REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irma Gudžiūnė

Nekilnojamojo turto dokumentų tvarkymas, buto pirkimas, dalybos… Dauguma šių klausimų gyventojams neaiškūs. Kaip tinkamai sutvarkyti dokumentus, ką daryti ginčų ir dalybų metu aiškina nekilnojamojo turto specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar gali būti „pradingęs“ dar sovietiniais laikais pirktas sodo sklypas? Kreiptis į žemėtvarką ir registrų centrą?

REKLAMA

Nesu girdėjęs per savo karjerą tokios situacijos, kad „pradingtų“ sklypas. Mano kaip NT specialisto patarimas: Su Jūsų turimais dokumentais reikia kreiptis į VĮ Registrų centrą, pateikti užklausą dėl esamos situacijos su konkrečiai Jums priklausančiu sklypu.

- Norim su vyru pirkti butą, jau turim išsirinkę, tik bėda ta, kad savininkai pardavinėja jį per agentūra. (Buto kaina 111 000lt) Agentūra prašo 3000lt avanso (kaip brokeris sakė: „Palikite kokius 3000lt avanso“, ir pasakymas geras toks). Bet sekantis dalykas, kad mes dar tiksliai nežinom ar gausim tam butui paskolą, nes pirmiau bankas reikalauja turto vertinimo, o paskui skaičiuos ir spręs ar duoti mums paskolą. Tad iškilo klausimas mums ar privalomas tas avanso mokėjimas agentūrai? Nes mums kažkaip nelogiškas tas toks avanso mokėjimas agentūrai (suprastume, jei tie pinigai būtų mokami buto savininkui), nes jei vistiek mes jį pirksim ir negalvojam persigalvoti.

REKLAMA
REKLAMA

NT brokeris negali imti avanso, jei neturi notariškai patvirtinto įgaliojimo. Avansas – normali praktika. Čia šalys (pardavėjas/pirkėjas) sprendžia, reikalauti/mokėti avansą. Jūs galite ir nemokėti avanso, t.y. nepasirašyti avansinės sutarties, bet tada pardavėjas gali turtą parduoti bet kam iki Jūs susitvarkysite paskolą. Jei Jus butas labai sudomino, tai geriau tartis dėl mažesnio avanso ir prieš tai preliminariai sužinoti iš banko vadybininko, ar didelė tikimybė, kad gausite paskolą.

- Parduodu butą. Gavau pasiūlymą parduoti išsimokėtinai. Ar verta priimti man pasiūlymą ir kokios rizikos yra tokio sandėrio?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buto pardavimas išsimokėtinai įstatymais nėra draudžiamas, notarinės sutartys šiuo atveju taip pat sudaromos. Didžiausia rizika yra, kai pirkėjas delsia sumokėti tam tikrą sutartyje numatytą sumą, o jau turi nuosavybę. Tuomet prasideda teisminiai ginčai, sugaištama daug laiko. Kiekvienu tokiu atveju geriausia kreiptis į NT tarpininką, kuris įvertintų Jūsų situaciją ir patartų dėl apsisprendimo.

- Noriu dukrai padovanoti banke įkeistą turtą (jo dalį).Turtas įkeistas mano vardu, kiekvieną mėnesį moku įnašą. Ar bankas duos sutikimą?

REKLAMA

Bankas neduos sutikimo perleisti trečiam asmeniui, jei neišmokėta paskola. Nebent įvyktų turto pardavimas, o gauti pinigai atitektų bankui, kurių užtektų paskolos padengimui. Yra ir kita išeitis, perleisti butą su esama paskola. Detaliau dėl konkrečių sąlygų kreipkitės į Jūsų banko vadybininką. Jis Jums tikrai padės išspręsti esamą situaciją.

- Paveldėjom butą pagal testamentą, norime dovanoti sūnėnui, kokius reikės mokėti mokesčius ir kokio dydžio? Butą paveldėjom neseniai.

Dovanojimas neapmokestinamas dovanojant šeimos nariui (mamai, tėvui, seneliui, močiutei, broliui, seseriai, vaikams). Apmokestinamas skirtumas tarp vidutinės rinkos vertės (nurodytos VĮ Registrų centro išraše) arba tarp paveldėjime nurodytos sumos (jei paveldėjime yra tai nurodyta ir ji skiriasi nuo VĮ Registrų centro) ir kiek Jūs nurodysite dovanojime. Skirtumas (pajamos) apmokestinama 15 procentų.

REKLAMA

- Vyrui jo mama dovanojo beveik baigtą statyti 180 kv.m namą, kurio tikroji vertė siekia beveik 400 tūkst.litų, tačiau dovanojimo sutartyje Registrų Centro nustatyta namo vertė siekia vos 58 tūkst. Nepraėjus nei metams, norime namą parduoti, bet tai reiškia, kad mūsų laukia nežmoniški mokesčiai. Kodėl RC vertina turtą taip nelogiškai? Kaip elgtis?

Registrų centras turtą vertina pagal turimus dokumentus, jeigu pas jus yra statyba nepriduota, tai jie vertina kaip neįrengtą, dar vis statomą namą, t.y. neįmanoma žinoti, kokio baigtumo namas. Gal mama dovanojimo sutartyje nurodė tik sklypą, nes tuo metu namas dar nebuvo dokumentaliai užfiksuotas arba baigtumo procentas buvo mažas. Dėl tikslesnio komentaro, reikėtų pamatyti dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų