REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį piktinosi Ukrainos lyderiais, davusiais „nusikalstamus įsakymus“ smogti į gyvenamus rajonus Ukrainos rytuose, o Rusijos remiami separatistai karingai pareiškė nebesiimsią iniciatyvos siekti taikos derybų.

REKLAMA
REKLAMA

V. Putino pastabos ir pagrindinio separatistų lyderio pareiškimai rodo, kaip griežtėja priešingų konflikto pusių pozicijos; šis konfliktas, anot JT žmogaus teisių gynėjų, nusinešė daugiau kaip 5000 gyvybių, 262 žuvo vien per pastarąsias devynias dienas.

REKLAMA

Nepaisydamas tarptautinių raginimų laikytis paliaubų maištininkų lyderis Aleksandras Zacharčenka pareiškė, kad jo pajėgos pradės naują puolimą, o V. Putinas viešai rodo ignoruojąs krizę, kuri, anot vieno rusų pareigūno, gali virsti „dešimtmečius kraujuojančia žaizda“.

„Kijevo valdžia davė oficialų įsakymą pradėti plataus masto kovos veiksmus iš esmės pagal visą kovojančių pusių kontakto perimetrą“, – sakė V. Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Naudojama ir artilerija, ir salvinės ugnies sistemos, ir aviacija, net nežiūrint kur – tiesiai į tankiai gyvenamus rajonus“, – tęsė jis.

„Rezultatas – dešimtys užmuštų bei sužeistų. Ir, kas dar tragiškiau, – žuvusiųjų yra ne tik tarp abiejų pusių kariškių, bet ir tarp taikių gyventojų: tai vaikai, senukai, moterys, – nurodė Rusijos prezidentas ir pabrėžė: – Atsakingi tie, kurie duoda tokius nusikalstamus įsakymus.“

V. Putinas barė Petro Porošenką, kad šis neatsako į jo pasiūlymą atitraukti sunkiąją ginkluotę nuo demarkacijos linijos tarp vyriausybės ir separatistų pajėgų; tai esą būtų žingsnis paliaubų palaikymo link.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Porošenka šią savaitę minėjo 9 tūkstančius rusų karių Ukrainoje ir ragino Maskvą išvesti juos bei kaltino ją ginkluota agresija.

Maskva neigia siunčianti karius ir ginkluotę, nors Vakarai tvirtina, kad tai yra nenuginčijama tiesa.

P. Porošenka sako, kad Ukrainos pajėgos visu frontu laiko savo pozicijas po to, kai buvo pasitraukta iš Donecko oro uosto terminalo.

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos vadovas A. Zacharčenka aiškiai pareiškė, kad separatistai nesileisią į kompromisus, nes jau pradeda puolimą į vakarus.

REKLAMA

Pasak Rusijos naujienų agentūros „RIA Novosti“, A. Zacharčenka sakė, kad separatistai nebedalyvaus vadinamosios kontaktų grupės derybose.

„Nematau prasmės dalyvauti. Kartą mes jau padarėme tokią klaidą, daugiau nebedarysime. Atvažiuos (Ukrainos prezidentas Petro) Porošenka – tada kalbėsimės. Dabar mes puolame, kokios derybos?“ – atsakė jis penktadienį į „Interfax“ klausimą.

„Mėginimų kalbėtis apie paliaubas iš mūsų daugiau nebus. Mes dabar žiūrėsime, kaip reaguos Kijevas. Kijevas dabar nesupranta, kad mes galime pulti trimis kryptimis vienu metu“, – pareiškė A. Zacharčenka.

Ukrainos kariškių atstovas į tokias separatistų kalbas nekreipė dėmesio: „Dar viena deklaracija – tegu sau kalba.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų