REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Žmogaus teisių organizacija „Reprieve“ teigia Lietuvos prokuratūrai išsiuntusi naujų duomenų, įrodančių, kad Lietuvoje buvo kalinami įtariamieji terorizmu.

 Žmogaus teisių organizacija „Reprieve“ teigia Lietuvos prokuratūrai išsiuntusi naujų duomenų, įrodančių, kad Lietuvoje buvo kalinami įtariamieji terorizmu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS sakė, kad penktadienį iki pietų jokių dokumentų iš „Reprieve“ nesulaukta.

REKLAMA

„Šiandien Lietuvos prokuratūrai pateikėme naujus įrodymus“, - BNS teigė „Reprieve“ tyrėjas Craftonas Blackas (Kraftonas Blekas).

Jis tvirtino ketverius metus tyręs galimą JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo veiklą Lietuvoje. Tyrėjas tvirtino, kad sulyginęs JAV Senato tyrimo medžiagą ir savo surinktus duomenis, gali įrodyti, jog Lietuvoje veikė ataskaitoje „violetiniu“ įvardytas CŽV sulaikymo centras įtariamiesiems terorizmu.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniai dokumentai, kuriais žmogaus teisių organizacija remiasi darydama tokias išvadas, - orlaivių skrydžių protokolai.

„Dokumentai įrodo, kad naudodamasi privačiomis kompanijomis CŽV skraidino kalinius į Lietuvą ir iš jos 2005 ir 2006 metais“, - tvirtino C.Blackas.

Jo tvirtinimu, minėti dokumentai gauti iš oficialių šaltinių, parlamentų archyvų, Europos aviacijos kontrolės tarnybos.

„Reprieve“ duomenimis, kaliniai į Lietuvą atgabenti 2005 metų vasarį ir spalį, išskraidinti 2006 metų kovą. Jų esą buvo ne vienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinės prokuratūros atstovė BNS teigė, kad sausio 9 dieną Generalinė prokuratūra gavo kelis šimtus dokumentų anglų kalba kopijų iš Žmogaus teisių stebėjimo instituto, bet iš „Reprieve“ - ne.

Gruodžio pradžioje JAV Senatas paviešino ataskaitą apie CŽV vykdytus įtariamųjų terorizmu kankinimus slaptuose įkalinimuose centruose po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių. Dokumente konkretūs centrai neįvardijami, bet žmogaus teisių gynėjai mano, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras. Anot JAV Senato ataskaitos, jis veikė nuo 2005 metų pradžios, o buvo uždarytas 2006 metais dėl neužtikrintos medicinos priežiūros, jame kalintas Mustafa al-Hawsawis (Mustafa Hausavis) iš Saudo Arabijos.

REKLAMA

JAV paskelbus ataskaitą, Generalinė prokuratūra gruodį išsiuntė teisinės pagalbos prašymą JAV Teisingumo departamentui, prašydama informacijos apie galimą įtariamųjų terorizmu slaptą kalinimą ir tardymą Lietuvoje.

Seimas kartą jau yra atlikęs tyrimą dėl galimų CŽV kalėjimų. 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvos generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl spėjimų, kad Lietuvoje įkurtame slaptame amerikiečių centre 2004-2006 metais galėjo būti tardomas M.al-Hawsawis, kuris šiuo metu kalinamas Gvantanamo kalėjime.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų