REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Dvi vilniečių šeimos, gyvenančias panašiuose 50 kv. m. butuose, turinčios tiek pat vaikų, gaunančios panašias pajamas ir patiriančios panašias išlaidas neturi vienodų galimybių atostogauti. Taip yra dėl to, kad viena iš jų už šildymą moka gerokai mažiau nei kita – nekilnojamojo turto projektų vystytoja AB „Hanner“ atlikusi sostinės šildymo kainų analizę pastebėjo, kad skirtinguose rajonuose šildymo kainos gali skirtis net 7 kartus, o kai kur ir dar daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Nekilnojamojo turto bendrovė palygino 8 Vilniaus rajonų šildymo kainas. Tyrimui pasirinkti du senesni rajonai – Senamiestis ir Naujininkai, keletas tarybiniais laikais klestėjusių – Šeškinė, Žirmūnai, ir keletas sparčiai besiplečiančių pastaraisiais metais – Perkūnkiemis, Šiaurės miestelis, Bajorai ir Pilaitė. Šiuose rajonuose „Hanner“ pasidairė pigiausiai ir brangiausiai už 2014 m. sausio mėnesio šildymą mokėjusių namų.

REKLAMA

Anot įmonės vadovo Arvydo Avulio, domėtis šildymo kainomis ieškant naujo būsto sostinės gyventojams yra gana įprasta, tačiau apie galimybę palyginti rajonų kainas jie dažnai pamiršta. „Galbūt skamba neįtikėtinai, tačiau paskaičiavome, kad skirtumas tarp vienodų butų Vilniuje šildymo kaštų per metus susidaro toks, kad jo visiškai užtektų savaitės atostogoms prie Viduržemio jūros. Todėl skaičiuoti tikrai verta“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas atskleidė, kad kuo rajonas senesnis, tuo daugiau galimybių, jog gyventojai liks be atostogų šiltuose kraštuose. Tuo tarpu naujesnių rajonų, kuriuose statomi nauji arba renovuojami seni daugiabučiai, gyventojai, tikėtina, atostogomis džiaugiasi dažniau.

Vilniaus senamiestyje, S. Daukanto a., yra senos statybos namų, kuriuose vidutinė kvadratinio metro šildymo kaina praėjusių metų sausį siekė net 4,07 EUR. Ne daug nuo jo atsiliko Naujininkai (Zanavykų g.) ir Žirmūnai (Žygio g.), kur brangiausiai už šildymą mokama apie 2,95 - 3,16 EUR už kv. m. Šeškinė – šiek šiek naujesnė, ir dėl to šiek tiek pigesnė – brangiausi namai Ukmergės g. moka po 2,47 EUR už kv. m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujesniuose, besiplečiančiuose miesto rajonuose situacija kiek kitokia – Bajoruose ir Pilaitėje vargiai įmanoma rasti namų, kurių gyventojai už kvadratinio metro šildymą mokėtų brangiau nei 2,06 EUR, o Perkūnkiemyje – 1,07 EUR.

Kaip rodo tyrimas, dar įspūdingesnius skaičius galima rasti apžvelgus mažiausiai šilumos suvartojančius Vilniaus daugiabučius. Taupiausio naujos statybos namo gyventojai Perkūnkiemyje, Perkūnkiemio g., už 1 kv. metrą šildymo moka tik 0,72 EUR, Pilaitės (M. Mažvydo g.) – 0,83 EUR, o Bajorų (Bajorų kelias 9A) – vos 0,57 EUR. O kai kuriems pastarojo rajono gyventojams net ir ši suma gali atrodyti gana didelė – vieno „Bajorų kalvų“ daugiabučio gyventojai už šildymą nemoka nė cento. „Hanner“ viename iš savo statytų daugiabučių įrengė saulės jėgainę, kurią padovanojo namo gyventojams. Pagaminama saulės energija ne tik padengia visus namo gyventojų šildymo kaštus, tačiau lieka ir papildomoms namo priežiūros išlaidoms.

Susumavus tyrimo metu apžvelgtas Vilniaus rajonų šildymo kainas visam penkių mėnesių sezonui paaiškėjo, kad 50 kv. m buto gyventojai, priklausomai nuo pasirinkto rajono ir daugiabučio, per metus galėtų sutaupyti apie 900 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų