REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asta Volkovaitė  

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) tebelaukiant rinkiminių programų, kai kurios partijos ar visuomeniniai rinkimų komitetai nusprendė nebedelsti, rašo savaitraštis "Šiauliai plius". Dalis rinkiminių programų jau yra viešai pasiekiamos, kitas sutiko atsiųsti ir pakomentuoti patys kandidatai į Šiaulių miesto merus. Kas būdinga šiuose rinkimuose dalyvaujančių partijų ir komitetų programose? Kokie jų išskirtiniai bruožai?

REKLAMA
REKLAMA

Meras turėtų būti kaip tėvas“

Buvusi Šiaulių miesto merė, Šiaulių universiteto Viešojo administravimo katedros lektorė Vida Skačkauskaitė pastebi daugelį šiųmetinių rinkimų dalyvių programų vienijančių bruožų.

REKLAMA

„Visose programose pasigedau žmonių vienijimo bendram darbui. Jeigu būtų apeliuojama į bendruomenės kūrimą, meras būtų ilgalaikis. Meras turėtų būti kaip tėvas, žiūrėti į miestą kaip į šeimą“, – pastebi V. Skačkauskaitė, pasigesdama ir daugiau realiai įgyvendinamų, šiauliečiams naudingų siekių: „Galėtų būti siūlymas surengti neformalius posėdžius. Tarkim, viename iš didžiųjų prekybos centrų. Visas miestas galėtų ateiti, žmonės galėtų išmokti bendravimo kultūros. Bendras sprendimas yra pats geriausias sprendimas. Turėtume pradėti siekti kolektyvinių sprendimų“.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kaip dešimtmetį

V. Skačkauskaitė ieško atsakymų į klausimą, kas lemia sėkmę. „Pastebėjau, kad tam įtakos turi aplinka, tai, kiek žmogus save keičia, ar jis visąlaik save kuria, jeigu žmogus savęs nekuria, jis eina atgal. Šiauliuose pasigendu aistros gyventi, jeigu iš tų kandidatų atsirastų toks, kuris uždegtų šiauliečio aistrą gyventi, nereikėtų nei struktūrų, nei įstatymų, nieko keisti. Sinergetinis efektas Šiauliams duotų didžiausią pozityvą“, – mano V. Skačkauskaitė. Paklausta, kas turėtų išplėšti pergalę rinkimuose, ji ilgai negalvojusi įvardija dvi pavardes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kandidato sėkmę gali lemti mesti pinigai ir agresija, kiek stipriai tas kandidatas pozicionuos save. Jie (kandidatai į Šiaulių miesto merus, – aut. past.) abu – labai gerai visuomenėje žinomi asmenys. Visgi nei vieno iš jų laimėjimas V. Skačkauskaitei neatrodo stebuklų žadantis miestui.

Baiminasi veiksmų plano vagystės

Lietuvos liaudies partijos rinkiminėje programoje žadama pasirūpinti, kad nei vienas savivaldybės gyventojas neliktų be pragyvenimo šaltinio. V. Skačkauskaitei skaitant šią eilutę kilo dviprasmiškų minčių.

REKLAMA

„Vieniems tas pragyvenimo šaltinis gali būti pašalpos. O jei kalbant apie pensininkus – pensija tėra išgyvenimas“, – pastebi V. Skačkauskaitė.

„Pragyvenimo šaltinis – nebūtinai pajamos, gautos iš darbinių santykių ar pensijos. Yra įvairių priemonių, užtikrinančių orų piliečių gyvenimą. Nors dirbantiesiems nepatinka mintis apie bedarbystės išmokas, bet žmonės nepagalvoja, kad kiekvieną gali ištikti toks likimas. Kad pinigų biudžete yra, jau įrodė socialdemokračių atvejai, kai buvo pavogtos lėšos iš vaikų ir neįgaliųjų. Jeigu yra galimybės iš vaikų darželio metinio biudžeto pavogti apie

REKLAMA

170 tūkst. Lt, o iš neįgaliesiems skirtų pinigų kas mėnesį grobti po 1 400 Lt, tai kokių dar reikia pateikti įrodymų, jog biudžete pakanka lėšų“, – mano Lietuvos liaudies partijos kandidatas į miesto merus Andrius Šedžius. Be minėto gėrio jo partijos rinkiminėje programoje žadama tai, ko, anot V. Skačkauskaitės, nepavyko pasiekti net pasaulio mokslininkams.

„Eliminuosite smurtą iš ugdymo įstaigų įgyvendinant priemonių, nukreiptų prieš vaikų smurtą...“, – tai A. Šedžius ruošiasi padaryti tik visuomenei pritarus. Paprašytas visuomenę supažindinti su veiksmų planu, reiškė būgštavimus dėl galimų idėjų vagysčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Veiksmų planą, deja, atskleisti nenorėčiau, nes tuo galėtų pasinaudoti mūsų oponentai, kuriems be noro dirbti ir kurti, kyla didelė pagunda savintis svetimas idėjas“, – elektroniniame laiške baiminosi A. Šedžius.

„Tautininkai“ – tautos blaivintojai

Į savivaldos rinkimus su Lietuvos Tautos Sąjunga einančio Mindaugo Gervaldo partijos rinkiminėje programoje V. Skačkauskaitė pastebi ir gražių, realiai įgyvendinamų siekių, ir reikalavimų. Jis žada gamtos parką, išblaivinimo įstaigą.

„Tai labai gražios idėjos, šiauliečiams patiktų“, – mano V. Skačkauskaitė. Kitos tokios idėjos, kaip „miesto finansinio savarankiškumo didinimas“, jai atrodo neįgyvendinamos.

REKLAMA

„Ar tai reikštų, kad Šiauliai turėtų atsiskirti nuo visos Lietuvos? Juk ne Taryba tokius dalykus sprendžia“, – pastebi V. Skačkauskaitė, žerdama priekaištus, kad „tautininkų“ programos kai kurie gražūs siekiai prasilenkia su Savivaldybės funkcijomis.

M. Gervaldas teigė kol kas negalintis atskleisti, kaip būtų įgyvendinta jo partijos rinkiminė programa.

„Galėsime. Geriau būtų, jei apie tai pakalbėtume po geros savaitės“, – žadėjo M. Gervaldas. Jo vadovaujama partiją savivaldos rinkimuose savo kandidato į merus nekėlė.

REKLAMA

Padarė kitaip

Visuomeninio rinkimų komiteto „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“ rinkiminė programa – gana lakoniška ir nė iš tolo neprimenanti įprastinių rinkiminių programų: „Turėti gerai apmokamą darbą, gerbti kito žmogaus nuomonę, nepaisant jo pažiūrų, neimti ir neduoti kyšių, mylėti savo miestą...“.

Šio komiteto kandidatas į merus A. Visockas turi paaiškinimą.

„Nenorėjau perrašinėti Šiaulių strateginio plano, kaip kai kurie kiti. O ko vertos tos rinkiminės programos, jei iki šiol nė viena ji nebuvo įgyvendinta“, – retoriškai klausė A. Visockas, neįvardindamas savo programas neįgyvendinusiųjų. Jis sutiko, kad šiauliečiams būtų sunku nusakyti, kada jo visuomeninio rinkimų komiteto siekiai yra ar nėra jau įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra principinė pozicija“, – teigia A. Visockas.

Dairėsi užsienio pavyzdžių

Liberalų sąjūdžio Šiaulių skyriaus rinkiminėje programoje galima aptikti naujų, bent jau kitų vietinių partijų programose neminimų siekių. Kiekvienam šiauliečiui žadama skirti po 100 Eur iš miesto biudžeto kultūrinėms reikmėms tenkinti, pasirūpinti, kad vyresni nei 75 metų amžiaus žmonės viešuoju transportu galėtų važinėti nemokamai.

„Jei skaičiuotume kultūrinėms įstaigoms skiriamas lėšas, vienam šiauliečiui tenka apie 100 Eur. Lėšų nemokamam viešajam transportui būtų galima rasti atsisakius viešojo transporto talonų spausdinimo ar kitų paslaugų“, – mini partijos kandidatas į merus Vaidas Bacys. Anot jo, kiekvienas programos punktas yra diskutuotas su specialistais. „Yra patikrintos kitų, ne tik šalies Savivaldybių praktikos“, – mini V. Bacys. Kol kas veiksmų planų nesiryžo atskleisti, tikino, kad visuomenė galės apie jį sužinoti vasario 7 d.

REKLAMA

Atvirai – apie veiksmų planą

Lietuvos sąrašo Šiaulių skyriaus rinkiminė programa kitokia – darbų sąrašą siūloma pildyti kiekvienam šiauliečiui. Be kai kurių nurodomų darbų yra užsiminta ir kaip jie bus įgyvendinami. Be kitų planų, neskaidriai panaudotas, iššvaistytas lėšas žadama grąžinti į Savivaldybės biudžetą. Kaip tai bus padaroma, nenurodyta. Teiraujamės šios partijos kandidato Mykolo Deikaus.

„Buvęs Vyriausybės atstovas buvo atleistas iš darbo po mano rašinio ir buvusį Šiaulių merą į teismą nutempiau – pasiekiau, kad Seime būtų pakeistas ATPK (Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, – aut. past.), numatantis atsakomybę informaciją nuo visuomenės slepiantiems Savivaldybių vadovams. Tačiau skundų rašymas, kurį savireklamai naudoja kai kurie politikai – ne tas kelias. Keletas pavyzdžių. Teismas nustatė, kad griaunant Šiaulių oro uosto statinius padaryti šimtatūkstantiniai nuostoliai, pažeistas viešasis interesas, tai padarę aukštas pareigas užimantys valdininkai – nustatyti. Valstybės kontrolė nustatė, kad Didždvario gimnazija ir dar kelios mokyklos ne pagal paskirtį panaudojo 2 mln. Lt, o žala atlyginta iš praskolinto miesto biudžeto. Istorijos herojai – žinomi, kai kas atsipirko tik Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimu. Dar pridėkime 9 mln. Lt, ištaškytus Daušiškių kapinėms, sumas Menų inkubatoriui, nuo mokesčių „už gražias akis“ atleistus prekybos centro statytojus ir kt. Kol neįsigaliojo senatis, civilinio proceso tvarka nuostoliai turi būti išieškomi iš atsakingų asmenų“, – sako M. Deikus. Anot jo, pinigų atsirastų vien tik sutvarkius ydingą sistemą daugelyje sistemos sričių.

REKLAMA

Laukia šiauliečių skambučių

TS-LKD Šiaulių skyriaus programoje taip pat numatoma kova ir su korupcija. „Savivaldybės administracijoje įvesime sistemą, leidžiančią Savivaldybės darbuotojų darbą ir atsakomybę padaryti išmatuojamą bei atlyginimus susieti su darbo rezultatais, pertvarkysime Savivaldybės administracijos valdymo struktūrą taip, kad būtų galima įdiegti šiuolaikinius vadybos metodus, didinti veiklos efektyvumą ir skaidrumą. Tai leis ne tik sumažinti valdymo kaštus, bet ir kovoti su korupcija“, – teigiama partijos programoje.

REKLAMA
REKLAMA

TS-LKD Šiaulių skyriaus kandidatas į merus Tomas Petreikis sako galintis kiekvieną siekio įgyvendinimą nupasakoti labai smulkiai ir laukia šiauliečių skambučių. TS-LKD nariai dar ne taip seniai buvo valdančioje daugumoje. Kas trukdė kai kuriuos darbus įgyvendinti tuomet?

„Tai ir buvo priežastis, kodėl iš valdančiosios daugumos pasitraukėme. Reikia susitarimo valdžioje, kad nuplanuoti darbai būtų įgyvendinti“, – sako kandidatas.

Lakoniškoje programoje – tik principai

Trumpa ir aiški visuomeninio rinkimų komiteto „Laisvieji piliečiai“ rinkiminė programa. Joje nėra aprašomi siekiai ir darbai. Laisvieji piliečiai deklaruoja, kad visi savivaldos sprendimai turi būti priimami vadovaujantis šiais pagrindiniais principais: šiauliečių interesais, šiauliečių saugumu, miesto gerove ir gražesne aplinka.

„Tikroji savivalda – tai laisvoji ir aktyvioji Šiaulių bendruomenė, matanti miesto bėdas ir gebanti siūlyti geriausius problemų sprendimo būdus. Savivaldybės ir jos įstaigų durys turi būti atviros bendruomenės nariams, o šiauliečių problemos – išgirstos“, – apie programą atsiliepia Visuomeninio rinkimų komiteto kandidatas į merus Vidmantas Japertas.

REKLAMA

Primena strateginį planą

Darbo partijos miesto Šiaulių skyriaus programoje žadama pastatyti modernius vaikų ir senelių globos namus, nupirkti 10 socialinių būstų kasmet, įkurti bendruomenės namus, krizių, atviro jaunimo centrus, remti vaikų užimtumo programas. Panašių planų galima aptikti ir miesto strateginiame plane.

V. Skačkauskaitės nuomone, taip darančios partijos bando apsisaugoti nuo priekaištų, kad jos kažko neįgyvendino. Darbo partijos miesto Šiaulių skyriaus programoje galima aptikti ir planų remti privatų verslą. Partijos lyderės komentaro nepavyko išgirsti.

Aptarta kiekviena sritis

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) rinkiminė programa siekia 11 puslapių mašinraščių. Būsimi planai suskirstyti į atskiras sritis. Visi siekiai aprašyti taip, kad bet kurią jų dalį būtų galima pritaikyti bet kuriam šalies miestui. Programoje yra numatytas ir naujų įstaigų steigimas.

„Siūlysime steigti kiekvienoje seniūnijoje prie bendruomenės centrų socialinių paslaugų centrus, kuriose gyventojai galėtų gauti svarbiausias socialines paslaugas – priežiūrą namuose, piniginę paramą ir labdarą, specialių poreikių tenkinimą, konsultavimą“, – minima rinkiminėje programoje. Partijos skyriaus lyderio nuomonės apie veiksmų planą taip pat nepavyko išgirsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų