais – tiek veiklos. Bet čia pat priduria, kad dalyvaus visur kur galės, kol patiks. O jiems patinka, matau, kad atradę patinkančią veiklą, jie tuo dega“, – konstatuoja vyriausioji specialistė. Ji papasakoja, kad daugeliui patinka savanoriavimas bibliotekoje. Kiti atranda ir originalias veiklas – pavyzdžiui, savanorystę girininkijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Dar kartą lipantieji į kalną

Greta vyresnių nei 25 metų žmonių, jau turinčių darbo patirties, ir jaunuolių, tik ką baigusių mokyklą ar kitą švietimo įstaigą, A. Murašovienė atkreipia dėmesį ir į dar vieną jaunų žmonių grupę – tai grįžę iš svetur jaunuoliai, bandantys įsitvirtinti tėvynėje.

„Jų iššūkiai kiek kitokie. Girdžiu per mokymus, kad kartais 28 metų žmogus, ilgai dirbęs užsienyje, bet grįžęs namo, pasakoja – „ten aš šio bei to pasiekiau, įgyvendinau savo tikslus, įkopiau į tą kalną. O čia jaučiu, kad vėl turiu pradėti viską iš naujo ir nežinau, už ko kabintis“. Pradėti gyvenimą čia jiems ne visada lengva“, – pasakoja A. Murašovienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita grupė centro lankytojų – jauni žmonės, įgiję jiems nepatinkančią specialybę: „Būna, kad įgyja kirpėjo profesiją, tačiau bijo liestis prie žmogaus plaukų. Arba turi padavėjo kvalifikaciją, bet dirbti to darbo visai nenori. Tada pradeda aiškėti: pašaukimo nėra, mokytis rinktasi neatsakingai, bet kur, arba ten, kur stojo draugai. Siūlome tokiems jaunuoliams profesinio mokymo, persikvalifikavimo galimybes. Svarbiausia, kad jie atrastų tai, kas jiems tinka. Primename: „Tu esi dar jaunas žmogus, turi toliau ieškoti“. Čia pat susiduriame ir su kita gilumine problema – menku pasitikėjimu savimi, žema saviverte. Šie dalykai atkeliauja ir iš šeimos, ir iš aplinkos, tačiau galime pagelbėti dirbant ir su šiais aspektais.“

REKLAMA

Raktas į sėkmę – mokymų pasiūla

Vienas iš dalykų, kurie traukia įvairaus amžiaus jaunus žmones į Plungės jaunimo darbo centrą – platus renginių ir mokymų pasirinkimas. Veiklos organizuojamos galvojant apie visus, kad kiekvienas galėtų rasti sau tinkantį seminarą.

„Paprastai kviečiame lektorius iš didesnių miestų. Perduoti žinių, dirbti su mūsų jaunimu atvyksta psichologai, karjeros specialistai, verslumo ekspertai. Mokymai išties būna aukštos kokybės, matau, kaip jaunimas juose apsilankęs nustemba – „oho, kaip gerai“. Tai rodo, kad dirbame teisinga kryptimi“, – pasakoja A. Murašovienė. „Manau, kad nauda akivaizdi. Pavyzdžiui, atvyksta patyręs psichologas ir dvi dienas pasakoja, kaip pažinti save, kaip ugdyti tam tikras kompetencijas, atliekami rimti testai. Visi tai kainuotų didelius pinigus, o pas mus jaunimas gali gauti šią informaciją visiškai nemokamai. Tai didelis pasiekimas“, – vertina vyriausioji specialistė.

REKLAMA

Ji neslepia, kad centro planuose – nemažai idėjų ir sumanymų, tačiau viskam savas laikas: „Visko iš karto nuveikti neįmanoma, be to, turime atsižvelgti į savo realias galimybes. Tačiau norėtume atsivežti lektorius ne tik iš didesnių miestų, bet ir užsienio šalių“, – sako A. Murašovienė.

Lašas po lašo...

Pasiūlyti didelį renginių spektrą centrui leidžia geri ryšiai su socialiniais partneriais. Bendradarbiaujama su darbdaviais , VšĮ „Versli Lietuva“, organizacijomis, priimančiomis savanorius, Plungės technologijų ir verslo mokykla. Taip pat su kolegomis bei kaimynais – atviru jaunimo centru Plungėje ir Rietave. Beje, centro lankytojai ne tik sulaukia svečių, bet ir patys vyksta į įvairias ekskursijas, lankosi įmonėse. „Svarbiausia, kad visa tai sukuria aplinką, kurioje jaunas žmogus nuolat gauna pozityvią, palaikančią informaciją. Ir gauna ją ne iš vieno šaltinio, o iš daugelio – vienas lektorius pasakė gerą žodį, po to kitas, ir t. t. Taip po truputį, drauge su aktyvia veikla, žmoguje prisikaupia pozityvių minčių, impulsų, kurie pradeda pokyčius, įžiebia norą veikti“, – sako Alma Murašovienė. Jaunimo darbo centro Plungėje adresas: A. Jucio g. 9, Plungė LT – 90148; el. p. [email protected]  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų