REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Praėję metai nebuvo itin palankūs žemdirbiams bei žemės ūkio prekių ir paslaugų rinkos dalyviams. Krentant bendrai rinkai, žemės ūkio techniką parduodanti bendrovė „Dotnuvos projektai“ sugebėjo sustiprinti savo pozicijas ir tapo didžiausia vakarietiškų traktorių prekybos lydere. 2014-aisiais bendrovei pavyko padidinti ir pašarų ruošimo bei pasėlių priežiūros technikos pardavimus.

REKLAMA
REKLAMA

 

Prireikė atsėti laukus

Žemės ūkio techniką, sėklas, grūdų elevatorius ir sandėliavimo įrangą, serviso paslaugas ir atsargines detales Lietuvos ir užsienio rinkai teikianti bendrovė „Dotnuvos projektai“ pernai reagavo į rinkos aplinkybes. Viena jų buvo jau nuolatiniu tapęs žemdirbių poreikis atnaujinti techniką. Antroji – žemdirbiams nepalankios oro sąlygos – vienaip ar kitaip paveikė daugelį bendrovės veiklos segmentų.

REKLAMA

Nepalanki 2013–2014 metų žiema turėjo įtakos ne tik žemdirbiams, bet ir pastariesiems paslaugas bei prekes teikiančiai rinkai. Iššalusius žieminių kviečių ir rapsų laukus žemdirbiai buvo priversti atsėti vasariniais javais ir rapsais. Sertifikuotos sėklų poreikis šalies rinkoje pernai išaugo ketvirtadaliu. Tai turėjo įtakos ir bendrovės „Dotnuvos projektai“ sėklininkystės sektoriaus rezultatams.

2014 metai bendrovės sėklininkystės sektorius paruošė ir pardavė rekordinį 16 tūkst. tonų sėklų kiekį – 19 proc. daugiau nei praėjusiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsėti iššalusius laukus prireikė neplanuotai didesnio vasarinių javų sėklų kiekio. Ypač šis poreikis buvo juntamas Šiaurės Lietuvoje. Buvo nerimo, ar užteks sertifikuotų sėklų 2014 metų rudens sėjai. Net ir atsėjus tikėtasi mažesnių derlių. Žemdirbiai nesulaukė ir aiškumo apie ES paramą. Be to, investicijas stabdė pieno supirkimo kainas sumažinęs Rusijos embargas. Todėl naują techniką pirko tik tie žemdirbiai, kuriems jos reikėjo labiausiai“, – praėjusių metų rinkos veiksnius vardijo „Dotnuvos projektai“ generalinis direktorius Edgaras Plauška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krentant rinkai pavyko didinti traktorių pardavimus

Žemės ūkio technikos rinka pernai patyrė nuosmukį visose Baltijos šalyse. Remiantis technikos registracijos duomenimis, naujai įsigytų traktorių skaičius Lietuvoje pernai sumažėjo apie 40 proc. Tai iš dalies atspindi žemės ūkio technikos pardavimų tendencijas praėjusiais metais. Dar didesnis šios rinkos dalies sumažėjimas 2014 m. buvo stebimas Latvijoje, šiek tiek mažesnis – Estijoje.

Nepaisant bendrų rinkos tendencijų, bendrovei „Dotnuvos projektai“ pavyko išvengti didesnio žemės ūkio technikos pardavimų nuosmukio ir netgi tapti šios rinkos lyderiais. Itin sunkiomis sąlygomis bendrovės parduodamų vakarietiškų traktorių dalis Lietuvos rinkoje pernai išaugo nuo 16 iki 25 proc. Bendrovė tapo didžiausia šios technikos pardavėja šalyje.

REKLAMA

Panašios tendencijos lydėjo ir kitos, ypač prikabinamos, žemės ūkio technikos pardavimus. Įvairios „Dotnuvos projektų“ parduodamos žemės ūkio technikos dalis Baltijos šalyse pernai sudarė apie 10 proc., Lietuvoje –15 proc.

Įmonės siūlomos pašarų ruošimo ir pasėlių priežiūros technikos paklausa 2014-aisiais augo. Visose savo rinkose „Dotnuvos projektai“ pardavė nuo 20 proc. iki 30 proc. daugiau pašarų ruošimo technikos, 5 procentais išaugo pasėlių priežiūros technikos pardavimai.

Šios prikabinamos technikos segmento augimą lėmė tai, kad 2014 m. pradžioje ūkininkai pieną dar pardavinėjo pelningai, taigi turėjo lėšų technikai įsigyti.

REKLAMA

Be to, „Dotnuvos projektai“ specialistai savo dėmesį sutelkė į aukštos kokybės pašarų ir pasėlių priežiūros techniką – būtent tokios, kokios tuo metu rinkai labiausiai reikėjo. Sėkmingus technikos pardavimų rezultatus lėmė ir įmonės darbuotojų sukauptos žinios bei patirtis.

Plėtė servisų tinklą

Smukus žemės ūkio technikos pardavimų rinkai, žemės ūkio technikos serviso rinka augo lėtokai. Didesniam augimui sutrukdė gamta ir kritusios produkcijos kainos.

„Būtinybė atsėti iššalusius pasėlius pareikalavo iš ūkininkų nemažų išlaidų. Kritus grūdų supirkimo kainoms žemdirbiai buvo priversti taupyti dar labiau. Dėl to jie labai atsargiai užsakinėjo serviso paslaugas, stengėsi techniką remontuotis savo jėgomis“, – aiškino „Dotnuvos projektų“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant šios taupymo tendencijos, „Dotnuvos projektams“ pasisekė 12 proc. padidinti serviso paslaugų apyvartą. Tai, pasak E. Plauškos, lėmė nuosekli įmonės strategija būti arčiau kliento, įsigilinti į kiekvieno kliento individualius poreikius, teikti aukščiausios kokybės paslaugas.

„Dotnuvos projektai“ 2014 metais daug investavo į serviso paslaugų gerinimą ir filialų plėtrą. Liepos mėnesį klientams duris atvėrė rekonstruoti įmonės filialai Vilkaviškyje ir Joniškyje, rugpjūčio mėnesį – Latvijos mieste Valmieroje.

REKLAMA

Šiuo metu „Dotnuvos projektai“ turi 9 žemės ūkio technikos servisus Baltijos šalyse ir apie 40 mobilaus serviso automobilių. 2015 m. pavasarį Pasvalio krašte bendrovė savo klientus pakvies į naują žemės ūkio prekių ir paslaugų centrą. Čia bus įrengtos modernios žemės ūkio serviso dirbtuvės bei erdvus sėklų sandėlis.

Planavo investicijas

Bendrovės Projektų diegimo skyriaus vadovo Mindaugo Veiverio tvirtinimu, grūdų įrangos pardavimų rinka pernai Lietuvoje traukėsi. „Dotnuvos projektų“ vykdomų grūdų elevatorių ir sandėlių statybų apimtys šalyje atitinkamai sumažėjo maždaug trečdaliu.

REKLAMA

Tai siejama su kritusiomis grūdų kainomis ir neaiškia ES paramos politika grūdų įrangai įsigyti. Tačiau žemdirbiai, anot M. Veiverio, vis labiau įsitikina, kad į grūdų kainų svyravimus jiems geriau reaguoti padeda modernūs grūdų sandėliai bei elevatoriai.

„Projektavimo ir statybos darbai vykdomi ne vienerius metus. Todėl metiniai statybų apimčių rodikliai dar nėra pagrindas spręsti apie esminius pokyčius. Ryškėja tendencija, kad ūkininkai daugiau nori investuoti į grūdų sandėliavimo bokštus, o grūdų prekyba užsiimančios įmonės – į naujus grūdų elevatorius“, – sakė „Dotnuvos projektų“ vadovas E. Plauška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė 2014 metais įgyvendino 17 įvairaus dydžio grūdų įrangos statybos ir montavimo projektų. „Dotnuvos projektų“ specialistai pernai sulaukė ir didelio susidomėjimo investicijomis į grūdų elevatorius, sandėlius ir džiovyklas.

Investuoti skatina derliai ir konkurencija

Tiek rinkai, tiek bendrovės veiklos rezultatams įtakos turėjo ir rekordinis 2014 metais prikultų grūdų derlius. Tai „Dotnuvos projektams“ padėjo patenkinti išaugusius sėklų poreikius, o žemdirbius paskatino mąstyti apie naujus projektus.

2015 metais rinkoje planuojamos naujos investicijos. Jos padėtų daugiau uždirbti parduodant grūdus, pakilus jų kainoms. šie planai susiję su laukiama ES parama, kuriai investuotojai pradeda ruoštis iš anksto.

REKLAMA

„Žemės ūkio modernizavimo poreikis išlieka tiek augalininkystės, tiek gyvulininkystės sektoriuje. Norėdami išlikti ūkiai turi modernizuotis, kitaip jų produkcija taps nekonkurencinga. Savo investicijas planuojame pagal mūsų kliento poreikius atsinaujinti siūlydami jiems naujausias technologijas. Tikėtina, kad prasidėjus naujam ES paramos etapui, prasidės ir saugyklų statybos bei montavimo darbai. Lietuvoje gali būti nemažai investuojama į grūdų elevatorius ir sandėlius“, – prognozuoja bendrovės „Dotnuvos projektai“ vadovas.

Reaguodama į rinkos poreikius, modernizuojasi ir pati bendrovė. 2014 metų pabaigoje ji pradėjo beveik 700 tūkst. eurų kainuosiančią sėklų ruošimų fabriko rekonstrukciją. Siekiama patiekti rinkai daugiau ir geresnės kokybės, ypač didelę paklausą turinčių ankštinių kultūrų, sėklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų