REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurių savivaldybių rinkimų komisijos atsisako registruoti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) ir Rusų aljanso koaliciją „Valdemaro Tomaševskio blokas“. Joms kliūva V.Tomaševskio pavardė koalicijos pavadinime, pranešė LLRA atstovai.

Kai kurių savivaldybių rinkimų komisijos atsisako registruoti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) ir Rusų aljanso koaliciją „Valdemaro Tomaševskio blokas“. Joms kliūva V.Tomaševskio pavardė koalicijos pavadinime, pranešė LLRA atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

„Įtarimas, kad norima pakenkti mūsų startui rinkimuose“, - trečiadienį per spaudos konferenciją Seime sakė LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

REKLAMA

Koaliciją tokiu pavadinimo įregistravo tik Vilniaus rajono ir Šalčininkų rajono rinkimų komisijos. Tuo metu kitos, kur koalicija nori kelti savo bendrą sąrašą ir kandidatus į merus, atsisako tai padaryti.

„Keliama problema, kuri, mūsų nuomone, visiškai neatitinka (Savivaldybių tarybų) rinkimų įstatymo 41 straipsnio nuostatos, kurioje parašyta, ir jis buvo patikslintas, kad nekiltų tokių abejonių, jog pavadinime turi būti žodis „koalicija“ ir negali būti nuorodų į partijų, neįeinančių į koaliciją, pavadinimus ar keliamų, ar išsikėlusių kandidatų pavardes. Mūsų pavadinimas LLRA ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“ nenaudoja kitų į koaliciją neįeinančių nei partijų, nei jų kandidatų pavardžių“, - pabrėžė R.Tamašunienė.

REKLAMA
REKLAMA

LLRA lyderis europarlamentaras V.Tomaševskis yra iškeltas kandidatu į Vilniaus miesto merus.

R.Tamašunienė pabrėžė, kad toks pats koalicijos pavadinimas naudotas ir 2011 metais per savivaldos, ir 2014 metais per Europos Parlamento rinkimus. Tuomet kliūčių įregistruoti koaliciją būtent tokiu pavadinimu nekilo.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme numatyta, kad „partijų koalicijos pavadinime turi būti žodis „koalicija“ ir negali būti nuorodų į partijų, neįeinančių į koaliciją, pavadinimus ar keliamų ar išsikėlusių kandidatų pavardes“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip per spaudos konferenciją tvirtino LLRA deleguotas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Valdemaras Urbanas, net VRK nariai skirtingai interpretuoja šią įstatymo nuostatą.

„Vertinant tą sakinį gramatiniu arba lingvistiniu vertinimu, galima suprasti vienaip, tačiau vertinant kontekstiniu metodu, remiantis logika, galima suprasti visai kitaip. Aišku, buvo kreiptasi ir į kalbininkus, kalbos redaktorius, tačiau iš tarp jų tos vieningos pozicijos nėra“, - teigė V.Urbanas.

Anot jo, vieni supranta, kad koalicijos pavadinimas su V.Tomaševskio pavarde gali būti naudojamas visose savivaldybėse, kiti - kad tokį koalicijos pavadinimą galima registruoti tik toje savivaldybėje, kur koalicijos pavadinime minimas asmuo yra kandidatas, treti siūlo iš viso neleisti naudoti šios pavardės.

REKLAMA

VRK narys atkreipė dėmesį, kad nuo 2011 metų, kai „Valdemaro Tomaševkio blokas“ buvo registruotas, įstatymo norma iš esmės nekito.

„Šioje situacijoje labai svarbu pabrėžti ir tai, kad šiuose rinkimuose dalyvaujantys visuomeniniai rinkimų komitetai turi teisę naudoti savo kandidatų pavardes skirtingose savivaldybėse. Jau turime tokį atvejį, kai savo pavadinimuose keli rinkimų komitetai naudoja N.Puteikio pavardę“, - priminė V.Urbanas.

Minėtą problemą penktadienį planuoja svarstyti VRK. Jos pirmininkas Zenonas Vaigauskas trečiadienį BNS sakė, kad konkretų sprendimą dėl koalicijos registravimo priima savivaldybių rinkimų komisija, bet šiuo atveju VRK gali duoti rekomendaciją arba peržiūrėti apygardos komisijos verdiktą.

REKLAMA

„Jau buvo kilęs klausimas dėl N.Puteikio pavardės naudojimo visuomeninių komitetų pavadinimuose (...). Mes davėme sutikimą naudoti ir negavome nusiskundimų“, - informavo Z.Vaigauskas.

Jai nepalankius sprendimus LLRA žada skųsti teismui.

R.Tamašunienė svarstė, kad problemos dėl pavadinimo kilo dėl to, kad jos atstovaujama politinė jėga pirmauja Vilniaus regione.

Savivaldybių tarybų ir tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 1 dieną.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų