REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) tarsis, ar Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) ir Rusų aljansas savo rinkimų koalicijos pavadinime gali naudoti europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio pavardę.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo klausimu VRK ketina pasisakyti, nes kelios savivaldybių rinkimų komisijos suabejojo, ar galima koalicijos pavadinime naudoti kandidato pavardę.

REKLAMA

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas BNS sakė, kad koalicijos pavadinimui keliami reikalavimai numatyti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme.

Jame teigiama, kad „partijų koalicijos pavadinime turi būti žodis „koalicija“ ir negali būti nuorodų į partijų, neįeinančių į koaliciją, pavadinimus ar keliamų ar išsikėlusių kandidatų pavardes“.

„Jau buvo kilęs klausimas dėl N. Puteikio pavardės naudojimo visuomeninių komitetų pavadinimuose (...). Mes davėme sutikimą naudoti ir negavome nusiskundimų“, – sakė Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA

LLRA frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė šią savaitę per spaudos konferenciją pranešė, kad kai kurių savivaldybių rinkimų komisijos atsisako registruoti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) ir Rusų aljanso koaliciją „Valdemaro Tomaševskio blokas“.

Koaliciją tokiu pavadinimo įregistravo tik Vilniaus rajono ir Šalčininkų rajono rinkimų komisijos.

„Keliama problema, kuri, mūsų nuomone, visiškai neatitinka (Savivaldybių tarybų) rinkimų įstatymo 41 straipsnio nuostatos, kurioje parašyta, ir jis buvo patikslintas, kad nekiltų tokių abejonių, jog pavadinime turi būti žodis „koalicija“ ir negali būti nuorodų į partijų, neįeinančių į koaliciją, pavadinimus ar keliamų, ar išsikėlusių kandidatų pavardes. Mūsų pavadinimas LLRA ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“ nenaudoja kitų į koaliciją neįeinančių nei partijų, nei jų kandidatų pavardžių“, – pabrėžė R. Tamašunienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LLRA lyderis europarlamentaras V. Tomaševskis yra iškeltas kandidatu į Vilniaus miesto merus.

R. Tamašunienė pabrėžė, kad toks pats koalicijos pavadinimas naudotas ir 2011 metais per savivaldos, ir 2014 metais per Europos Parlamento rinkimus. Tuomet kliūčių įregistruoti koaliciją būtent tokiu pavadinimu nekilo.

Kaip per spaudos konferenciją tvirtino LLRA deleguotas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Valdemaras Urbanas, net VRK nariai skirtingai interpretuoja šią įstatymo nuostatą. Vieni esą supranta, kad koalicijos pavadinimas su V. Tomaševskio pavarde gali būti naudojamas visose savivaldybėse, kiti – kad tokį koalicijos pavadinimą galima registruoti tik toje savivaldybėje, kur koalicijos pavadinime minimas asmuo yra kandidatas, treti siūlo iš viso neleisti naudoti šios pavardės.

REKLAMA

R. Tamašunienė svarstė, kad problemos dėl pavadinimo kilo dėl to, kad jos atstovaujama politinė jėga pirmauja Vilniaus regione.

Savivaldybių tarybų ir tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 1 dieną.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų