REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės valdoma įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“ pareiškė nesulaukusi Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomos šilumo tiekimo bendrovės „Vilniaus energija“ kvietimo derėtis dėl mažesnių dujų kainų.

Valstybės valdoma įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“ pareiškė nesulaukusi Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomos šilumo tiekimo bendrovės „Vilniaus energija“ kvietimo derėtis dėl mažesnių dujų kainų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos dujų tiekimo“ generalinio direktoriaus Manto Mikalajūno teigimu, „Vilniaus energijos“ organizuojamo konkurso pradiniame etape gruodį jo vadovaujama įmonė pateikė pirminį pasiūlymą, kai nuolaidos taikymą reglamentuojantys teisės aktai dar nebuvo patvirtinti, o vėliau atsiradusiomis galimybėmis „Vilniaus energija“ nebandė pasinaudoti.

REKLAMA

„Konkurso sąlygose buvo numatytas derybų etapas, todėl vertinti pasiūlymus ir lyginti kainas neužbaigus derybų ir negavus galutinių pasiūlymų yra gerokai per anksti. Gruodžio pabaigoje patvirtinta kainodaros tvarka leidžia „Lietuvos dujų tiekimo“ verslo klientams, tame tarpe ir „Vilniaus energijai“, pasiūlyti gamtines dujas su ženklia nuolaida. Tačiau šia galimybe „Vilniaus energija“ net nebando pasinaudoti, iki šiol nepakviesdama „Lietuvos dujų tiekimo“ į derybas ir dangstydamasi susirašinėjimu su valstybės institucijomis“, - teigiama M.Mikalajūno komentare, kurį BNS perdavė atstovas spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak M.Mikalajūno, su Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija suderinta kainodaros tvarka aiškiai nustato, kad nuolaida yra taikoma tik sudarant su Lietuvos nebuitiniais vartotojais dujų pirkimo-pardavimo sutartis, o ne prekiaujant biržoje.

„Jau įvykusių gamtinių dujų pirkimo konkursų rezultatai rodo, kad Vyriausybės sprendimas dėl papildomos nuolaidos už dujas taikymo pasiteisino. Rinkoje suaktyvėjo konkurencija, dėl kurios dujų pirkėjams šiais metais siūlomos patrauklios kainos, o galutiniai vartotojai - šalies gyventojai ir verslo įmonės dėl to gaus pigesnes paslaugas. Kuo greičiau „Vilniaus energija“ užbaigs dujų pirkimo procedūras, tuo greičiau bus atvertas kelias šildymo kainų mažėjimui sostinėje“, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip M.Mikalajūnas reagavo į „Vilniaus energijos“ vadovo kaltinimus dėl nepagrįstai aukštų dujų kainų.

„Kainas paviešinsime, kai leis įstatymai. Ši informacija parodys negeranorišką valstybės kontroliuojamos bendrovės („Lietuvos dujų tiekimo“ - BNS) nusiteikimą ir bandymą dujas parduoti kuo brangiau. Mūsų žiniomis, Panevėžio ir Šiaulių miestams dujų tiekėjai siūlė žymiai mažesnes kainas“, - pranešime spaudai sakė „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis.

Jo teigimu, bendrovė įtaria, jog dėl aukštų tiekėjų siūlomų kainų gali būti kartelinis susitarimas tarp dujų tiekėjų, todėl „Vilniaus energija“ svarsto, ar kreiptis į Konkurencijos tarybą dėl galimybės ištirti padėtį.

REKLAMA

L.Samuolis tvirtino, jog pasirašyti dujų pirkimo sutartį trukdo Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ir Energetikos ministerijos lėtas darbas, atsakant į bendrovės klausimą, ar ji gali tęsti konkursą.

Pasak jo, bendrovė iš ministerijos sausio 27 dieną gavo išaiškinimą, kaip reikėtų palyginti konkurso dalyvių pateiktas kainų formules ir biržos kainas, tačiau iš VPT atsakymo, ar galima tęsti konkursą, kol kas negavo.

VPT vadovė Diana Vilytė BNS anksčiau sakė, jog „Vilniaus energijos“ paskelbtas dujų pirkimo 2015 metams konkursas yra teisėtas, todėl jį galima tęsti.

REKLAMA

Energetikos ministras Rokas Masiulis antradienį apkaltino „Vilniaus energiją“ vilkinant dujų pirkimo konkursą ir bandant pasipelnyti, perkant brangesnes dujas biržoje. Anot jo, „Vilniaus energija“, pirkdama dujas per biržą, moka maždaug 20 proc. daugiau, todėl vartotojai per mėnesį praranda apie 1 mln. eurų.

R.Masiulis tikino, jog norima išsiaiškinti, ar tokiu būdu nesiekiama pasipelnyti - ministerija antradienį kreipėsi į Kainų komisiją, kad ši įvertintų, ar „Vilniaus energija“ vadovaujasi Šilumos ūkio įstatymu, kuris numato, kad šiluma turi būti tiekiama mažiausiomis sąnaudomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vilniaus energija“ anksčiau kreipėsi į VPT ir Energetikos ministeriją, kad šios pasakytų, ar konkurse tiekėjams leidžiama pasiūlymus teikti pagal formulę, kurioje dujų kaina nustatoma, atsižvelgiant į 6 mėnesių mazuto ir dyzelino vidutinę kainą bei euro ir dolerio santykį.

Dujų pirkimo 2015 metams konkursą „Vilniaus energija“ paskelbė pernai gruodį, kol kas oficialiai neskelbiama, kiek įmonių ir kurios jame dalyvauja. Faktą, kad jame dalyvauja, BNS patvirtino „Dujotekanos“, „Lietuvos dujų tiekimo“, „Grata Group“ ir „Haupo“ atstovai.

REKLAMA

„Panevėžio energijos“ ir „Šiaulių energijos“ dujų pirkimo konkursus laimėjo „Dujotekana“, kuri Panevėžiui dujas tiekia po 20,24 euro už megavatvalandę (MWh), o Šiauliams - po 21,29 euro už 1 MWh.

„Lietuvos dujų tiekimas“ gruodį dujas Jonavos šilumos tinklams siūlė tiekti po 27,06 euro už MWh, tačiau pritaikius papildomą 20 proc. dujų kainos nuolaidą, ji turėtų būti 21,65 euro.

„Vilniaus energija“ praėjusią savaitę kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą reikalaudama, kad „Lietuvos dujų tiekimas“ grąžintų 19 mln. eurų permoką, kurią įmonė mokėjo už dujas 2013 metais ir 4 pirmus 2014-ųjų mėnesius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų