REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reiškiniai ir veiksniai, keliantys grėsmę sveikatai, privalo būti pašalinti. Patys to padaryti negalintys žmonės kreipiasi į įvairias institucijas, praneša apie sveikatos saugos reikalavimų pažeidimus, prašo pagalbos.

Reiškiniai ir veiksniai, keliantys grėsmę sveikatai, privalo būti pašalinti. Patys to padaryti negalintys žmonės kreipiasi į įvairias institucijas, praneša apie sveikatos saugos reikalavimų pažeidimus, prašo pagalbos.

REKLAMA

 

Ne tuo adresu

Kasmet tokių pranešimų gauna ir Panevėžio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyrius.

Panevėžiečiai skundžiasi triukšmadariais, netinkamomis darbo ar mokslo sąlygomis, higienos taisykles pažeidžiančiais grožio paslaugų teikėjais ir kitais gyvenimą apkartinančiais, sveikatą trikdančiais reiškiniais. Kaip teigia Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Vida Vyčienė, reaguojama į visus skundus, specialistai tikrina, ar jie pagrįsti, ir pagal galimybes siekia pašalinti sveikatą žalojančius veiksnius. Tačiau ne visus gautus skundus šio skyriaus specialistai gali ir turi teisę nagrinėti. Kai žmogus apie savo problemas praneša ne tuo adresu, skundai persiunčiami atitinkamoms instancijoms.

Pasak V. Vyčienės, iš pernai gautų 58 skundų 13 teko perduoti policijai, gamtosaugininkams, energetikams ir kt.

Nagrinėja ne visus

Pasak Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos, gana dažnai panevėžiečiai skundžiasi triukšmu, jį keliančiais asmenimis ar įmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne visus skundus nagrinėjame. Mūsų skyriaus darbas – išsiaiškinti stacionarių šaltinių skleidžiamą triukšmą, nustatyti, ar neviršijamos leistinos ribos, bausti pažeidėjus. Apie triukšmingus – garsiai muzikos klausančius, šūkaujančius ar besibaladojančius kaimynus reikėtų pranešti policijos pareigūnams“, – aiškino V. Vyčienė. Jeigu iš kaimynystėje esančios bendrovės, įmonės, parduotuvės sklinda triukšmas, specialistai būtinai vyks patikrinti ir įvertinti.

REKLAMA

„Gyventojai skundėsi, kad daugiabučio namo pirmame aukšte įkurtoje mėsos parduotuvėje nuo pat ankstaus ryto keliamas triukšmas – atvežami, iškraunami, kapojami mėsos produktai. Nors triukšmas tik momentinis, tačiau nustatytų ramybės valandų reikia laikytis, nepradėti darbo per anksti. Parduotuvės darbuotojai buvo įspėti“, – kalbėjo vedėja.

Perspėti ir gyvenamojo namo kaimynystėje automobilių serviso paslaugas teikiančios įmonės darbuotojai. Gavus skundą, buvo išmatuotas triukšmo lygis ir paaiškėjo, kad dirbant lauke triukšmas tikrai nepakeliamas. Triukšmautojai buvo nubausti, jie įpareigoti dirbti tik garaže.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo patikrinta ir lentpjūvė, dėl kurios keliamo triukšmo skundėsi netoli jos gyvenantieji ir darbuotojai. Tačiau paaiškėjo, kad leistinų triukšmo normų neviršijama.

Skundų gauna ir iš mokyklų

Gana daug skundų Visuomenės sveikatos centras sulaukia iš švietimo įstaigų. Tėvai dažniausiai skundžiasi dėl netinkamo mikroklimato, nepašalinamo infekcinių ligų užkrato pavojaus, dėl to, kad patalpose šalta. Iš švietimo įstaigų gauta 13 skundų, 5 pasitvirtino.

„Šiemet jau turime gavę skundą iš vienos mokyklos, kad klasėse labai šalta. Važiuosime tikrinti, matuosime temperatūrą. Norisi, kad mokyklos administracija iš anksto nežinotų apie patikrinimą, tad nesakysiu šios švietimo įstaigos pavadinimo. Visiems vadovams reikėtų rūpintis, kad būtų laikomasi higienos normų, sveikatos saugos reikalavimų“, – primena V. Vyčienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gautų skundų dėl per žemos temperatūros butuose Visuomenės sveikatos centro specialistai nenagrinėja, juos persiunčia Energetikos inspekcijai. Skundai dėl iš namų kaminų rūkstančių neva kenksmingų dūmų persiunčiami gamtosaugininkams, o dėl iš kaimyno buto sklindančios smarvės, garsios muzikos ar kitokio triukšmo – policijai.

Pasak V. Vyčienės, skųstasi ir dėl grožio paslaugų teikėjų aplaidumo. Praėjusiais metais skyrius buvo informuotas apie tris kirpėjus, neturinčius leidimų-higienos pasų. Du skundai pasitvirtino, pažeidėjai nubausti.

Leidimus-higienos pasus – dokumentą, liudijantį, kad veiklos sąlygos atitinka sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus, išduoda Panevėžio visuomenės sveikatos centras. Dokumentas išduodamas neribotam laikui. Pernai centras išdavė 411 leidimų-higienos pasų ir parengė 286 veiklos vykdymo sąlygų patikrinimo pažymas. 2013 metais išduotas 501 leidimas ir parengta 270 pažymų.

REKLAMA

Ne viskas tiesa

Dalis skundų, pasak V. Vyčienės, būna nepagrįsti. Tokių per praėjusius metus buvo 13. Nors 2013-aisiais gauta maždaug tiek pat skundų, kiek ir pernai, bet nepagrįstų būta gerokai mažiau.

V. Vyčienė teigia, kad persiunčiant kitoms institucijoms skirtus pranešimus ar nagrinėjant iš piršto laužtus skundus gaištamas brangus laikas, švaistomos lėšos. Todėl ji pataria pirmiausia paskambinti į Panevėžio visuomenės sveikatos centrą ir pasiteirauti, kur būtų galima kreiptis dėl vienos ar kitos bėdos.

„Sužinoję, kad tikrai galime aiškintis ir padėti, žmonės gali drąsiai dėstyti savo problemas raštu. Jeigu kaimynas pila paplavas į svetimą daržą, triukšmauja, per arti tvoros pastatė tualetą – reikėtų kreiptis kitur“, – tvirtina skyriaus vedėja. Vitalija Jalianiauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų