REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ukrainos vyriausybės pajėgos paskelbė išstūmusios prorusiškus sukilėlius iš beveik viso oro uosto prie pagrindinės separatistų tvirtovės Donecko per savaitgalį vykusį didelį puolimą, o pirmadienį kautynės tame rytiniame regione buvo pastebimai aprimusios.

Ukrainos vyriausybės pajėgos paskelbė išstūmusios prorusiškus sukilėlius iš beveik viso oro uosto prie pagrindinės separatistų tvirtovės Donecko per savaitgalį vykusį didelį puolimą, o pirmadienį kautynės tame rytiniame regione buvo pastebimai aprimusios.

REKLAMA

Praeitą naktį girdėjosi pavienių sprogimų, bet padėtis atrodė daug ramesnė negu ankstesnėmis dienomis, kai oro uostas ir jo apylinkės buvo smarkiai bombarduojami, o dalis sviedinių krito netoli miesto centro ir užmušė bent 10 civilių.

Kol kas neaišku, kiek išsilaikys pertrauka kautynėse. Šis pirmadienis yra svarbi diena Ukrainos religiniame kalendoriuje, kai ortodoksai švenčia Kristaus apsireiškimą (Trijų Karalių iškilmes).

Separatistai vienu metu teigė kontroliuojantys oro uostą, bet vyriausybės pajėgos šeštadienį surengė didelio masto kontrpuolimą, panaudodamos tankus ir sunkiąją artileriją, o įnirtingos kautynės tęsėsi ir sekmadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos kariškiai sekmadienio popietę paskelbė išstūmę sukilėlius iš didžiosios oro uosto dalies, bet jų pareiškimų negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai, o žurnalistai negalėjo prisiartinti prie tos teritorijos.

REKLAMA

Tuo tarpu prorusiški separatistai anksti pirmadienį pareiškė, kad Donecko oro uostą kontroliuoja separatistų pajėgos.

Sukilėlių lyderis Aleksandras Zacharčenka per pirmadienį paryčiais surengtą spaudos konferenciją sakė, kad separatistai visiškai užėmė oro uostą.

Ukrainos separatistai teigia užėmę Donecko oro uostą po įnirtingų kautynių

Dalį rytų Ukrainos kontroliuojantys prorusiški sukilėliai pirmadienį pareiškė užėmę oro uostą prie savo pagrindinės tvirtovės Donecko po kelias dienas trukusių įnirtingų kautynių, bet Kijevo pareigūnai nepatvirtino vyriausybės pajėgų atsitraukimo iš tos teritorijos.

REKLAMA
REKLAMA

Sukilėlių lyderis Aleksandras Zacharčenka per pirmadienį paryčiais surengtą spaudos konferenciją sakė, kad separatistai užėmė oro uostą.

Per praeitą savaitgalį vykusius įnirtingus separatistų ir vyriausybės pajėgų mūšius Donecko oro uoste ir aplinkinėse teritorijose vyko smarkus artilerijos šaudymas. Anksti pirmadienį iš oro uosto pusės tebebuvo girdimi pavieniai sprogimai.

„Russia Today“ filmavo „užimtą“ Donecko oro uostą parduotuvės patalpose

Samdomas britų žurnalistas Grahamas Phillipsas, pasižymėjęs savo propagandiniais vaizdo reportažais iš Rytų Ukrainos, dirbantis iš Maskvos kontroliuojamai „Russia Today“, pateikė dar vieną nuotraukų porciją, iš tariamai separatistų užimto Donecko oro uosto. Nuotraukos palydimos atitinkančiais komentarais, – pateikta kontekste, kad užimtoje teritorijoje nėra Ukrainos karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pačios nuotraukos buvo darytos netoliese stovinčiame prekybos centre „Metro“, jau prieš pusmetį išgrobstytame vietos gyventojų ir smogikų, o vėliau ir gerokai nukentėjusiame nuo artilerijos smūgių. Pats G. Phillipsas neslepia, kad lankėsi „Metro“, tačiau nuotraukas kažkodėl, tiek jis pats, tiek propagandiniai šaltiniai, pateikia kaip įrodymą, kad separatistams pavyko užimti Donecko oro uostą.

Internete Grahamo Phillipso nuotraukos iš “Metro“ prekybos centro platinamos kaip įrodymai, kad separatistai visiškai kontroliuoja oro uostą (nuotr. facebook.com)

„nr2.com“ ir kitos Ukrainos žiniasklaidos priemonės klausia, kodėl, jau trečią dieną trimituojant, kad Donecko oro uostas užimtas separatistų, nėra vaizdo įrašų ir nuotraukų iš senojo ir naujojo terminalų, o pateikiamos kinematografinės butaforijos panašios į šią. Arba, kaip „LifeNews“ atveju, parodomieji apšaudymai „į niekur“ iš tų oro uosto teritorijų, kuriose jau senokai nebuvo Ukrainos karių. Arba Donecko liaudies respublikos lyderio iš kažkur ištraukta Ukrainos vėliava, kurią jis, tariamai „nuėmė nuo oro uosto ir kvietė P. Porošenką atsiimti“, tačiau filmuojasi keli kilometrai nuo aršiu mūšio lauku tapusio tarptautinio oro uosto.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų