REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Odos grožis priklauso ne vien nuo sveikatos, išorės veiksniai jai irgi daro didelę įtaką, ypač šalyje, kur oras keičiasi triskart per dieną.

 Odos grožis priklauso ne vien nuo sveikatos, išorės veiksniai jai irgi daro didelę įtaką, ypač šalyje, kur oras keičiasi triskart per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į lauką – tik sausomis rankomis

Staigūs temperatūros pokyčiai verčia odą ir ją maitinančias kraujagysles staigiai plėstis ir trauktis. Odos paviršiuje jos susiaurėja, todėl oda pamėlsta, bet giliau odoje esančios kraujagyslės išsiplečia, ilgainiui tai sukelia paraudimų ir, jei oda nėra tinkamai apsaugota, kraujagyslės pradeda plėstis ir trūkinėti. Ir tai – dar ne viskas: žvarbus vėjas, šaltas oras, sausas patalpų oras, taip pat įvairios buitinės chemijos priemonės sausina odą. Ji tampa jautri, šerpetoja, pradeda niežėti. Į tokią odą greičiau prasiskverbia mikroorganizmai.

REKLAMA

Rankų odą žiemą būtina drėkinti. Jeigu buityje naudojate daug įvairių valiklių, kitų cheminių priemonių, prieš darbus užsimaukite pirštines.

Stenkitės rankas plauti natūraliu muilu, geriausia kuo švelnesniu. Tada patepkite arba drėkinamuoju kremu, arba augaliniu aliejumi. Niekada neikite į lauką šlapiomis ar drėgnomis rankomis, nes dėl šalčio jos pradės skilinėti. Šaltuoju metų laiku eidami į lauką visada mūvėkite pirštines. Jos turėtų būti vilnonės ar medvilninės, sintetinių venkite.

REKLAMA
REKLAMA

Namie iš maisto produktų, esančių po ranka, galima pasidaryti labai veiksmingų priemonių, kurios pagelbės išsausėjusiai odai. Žolininkė Dominika Balčiūnė siūlo kelis liaudiškus receptus, padėsiančius, kai odos tempimas tampa nebepakenčiamas.

Vaistas pažeistai odai

100 g bičių vaško, 0,5 litro šaltai spausto alyvuogių aliejaus, 10 svogūnų su lukštais, bet nupjautomis šaknimis, maždaug degtukų dėžutės dydžio elgės sakų.

Į storadugnį puodą pirmiausia įpilkite aliejaus ir palaukite, kol užvirs, tada sumažinkite kaitrą, sudėkite vašką ir ant labai silpnos ugnies virkite apie valandą. Paskui po vieną meskite su svogūnus, mat jei sumesite visus iš karto, aliejus pradės labai putoti. Kai svogūnai nustos putoti, sudėkite sakus. Vėl virkite apie valandą. Tada praaušinkite ir perkoškite. Masę supilkite į stiklainį ir naudokite, kai oda labai išsausėja, kai atsiranda opų, žaizdų. Tinka ir nudegimams gydyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grietinės kompresas

Jis daromas prieš miegą. Jums reikės tirštos grietinės, citrinos ir kiaušinio trynio. Išspauskite sultis ir sumaišykite jas su grietine ir tryniu. Suvilgykite šioje masėje marlę, uždėkite ją ant rankų, apvyniokite polietileno ar maistine plėvele ir rankšluosčiu arba apsimaukite vilnones kumštines prištines. Laikykite 20 minučių. Tada masės likučius nuvalykite vata, ant rankų užsimaukite medvilnines pirštines ir eikite miegoti.

Medaus ir kiaušinių kaukė

Trečdalį stiklinės augalinio aliejaus ištrinkite su dviem kiaušinių tryniais ir dviem šaukštais medaus. Tada kaukę tepkite ant rankų ir palikite pusvalandžiui ant odos, kad susigerų. Nuvalykite ją drėgnu vatos tamponu.

REKLAMA

Rankų vonelės

Šaukštą smulkintų gysločių lapų užpilkite litru verdančio vandens. Kai antpilas pravės, panardinkite į jį rankas 20 minučių. Tada jas nusausinkite ir patepkite aliejumi. Vidutinio dydžio salierą užpilkite litru vandens ir virkite apie pusvalandį. Šiuo nuoviru vilgykite rankas visą dieną kaip galite dažniau.

Tepalai

Ant silpnos ugnies pakaitinkite kiaulienos taukų su alyvų lapais apie pusvalandį ir išjungę kaitrą palikite per naktį. Kitą dieną pašildykite ir perkoškite. Gautu tepalu tepkite odą.

Ištirpykite ant ugnies avies ar jaučio taukų ir sumaišykite su šaltalankių aliejumi. Tepkite odą nakčiai. Kai rankų odos įtrūkimai yra gilūs, tinka bulvių krakmolo arba virintų sėmenų vonelė, po kurios rankos apšluostomos (bet neplaunamos vandeniu), įtrūkusios vietos patepamos žuvų taukais.

REKLAMA

1/4 litro grietinėlės sumaišykite su 4 šaukštais alyvuogių aliejaus ir panardinkite į tokį mišinį rankas. Rankų oda taps švelni ir maksimaliai sudrėkinta.

Sutrinkite dvi virtas bulves su lupenomis, įpilkite šiek tiek kefyro, gautą masę užtepkite ant rankų. Palaikykite pusvalandį, nuplaukite pakaitomis šiltu ir šaltu vandeniu. Galiausiai patepkite aliejumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų