REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prorusiškų separatistų vadai ignoruoja Minske organizuojamas derybas

Ukrainos rytuose – gyventojų evakuacija (papildyta 15.30)

Ukrainos rytuose iš Debalcevės penktadienį išvežta 310 gyventojų: 250 – į Sviatohirską, 60 – į Artemivską, pranešė Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

Ukrainos rytuose iš Debalcevės penktadienį išvežta 310 gyventojų: 250 – į Sviatohirską, 60 – į Artemivską, pranešė Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

REKLAMA

„Iš viso per tris paras iš Avdijivkos, Debalcevės ir Svitlodarsko išvežti 956 gyventojai, tarp kurių buvo 161 vaikas“, – sakoma šios žinybos pranešime šeštadienį.

Pranešama, kad Avdijivkoje neveikia centralizuotas vandens, elektros ir šilumos tiekimas. Gelbėtojai kasdien į Avdijivką ir Debalcevę pristato humanitarinę pagalbą.

Ukrainos rytuose per parą žuvo 15 vyriausybės karių

Ukrainos rytuose kovodami su Rusijos remiamais separatistais per pastarąją parą žuvo 15 Ukrainos karių, pranešė šeštadienį gynybos ministras Stepanas Poltorakas.

Jis pabrėžė kad itin intensyviai kaunamasi prie Debalcevės miesto, kuris yra svarbus geležinkelių ir kelių mazgas į šiaurės rytus nuo Donecko; ten vyriausybės pajėgos yra beveik iš visų pusių apsuptos separatistų.

REKLAMA
REKLAMA

„Palei visą konflikto (su separatistais) liniją, pradedant Luhansko sritimi ir baigiant Mariupoliu, mūsų nuostoliai yra 15 nukautųjų ir 30 sužeistųjų“, – sakė jis žurnalistams.

REKLAMA

S.Poltorakas pripažino, kad dalį Debalcevės kontroliuoja separatistai.

Ministras taip pat nurodė, kad per visą kovos veiksmų Donecko oro uosto rajone laikotarpį žuvo 14 Ukrainos karių, 16 – paimta į nelaisvę. Pasak jo, belaisvių likimu rūpinasi Ukrainos saugumo tarnyba.

Kontaktinė grupė pateikė pasiūlymų dėl Ukrainos konflikto deeskalavimo prieš derybas Minske

Trišalė "kontaktinė grupė" pateikė konkrečių pasiūlymų, kurie gali padėti deeskaluoti konfliktą rytų Ukrainoje, ir būtų įtraukti į dokumentą, planuojamą šeštadienį pasirašyti per Minske vyksiančias taikos derybas.

REKLAMA
REKLAMA

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad šio dokumento juodraštis buvo parengtas per trečiadienį vykusį Ukrainos prezidento Petro Porošenkos susitikimą su kontaktine grupe ir papildytas ketvirtadienį.

"Konsultacijų Minske išvakarėse trišalė kontaktinė grupė pasiekė supratimą, kad būtina siekti tolesnių praktinių žingsnių: pasirašyti sutartį dėl nedelsiamo ugnies nutraukimo ir sunkiosios ginkluotės atitraukimo nuo fronto linijos (skiriamosios linijos), kaip buvo susitarta pagal 2014 metų rugsėjo 19 dienos Minsko memorandumą; panaikinti apribojimus įvežti būtiniausias prekes ir humanitarinę pagalbą į (karo) paveiktus rajonus Donecko ir Luhansko srityse, taip pat pasiekti reikšmingą pažangą įkaitų paleidime", - sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ESBO pabrėžė, kad trišalė kontaktinė grupė pasiruošusi šeštadienį išvykti į Baltarusijos sostinę, kur turėtų vykti derybų tarp Kijevo vyriausybės ir prorusiškų separatistų etapas, siekiant įgyvendinti rugsėjį priimtus susitarimus, turinčius realizuoti P.Porošenkos pasiūlytą taikos planą.

Šio proceso šalių susitikimą Minske iš pradžių planuota surengti penktadienį, tačiau jis neįvyko, kilus ginčui, kas turi atstovauti Donecko ir Luhansko separatistams.

Trišalę kontaktinę grupę sudaro Ukrainos, Rusijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.

Derybų Minske dėl taikos Ukrainoje atvyko kontaktinė grupė ir separatistų atstovai

Ukrainos, Rusijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) bei prorusiškų separatistų atstovai atvyko į Minską šeštadienį dar kartą pamėginti pradėti taikos Ukrainoje derybas.

REKLAMA

Naujienų agentūros „Reuters“ reporteris matė buvusį Ukrainos prezidentą Leonidą Kučmą, Rusijos ir ESBO atstovus – ESBO ambasadorę Heidi Tagliavini (Heidi Taljiavini) ir Rusijos ambasadorių Ukrainoje Michailą Zurabovą, važiuojančius per Minską iš oro uosto.

Du prorusiškų separatistų, kovojančių su vyriausybės Kijeve pajėgomis Ukrainos rytuose, atstovai į Minską atvyko anksčiau šeštadienį.

Apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų lyderiai, Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis, nedalyvauja, nes jie pareiškė į derybas atvyksią tik tada, kai Kijevas duos viešą įsakymą laikytis paliaubų ir atitraukti sunkiąją ginkluotę nuo faktinės sąlyčio linijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų