REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Rusijos naftos magnatas, prezidento Vladimiro Putino kritikas Michailas Chodorkovskis Rusijos režimo kaitoje gali suvaidinti ypatingą vaidmenį, tad Lietuvai nėra protinga kritikuoti jo pasisakymus, nors pozicijos ir išsiskirtų, sako konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Buvęs Rusijos naftos magnatas, prezidento Vladimiro Putino kritikas Michailas Chodorkovskis Rusijos režimo kaitoje gali suvaidinti ypatingą vaidmenį, tad Lietuvai nėra protinga kritikuoti jo pasisakymus, nors pozicijos ir išsiskirtų, sako konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

REKLAMA

Opozicijos lyderio teigimu, Lietuvos politikos apžvalgininkų kritiškos nuomonės dėl M.Chodorkovskio pasisakymų Vilniuje „buvo su džiaugsmu pacituotos Kremliaus ruporų“.

Praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvos sostinėje vykusiame Vilniaus intelektualų forume M.Chodorkovskis ragino peržiūrėti sankcijas Rusijai, argumentuodamas, kad jos sutelkė rusų paramą Kremliui, ir nepateikė tiesaus atsakymo, ar patekęs į valdžią grąžintų Krymą Ukrainai.

„Nors iš karto po jo pasisakymo pasirodė kai kurių Lietuvos politikos apžvalgininkų labai kritiški vertinimai, kuriuos iš karto su džiaugsmu pacitavo Kremliaus ruporai, aš su tokiais kritiniais vertinimais negaliu sutikti. Mano įspūdis labai paprastas - M.Chodorkovsis kalbėjo atsargiai, vengė radikalių pareiškimų, kurie galbūt labiau patiktų Vakarams, bet nelabai patiktų šiandieninės Rusijos gyventojams, stipriai apnuodytiems V.Putino propagandos. M.Chodorkovskis drąsiai kalbėjo apie V.Putino režimo pabaigą, nors nesisvaidė romantiniais lozungais, kad ta pabaiga jau čia pat, ką girdėjome iš kai kurių kitų politikos ekspertų“, - spaudos konferencijoje pirmadienį Seime sakė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo opozicijos lyderio, M.Chodorkovskis „nevengė prisiimti pereinamojo laikotarpio lyderio atsakomybės, suprasdamas, su kokiomis milžiniškomis problemomis susidurs, įtikino savo santūrumu ir gerai apgalvota laikysena, nors ne su visomis jo įvardintomis nuostatomis ir galima sutikti“.

REKLAMA

„Bet kokiu atveju M.Chodorkovskis yra tas asmuo, kuris V.Putino režimo kaitoje gali suvaidinti ypatingai svarbų vaidmenį, ne veltui Rusijos imperiniai nacionalistai įvardino M.Chodorkovskį vieninteliu pavojingiausiu V.Putino režimo priešininku. Manau, kad mums nėra labai išmintinga kritikuoti M.Chodorkovskį, kad neišgirdome to, ką patys norėjome išgirsti. Iš tikrųjų Vakarams reikalingas toks naujos Rusijos lyderis, kuris galėtų sutelkti didžiausią Rusijos žmonių paramą europietiškai Rusijos kaitai, o ne tik didžiausią Vakarų ekspertų paramą savo idėjoms. Atrodo, kad M.Chodorkovskis ir stengiasi eiti tokiu keliu ir tai daro nemeluodamas ir nesislėpdamas po kokia nors vienokia kalbėsena, skirta Vakarams, o kitokia - Rusijos žmonėms. Mes turime suprasti, kokia sudėtingą uždavinį ant savo pečių M.Chodorkovskis sutinka užsikrauti, turime galvoti, kaip jam padėti, net ir tada, kai jo žodžiai bus ne tokie, kokius mes sakome ar norime girdėti. Kremlius džiūgauja, kai mes to nesuprantame“, - kalbėjo A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasisakydamas Vilniaus intelektualų forume M.Chodorkovskis sakė, jog sankcijos Rusijai atliko savo teigiamą vaidmenį, bet ilgalaikis dabartinių sankcijų efektas yra diskutuotinas. Jis paragino ieškoti efektyvesnių ilgalaikių priemonių, kurios būtų labiau nukreiptos į režimo atstovus, o ne visą Rusijos ekonomiką. „Reikia nubrėžti skirtumą tarp priemonių prieš V.Putino režimą ir priemonių prieš Rusiją ir visą Rusijos ekonomiką“, - teigė M. Chodorkovskis.

Vilniuje M.Chodorkovskis sulaukė daugybės klausimų, ar grąžintų Ukrainai Krymą, patekęs į valdžią, tačiau apsiribojo atsakymu, kad klausimo sprendimas būtų sudėtingas.

„Savo aktyvų vaidmenį matau tik pereinamuoju laikotarpiu – tai yra nuo režimo žlugimo iki pirmųjų laisvų rinkimų. Akivaizdu, kad šiuo santykinai trumpu laikotarpiu sprendimas dėl Krymo negali būti priimtas“, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikėtų sąžiningų referendumo. Bet bijau, kad net jei šiandien vyktų sąžiningas referendumas, tai situacijos nepakeistų. Tai turbūt bus komplikuota ir bus ieškoma kompromiso“, - kalbėjo M.Chodorkovskis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų