REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vykintas Pugačiauskas, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Ukrainos valdžia praneša apie aštuonis per parą žuvusius civilius, separatistai – apie dvi aukas. Desperatiška tampa padėtis Donecko oro uoste, kur žuvo dar trys Ukrainos kariai ir 18 sužeista.

Kijevas neigia nuolatinius separatistų pranešimus, esą jie užėmė oro uostą, bet pripažįsta, kad puolimas labai smarkus.

Prie Luhansko karys žuvo per sprogimą atidaręs stiklainį neva su medumi, kurį pagyvenęs vyras atnešė kaip dovaną kariams.

Separatistų smogikai, pranešama, padedami Rusijos dalinių, jau devynis mėnesius mėgina atsiimti Donecko oro uostą.

Šį mėnesį kovos – itin nuožmios. Šią savaitę Rusijos daliniai buvo įsiveržę net į sugriauto terminalo aukštą, kuriame įsitvirtinę Ukrainos kariai. Šie pranešė, kad išstūmė užpuolikus šūviais iš kelių metrų atstumo ir net imtynėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį Minske taip ir neprasidėjo derybos tarp Kijevo atstovų ir separatistų. Šie atsiuntė atstovą, bet Ukrainai anksčiau atstovaudavęs buvęs prezidentas Leonidas Kučma neatvyko.

REKLAMA

Šeštadienį separatistai vėl paskelbė, kad Donecko oro uostą užėmė – esą penktadienį jį gynė 20 karių, o šeštadienį išstumti paskutiniai penki. Separatistų vadas, rodydamas esą atvežtą Ukrainos būrio vėliavą, vakar ragino prezidentą pripažinti pralaimėjimą.

„Jei jūs – karys, jei jūs – vyras, jei jūs – vyriausiasis vadas, atvykite ir atsiimkite šią vėliavą iš manęs. Aš ją jums atiduosiu. Nes žmonės, žuvę už jus oro uoste, turi teisę ją turėti kaip priminimą, kad pasiuntėte juos į mirtį“, – ragino „Donecko liaudies respublikos“ vadovas Aleksandras Zacharčenko.

REKLAMA
REKLAMA

Petro Porošenkos patarėjas pripažino, kad padėtis sunkesnė negu bet kada. Kijevas tikina, kad tebekontroliuoja dalį oro uosto, atremia atakas, žudo priešus, siunčia pastiprinimus ir evakuoja sužeistuosius. Tačiau kariai oro uoste sako, kad nesulaukia pagalbos.

„Kam visa tai daroma? Kad aiškiai parodytume, jog paliaubos nėra Ukrainos silpnybė. Tai – Ukrainos stiprybė. Tas, kas ciniškai ir įžūliai pamėgins paliaubas sulaužyti, sumokės gyvybe“, – tikina Ukrainos prezidentas P. Porošenko.

Internete pasirodė, kaip teigiama, iš nepilotuojamo lėktuvo ketvirtadienį nufilmuoti vaizdai, kur matyti, kad iš vos prieš kelerius metus pastatyto oro uosto beveik nieko nelikę. Abiem pusėms jis turi ne tiek strateginę, kiek simbolinę reikšmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neramu ties visa daugiau kaip 300 km fronto linija, per parą Ukrainos pajėgos apšaudytos daugiau kaip 80 kartų. Kijevas sako, kad civilių žuvo per separatistų atakas raketomis „Grad“, separatistai dėl dviejų civilių žūties kaltina Ukrainos pajėgų apšaudymą.

Ateinantį trečiadienį padėtį Ukrainoje Lietuvos prašymu aptars Jungtinių Tautų Saugumo Taryba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų