REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos naujausi veiksmai Ukrainoje yra aiškus įrodymas, kad prezidentas Vladimiras Putinas vykdo kaimyninės šalies „okupacijos planą“, trečiadienį pareiškė Jungtinės Valstijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabartinė situacija yra pavojinga“, – sakė JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose (JT) Samantha Power (Samanta Pauer), kalbėdama per Saugumo Tarybos posėdį dėl konflikto Ukrainoje, kurios prezidentas kiek anksčiau pareišė, kad Ukrainos separatistus remia daugiau kaip 9 tūkst. rusų karių.

REKLAMA

Pasak Ukrainos prezidento Petro Porošenkos, kuris anksčiau trečiadienį kalbėjo Pasaulio ekonomikos forume Davose, kovų suintensyvėjimą po beveik mėnesį trukusios pertraukos nulėmė nauja Rusijos pajėgų ir ginklų infuzija.

S.Power apkaltino Maskvą ir V.Putiną laužant žodį dėl įsipareigojimo deeskaluoti konfliktą.

„Nutraukime šydą nuo Putino taikos plano ir vadinkime jį tuo, kas jis yra: Rusijos okupacijos planu, – sakė ambasadorė. – Rusija toliau moko, aprūpina separatistus Rytų Ukrainoje ir kovoja petys į petį su jais“.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo Saugumo Tarybos praėjusio, lapkritį įvykusio susitikimo dėl Ukrainos šios šalies rytuose žuvo maždaug 800 žmonių, sakė S.Power.

Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čurkinas savo ruožtu pareiškė, kad „Ukrainos šalis pažeidė Minsko (taikos) susitarimą stiprindama savo karinį buvimą šalies rytuose“.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos neskiria karinių ir civilinių taikinių“, – sakė V.Čurkinas ir pridūrė: „Raginu visus pareikalauti iš Ukrainos vyriausybės besąlygiškai sustabdyti Rytų gniuždymą jėga“.

Kerry kaltina prorusiškus separatistus „akivaizdžiu Ukrainos žemės grobimu“

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) trečiadienį apkaltino prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje bandant „akivaizdžiai grobti žemę“ per naujas kovas tame regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Valstijos „ypač susirūpinusios“ dėl separatistų iniciatyvos „bandyti įgyti labai reikšmingo geležinkelių mazgo kontrolę“, pažeidžiant rugsėjį Minske sudarytą ugnies nutraukimo susitarimą, sakė J.Kerry, kuris tai pavadino „pastangomis išplėsti kontroliuojamą teritoriją“.

Kalbėdamas po susitikimo su Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadove Federica Mogherini (Federika Mogerini), J.Kerry sakė, kad sukilėlių kontroliuojama teritorija buvo išplėsta maždaug 1,3 tūkst. kv. kilometrų.

„Tad tai yra akivaizdus žemės grobimas tiesiogiai pažeidžiant Minsko susitarimus, kuriuos jie pasirašė“, – pridūrė J.Kerry.

REKLAMA

Naujas kovas Rytų Ukrainoje jis pavadino „nerimą keliančia situacija“ ir nurodė, kad „Jungtinės Valstijos toliau remia Ukrainos teritorinį vientisumą“.

„Mes smerkiame visus veiksmus, kuriais siekiama pakirsti jos suverenumą“, – pabrėžė J.Kerry.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų