REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Suvilioti gražiais pažadais ir išvežti į svečias šalis vogti ir sukčiauti. Šis reiškinys plinta kaip epidemija: vos sugaudžius vienos gaujos narius, pareigūnams iš prekeivių žmonėmis nagų tenka traukti vis naujas aukas.

REKLAMA
REKLAMA

Byla jau teisme

Panevėžio apygardos prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinimai prekyba žmonėmis, turto prievartavimu ir kitais nusikaltimais pareikšti grupei Panevėžio ir Kėdainių gyventojų. Bylą nagrinės Kauno apygardos teismas, nes didžioji dalis nusikaltimų įvykdyta Kauno apskrityje. Keturi panevėžiečiai ir vienas kėdainietis kaltinami darbo ieškojusius vyrus privertę „dirbti“ Vokietijoje veikusių telefoninių sukčių pagalbininkais – taip vadinamomis kojomis. Dar du nusikaltėlių bendrininkai, pajutę kad svyla padai, pasislėpė. Šiuo metu paskelbta jų paieška.

REKLAMA

Kaip „Akistatai“ sakė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras Aurelijus Navickas, kontroliavęs ir organizavęs šį ikiteisminį tyrimą, asmenys minėtoje byloje įtariami, kad 2012-2013 metais, veikdami organizuotoje grupėje, ieškojo patiklių ir darbo neturinčių žmonių, siūlydavo jiems neva legalų darbą Vokietijoje, o išvežę versdavo daryti nusikaltimus. Dažniausiai rusakalbius gyventojus Vokietijoje apgaudinėję sukčiai atvežtuosius lietuvaičius versdavo eiti paimti pinigų iš apgautųjų vokiečių. Pastariesiems sukčiai sekdavo panašias pasakėles kaip ir lietuviams: artimas žmogus padarė avariją, kurioje neva sužalojo žmogų – reikia pinigų operacijai, nuostoliams atlyginti ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Jau nebenuostabu ir tai, kad Vokietijos piliečiams skambindavo bei juos apgaudinėdavo ir bausmes Lietuvos įkalinimo įstaigose atliekantys kaliniai. Šioje grupėje, įtariama, veikė net du nuteistieji iš Marijampolės pataisos namų.

Nukentėjusiais šioje byloje pripažinti penki Kėdainių ir Kauno gyventojai, kurių amžius nuo 25 iki 51 metų. Tie, kurie priešinosi, teigė neketinantys nusikalsti, išgirdo iš preikeivių žmonėmis grasinimus susidoroti ir su jais, ir su jų artimaisiais. Kai kurie jų į Vokietiją talkinti sukčiams buvo vežami ne vieną kartą. Kai kuriuos parveždavo į Lietuvą, o po to ir vėl versdavo važiuoti į Vokietiją pratęsti nusikalstamos veiklos. Įbauginti vyrai niekam nesiskundė, kol vienas, ištrūkęs iš prekeivių nagų, šiaip ne taip grįžo į tėvynę ir iš karto kreipėsi į policiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvežami ir vyrai

Tuomet Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai ir ėmė vynioti nusikaltimų kamuolį. O benarpliojant nusikaltimo gijas ir buvo nustatyta prekeivių žmonėmis grupė. Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad vienas nukentėjusiųjų tapo turto prievartavimo auka – įkalbėję jį vykti į Vokietiją, kaltinamieji jam davė 250 litų (73 eurus) asmens tapatybės dokumentams susitvarkyti, tačiau vyras to nepadarė. Tuomet, panaudoję psichologinį smurtą, kaltinamieji iš jo išsireikalavo kelis kartus didesnę sumą – 1200 litų (beveik 350 eurų).

REKLAMA

Šiuo metu vienas kaltinamasis bausmę atlieka Marijampolės pataisos namuose, trys uždaryti į Šiaulių tardymo izoliatorių, o vienam skirtos švelnesnės kardomosios priemonės: paimti asmens dokumentai, jis įpareigotas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, privalėjo parašyti pasižadėjimą, kad neišvyks iš gyvenamosios vietos.

„Pastebima tendencija, kad keičiasi prekybos žmonėmis pobūdis. Jei anksčiau dirbti prostitutėmis į užsienį dažniausiai buvo gabenamos merginos ir moterys, tai dabar nusikaltėlių akiratyje vis dažniau atsiduria vyrai, kurie vežami įvairiems nusikaltimams atlikti“, – sakė Panevėžio apygardos prokuratūros ONKTS prokuroras Aurelijus Navickas.

REKLAMA

Nespėjo išvežti

Na o sausio antroje pusėje Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos skyrius paskelbė, jog šio VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai itin greitai užkirto kelią prekybos žmonėmis sandoriui ir sulaikė 4 įtariamuosius.

Panevėžio apskrities VPK Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai buvo gavę duomenų apie galimai suklastotus pinigus, kuriais keleiviai atsiskaitė už taksi paslaugas. Pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl netikrų pinigų galimo disponavimo, pareigūnams kilo įtarimų, kad tie patys asmenys gali būti prisidėję prie dar sunkesnio nusikaltimo. Turima informacija jie pasidalijo su kolegomis, tiriančiais organizuotus nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kriminalistai ėmėsi tikrinti visas įmanomas versijas ir žaibiškai užkirto kelią merginos (26 m.) pardavimui. „Prekė“ jau buvo „apdorota“, uždaryta bute, kur ją laikė susitarę parduoti užsienio suteneriams panevėžiečiai. Ši mergina buvo pasirinkta neatsitiktinai: prekeiviai ėmėsi jos, nes matė, jog mergina patikli, nepatyrusi nei šilumos, nei meilės. Kiekvienas sutenerių ištartas švelnesnis žodis apsuko galvą taip, kad mergina nesiaiškino, nei kur ją veš, nei ką jai reikės dirbti. Beje, ruošiamą parduoti merginą, vyrai be gailesčio seksualiai išnaudojo ir Lietuvoje. Šiuo metu su prekybos žmonėmis auka dirba profesionalūs psichologai ir stengiasi suteikti jai bent minimalią pagalbą.

REKLAMA

Prašo atsiliepti

Kriminalistai sulaikė keturis įtariamuosius: panevėžiečius R. B. (gim. 1980 m.), S. R. (gim. 1980 m.), J. S. (gim. 1985 m.) ir Šakių gyventoją R. S. (gimęs 1967 m.). Visi įtariamieji policijai žinomi.

Teismas skyrė kardomąsias priemones: J. S. ir R. S. leido suimti 3 mėnesiams, R. B. suimtas 1 mėnesiui, S. R. skirta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir registracija policijos įstaigoje.

Visi keturi vyrai įtariami dėl Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 147 straipsnio („Prekyba žmonėmis“) 1 dalyje numatytos nusikalstamo veikos. Už šį nusikaltimą numatoma laisvės atėmimo bausmė nuo dvejų iki dešimties metų.

REKLAMA

J. S. pradėtas ikiteisminis tyrimas ir pagal 213 straipsnį („Netikrų pinigų ar vertybinių popierių pagaminimas, laikymas arba realizavimas“).

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir organizuoja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Panevėžio apskr. VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai tęsia ikiteisminį tyrimą dėl prekybos žmonėmis ir įtaria, kad nuo šių asmenų galėjo nukentėti daugiau žmonių. Nukentėjusius ar turinčius informacijos asmenis prašome kreiptis tel.: (8 45) 503 048 arba anoniminiu pasitikėjimo telefonu (8 45) 503 333, arba anoniminiu el. paštu [email protected].

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagalba visą parą

SOS numeriu +370-679-61617 konsultuojami ir informuojami nukentėjusieji nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos bei pabėgę nepilnamečiai.

Šiuo numeriu galima skambinti ir šeimų nariams, įvairių tarnybų atstovams, kurie įtaria apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atvejį. Specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.

Aurelija JARUŠEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų