REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės tarnyboje vis dažniau steigiami padėjėjų arba patarėjų etatai, nors įstatymai tokią galimybę numato tik politinio rango pareigūnams ir teisėjams. O į šias šiltas vieteles priiminėjamos partijos bičiulių žmonos ar politikų dukros, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Nors įstatymas tokios galimybės nenumato, padėjėjus ir patarėjus renkasi ir valstybės kontrolierė. Valstybės kontrolė atsikerta, kad tai, kas neuždrausta, yra leistina, rašo dienraštis.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, kuriam pavaldus Valstybės tarnybos departamentas, prižiūrintis tvarką valstybės tarnyboje, „Respublikai“ aiškino, kad reorganizuojant valstybės tarnybą buvo apsispręsta sukurti patarėjų ir padėjėjų etatus, jog šie be konkurso į valstybės tarnybą atėję žmonės padėtų politikams įgyvendinti partijos programą. Tokia esą buvo šių pareigybių sukūrimo „esmė“.

Anot R. Šukio, politinio asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojai į darbą priimami laikinai, kol baigsis ar bus nutraukta politiko kadencija.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymai numato, kad patarėjus ir padėjėjus gali turėti prezidentas, Seimo pirmininkas ir Seimo nariai, premjeras, ministrai, merai, atskiru įstatymu padėjėjai numatyti teisėjams, rašo dienraštis.

Pats R. Šukys padėjėją susirado įdėmiai išstudijavęs partijos kolegų žmonų gabumus ir supratęs, kad geresnės patarėjos viešojo administravimo klausimais už partijos kolegos Raimundo Palaičio žmoną Viliją neras.

Partijos bičiulio sutuoktinė ministrui patarinėja jau beveik pusę metų. „Svarbiausia, kad nebūtų giminystės ar svainystės ryšių“, - paaiškino ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keisčiausia, pastebi dienraštis, kad per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus V. Palaitienė, vėl bandžius patekti į uostamiesčio tarybą, anketoje nurodė, kad jos nuolatinė gyvenamoji vieta – Klaipėda. Kita vertus, ministrui galima patarinėti ir iš pajūrio, daro išvadą „Respublika“.

O valstybės kontrolierės Rasos Budbergytės, nors ji nėra politinė figūra ir patarėjai bei padėjėjai jai nepriklauso, padėjėja tapo Seimo nario Juliaus Sabatausko duktė Birutė. Ji – pirmoji, užėmusi naujai įsteigtą padėjėjos etatą.

REKLAMA

Pasirodo, universitete tarptautinę teisę studijavusi B. Sabatauskaitė valstybės kontrolierei padeda stiprinti ryšius su Seimu. Šį darbą jai pavyko gauti visiškai atsitiktinai. Nors viešai apie valstybės kontrolierės padėjėjo paieškas nebuvo skelbiama, apie laisvą darbo vietą B. Sabatauskaitė sužinojusi ne iš tėvo – ji tiesiog nugirdusi koridoriuje apie tai besikalbančius kurso draugus.

„Nusiunčiau savo CV ir gavau kvietimą į pokalbį“, - teigė B. Sabatauskaitė „Respublikai“.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, paklaustas, ar dukrai įsidarbinus Valstybės kontrolėje, jam nekilo klausimų, kodėl šioje valstybės įstaigoje buvo įsteigti politinio asmeninio pasitikėjimo darbuotojų etatai, atsakė, kad nekilo.

„Aš džiaugiuosi vien tuo, kad duktė dirba Lietuvoje“, - sakė politikas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų