REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Dėl įvykių Mariupolyje Petro Porošenka nutraukė vizitą Saudo Arabijoje

Žuvo 30 žmonių. Teroristai paskelbė apie puolimo pradžią (papildyta 20 val.)

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka skubiai grįžta iš Saudo Arabijos, kad sekmadienį surengtų Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) posėdį dėl Mariupolio apšaudymo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tarptautinė koalicija, remdama Ukrainą, privalo duoti ryžtingą atkirtį teroristų nusikaltimams, sustiprinti visų formų spaudimą tiems, kas juos remia ir visokeriopai palaiko. Būtent apie tai aš šiandien kalbėjau Rijade telefonu su galingiausių pasaulio šalių lyderiais ir dabar skubiai grįžtu į Ukrainą vesti NSGT posėdžio, siekiant ryžtingo veiksmų koordinavimo dėl to baisaus nusikaltimo“, – sakė P.Porošenka.

REKLAMA

Jis dar pridūrė, kad „DLR ir LLR būtina pripažinti teroristinėmis organizacijomis“.

P.Porošenka vėl pabrėžė, kad Ukraina yra už taiką, bet „priešo iššūkį priimame“. „Ginsime savo tėvynę, kaip priklauso tikriems patriotams. Ir iki visiškos pergalės“, – užtikrino jis.

Ukrainos prezidentas skubiai kviečia šalies Saugumo tarybą

Pablogėjus padėčiai Ukrainos rytuose, prezidentas prezidentas P. Porošenka sušaukia šalies Saugumo tarybą

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos Nacionalinė saugumo ir gynybos taryba (NSGT) susirinks sekmadienį, sausio 25 dieną, pablogėjus padėčiai Ukrainos rytuose, pareiškė prezidentas Petro Porošenka.

„Aš nurodžiau sušaukti rytoj NSGT posėdį papildomų veiksmingų sprendimų parengimui ir įgyvendinimui dėl sparčiai blogėjančios padėties rytuose“, – sakoma P.Porošenko pareiškime po apšaudymo Mariupolyje, kur žuvo 30 žmonių.

Aukų daugėja

Pasak Mariupolio mero atstovo Oleho Kalinino, tarp šių 30 žuvusiųjų yra du vaikai.

Donecko administracija patikslina, kad tai 15 metų mergaitė ir apie 5 metų berniukas. Sužeistųjų nustatyta 93, iš jų aštuoni vaikai. Ligoninėse su įvairaus sunkumo sužeidimais guli 75 sužeistieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas merijos pareigūnas, Andrijus Fediajus, anot naujienų agentūros „Interfax“ taip pat minėjo 27 žuvusius, tarp kurių buvo ir du vaikai, bei 97 sužeistuosius, iš jų penki – vaikai.

Pasak merijos, per ataką raketomis „Grad“ į tankiai gyvenamą miesto rajoną kai kuriose pastatuose kilo gaisras, užsidegė automobiliai.

Teroristai paskelbė apie puolimo pradžią

Prorusiškų separatistų Ukrainoje lyderis Aleksandras Zacharčenka, kaip praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“, šeštadienį pareiškė, kad pradėtas Azovo jūros uosto Mariupolio puolimas.

REKLAMA

„Šiandien mes pradėjome Mariupolio puolimą. Tai bus geriausias paminklas visiems mūsų žuvusiesiems“, – taip jis sakęs Donecke per žuvusiųjų pagerbimo ceremoniją.

„O po kelių dienų mes uždarysime Debalcevo žiedą ir atkeršysime už aukas, žuvusias Donecke ir Horlivkoje“, – pareiškė A. Zacharčenka per ceremoniją, kai buvo dedamos gėlės visuomeninio transporto stotelėje Donecke, kur prieš kelias dienas žuvo žmonės.

Paragino sukviesti JT

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas paragino sukviesti JT Saugumo Tarybos posėdį svarstyti Rusiją, pažeidžiančią tarptautinę teisę; taip premjeras prabilo po Mariupolio apšaudymo, kuris nusinešė jau 20 civilių gyvybes.

REKLAMA

„Aš šiandien sukviečiau Didiojo septyneto ambasadorius. Mes kreipiamės į Vakarų šalis ir JT Saugumo Tarybos nares nedelsiant sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdį“, – pareiškė A.Jaceniukas šeštadienį Kijeve per operatyvinio štabo posėdį, sušauktą dėl padėties Mariupolyje.

Savo veiksmais Rusija pažeidžia ne tik Minsko susitarimus, bet ir pamatinius tarptautinės teisės ir žmogiškumo principus, sakė jis.

Ukrainos Saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksandras Tručynovas savo ruožtu pažymėjo, kad vakar vyko Rusijos saugumo tarybos posėdis, kuriame, turima informacija, Rusijoje nuspręsta suaktyvinti puolamuosius veiksmus „faktiškai visomis kryptimis mūsų šalies rytuose“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai, kas vyksta šiandien fronte, – tai iš esmės tiesioginis RF prezidento Putino užduočių realizavimas“, – pabrėžė O.Turčynovas.

Tuo tarpu Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos Donecko srities valdybos viršininkas Večeslavas Abroskinas pranešė apie didėjantį Mariupolio apšaudymo aukų skaičių.

„Į lavoninę jau atvežta 20 žuvusiųjų. Skaičius auga“, – sakė jis. Anksčiau buvo skelbta apie 16 žuvusiųjų ir per 80 sužeistųjų.

Suplanuotas Mariupolio apšaudymas

Nuo raketų smūgio strategiškai svarbiame Ukrainos uostamiestyje, esančiame tarp separatistų teritorijų ir Rusijos aneksuoto Krymo, šeštadienį žuvo mažiausia 15 žmonių, promaskvietiškiems separatistams pažadėjus užimti daugiau Ukrainos žemių.

REKLAMA

Ukrainos Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad per Mariupolio apšaudymą iš sistemų „Grad“ be minėtų 15 žuvusiųjų dar 76 buvo sužeisti. Šie skaičiau išaugo nuo anksčiau skelbtų 10 žuvusiųjų ir 46 sužeistųjų. Raketos krito į didelį gyvenamąjį rajoną.

Miesto merija taip pat pranešė, kad per rytinį išpuolį kilo gaisrų pastatuose, degė automobiliai.

„Šiuo metu yra mobiliojo ryšio problemų, neįmanoma prisiskambinti giminėms, gyvenantiems kitose miesto dalyse“, – sakė vietinis gyventojas Eduardas telefonu naujienų agentūrai AFP.

REKLAMA

„Visi mieste išsigandę. Banditai jau užėmė oro uostą. Dabar jie ėmė naikinti patį Mariupolį“, – pridūrė jis.

Vietiniame tinklalapyje įdėtos nuotraukos rodo dūmų stulpus, kylančius virš namų ir daugiaaukščių pastatų.

Šis pusmilijonis mietas prie Azovo jūros yra prie kelio,jungiančio separatistų užimtus rajonus rytuose su Juodosios jūros Krymo pusiasaliu, kurį Rusija atplėšė nuo Ukrainos pernai kovo mėnesį – šį veiksmą pasmerkė tarptautinė bendruomenė.

Pernai rugsėjį Kijevo pajėgoms pavyko atremti maištininkų ataką, bet didele kaina, kuri paskatino prezidentą Petro Porošenką sutikti su rugsėjo 5-osios paliaubomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau po to kovos nesiliovė, žuvo dar mažiausiai 1500 žmonių, o praėjusį penktadienį separatistai galutinai atsisakė laikytis paliaubų susitarimo.

Donecko separatistų lyderis penktadienį pareiškė suplėšęs rugsėjo susitarimą ir pradedąs didelio masto puolimą, kuriuo bus siekiama užimti daugiau Ukrainos žemių.

„Mūsų pusė nebesistengs siekti taikos derybų, – sakė Aleksandras Zacharčenka. – Mes ketiname pulti iki pat Donecko srities sienos“.

Maskva apie šį A.Zacharčenkos pažadą atsisakyti taikos derybų dar nekomentavo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų