REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga (ES) penktadienį paragino Maskvą prisiimti savo atsakomybę separatiniam karui Ukrainoje užbaigti.

REKLAMA
REKLAMA

„Laikas baigiasi Rytų Ukrainoje, kur kovų eskalavimas atnešė pernelyg daug civilių, kaip ir karinių, aukų“, – sakoma ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini pareiškime.

REKLAMA

F. Mogherini sakė, kad aštuonių civilių gyventojų žūtis per autobuso apšaudymą separatistų kontroliuojamame Donecke rodo, kaip svarbu skubiai stabdyti smurtą.

Kelios valandos prieš jos pareiškimą prorusiški separatistai paskelbė, kad, užėmę Donecko sugriautą tarptautinį oro uostą, rengs platesnio masto puolimą didesnei teritorijai užimti.

„Atsakingieji už pastarojo meto eskalaciją, dabar privalo pademonstruoti, kad rimtai vertina savo įsipareigojimą dėl politinio sureguliavimo“, – sakė F. Mogherini, kuri paragino atitraukti nuo fronto linijų sunkiąją ginkluotę.

REKLAMA
REKLAMA

„Ypač raginame Rusiją visiškai prisiimti savo atsakomybę. Vieši pareiškimai, iškreipiantys realybę įvykių vietoje, kurstantys neapykantą ir tolesnį smurtą, nenuves prie labai reikalingo deeskalavimo“, – sakė ji.

Rusija neigia ginkluojanti separatistus Rytų Ukrainoje ar padedanti jiems kovoti. Ukraina ir Vakarų vyriausybės sako, kad Maskva teikia separatistams tiesioginę karinę pagalbą. Šį kaltinimą paremia tai, jog ne kartą buvo pastebėta moderni rusiška karinė technika, dažniausiai – nepažymėta.

F. Mogherini paragino įgyvendinti rugsėjį Minske pasirašytą susitarimą, kuriame numatomas sunkiosios ginkluotės atitraukimas ir paliaubos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat piktinosi sužeistų ukrainiečių belaisvių demonstravimu Donecke, kaip humanitarinės teisės pažeidimu.

Tačiau ji neužsiminė apie dabartinių ES sankcijų Rusijai ateitį. Sankcijos buvo įvestos dėl Maskvos politikos Rytų Ukrainoje ir anksčiau įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų