REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovė „Kaspersky Lab“ pristatė nemokamą mobiliąją programėlę „Kaspersky QR Scanner“, leidžiančią nuskaityti informaciją iš QR kodų ir perspėti vartotojus apie juose esančias potencialiai pavojingas nuorodas. Programėlė skirta „Android“ ir „iOS“ platformoms.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak bendrovės atstovų, apgavikai nuolat sugalvoja įvairių būdų, kaip vartotoją įvilioti į kenkėjišką tinklalapį. Vienas sąlyginai naujų – netikros arba kenkėjiškos nuorodos apipavidalinimas kaip QR kodo. Patyręs vartotojas gali atpažinti įtartiną URL teksto pavidalu, o plika akimi nustatyti QR kodo tikrumo neįmanoma.

REKLAMA

Situaciją sunkina tai, kad kibernetiniai nusikaltėliai ne tik pakeičia paveikslėlius su kodais tinkle, bet ir fiziškai reklaminiuose plakatuose ir informaciniuose skelbimuose tikruosius QR kodus užklijuoja padirbtais. Būtent dėl to „Kaspersky Lab“ nutarė savo antivirusines technologijas papildyti ir skirtomis QR kodams.

„Kaspersky QR Scanner“ programėlės darbo algoritmą galima aprašyti kaip „skenavimas – patikrinimas – perėjimas“. Kai tik kompiuterinės kameros matymo zonoje atsiranda QR kodo kvadratas, programėlė nuskaito ir patikrina užkoduotą informaciją. Jei nuoroda veda į netikrą arba kenkėjišką tinklalapį, įrenginio ekrane atsiranda perspėjimas. Be tinklalapių adresų skeneris atpažįsta QR koduose užšifruotus vaizdus ir kontaktinius duomenis, taip pat leidžia greitai priimti „Wi-Fi“ nustatymus ir įrenginį prijungti prie bevielio tinklo.

REKLAMA
REKLAMA

„Apsauga reikalinga absoliučiai visiems ryšio kanalams, kuriais apgavikai gali įrenginiui perduoti kenkėjišką informaciją. Jei šiandien jie slepia nuorodas QR koduose, – vadinasi, reikalingas saugus skeneris. Jei rytoj išmoks perduoti nuorodas per radiją arba telefonui pritaikys perfokortų skaitytuvą, reikės filtruoti ir juos. Svarbu, kad „Kaspersky Lab“ technologijos leidžia nustatyti pavojų ir efektyviai apsaugoti vartotoją“, – sako Aleksejus Čičikovas, „Kaspersky Lab“ vyriausiasis produktų vadybininkas.

„Kaspersky QR Scanner“ papildė mobiliųjų įrenginių vartotojams skirtų „Kaspersky Lab“ produktų sąrašą, kuriame jau šiandien galima rasti tokius sprendimus kaip „Saugi naršyklė, skirta iOS“ ir „Windows Phone“, taip pat „Kaspersky Internet Security skirta Android“, sakoma pranešime.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų