REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Žiniasklaida jau ne sykį kalbėjo apie gyventojus, kurie prekybos centrais naudojasi kaip pinigų keityklomis, todėl skaitant šią informaciją darosi įdomu, kaip vyko darbai tikrose keityklose – bankuose. Kalbinti bankų atstovai pasakoja, kad norint efektyviai dirbti teko priimti naujų darbuotojų, o per pirmąsias sausio dienas gyventojai iškeisti atnešė daugiau nei 400 milijonų litų.

 Žiniasklaida jau ne sykį kalbėjo apie gyventojus, kurie prekybos centrais naudojasi kaip pinigų keityklomis, todėl skaitant šią informaciją darosi įdomu, kaip vyko darbai tikrose keityklose – bankuose. Kalbinti bankų atstovai pasakoja, kad norint efektyviai dirbti teko priimti naujų darbuotojų, o per pirmąsias sausio dienas gyventojai iškeisti atnešė daugiau nei 400 milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos Kasos departamento direktorius Mindaugas Vilkelis atskleidė, kad per devynias litų keitimo į eurus dienas Lietuvos banko kasose buvo aptarnauti 6733 asmenys, o iškeista beveik 26 milijonai litų.

REKLAMA

„Vidutiniškai per vieną darbo dieną visose kasose aptarnauti 748 asmenys. Daugiausia asmenų visose trijose Lietuvos banko kasose buvo aptarnauta sausio 5 dieną – 949 asmenys. Vidutiniškai per darbo dieną viena kasa aptarnavo 250 asmenų. Vidutinė iškeista suma – 3836 litai“, – skaičius vardijo M. Vilkelis. SEB banko Verslo plėtros departamento direktorius Linas Januševičius tvirtino: „Per pirmąją savaitę po euro įvedimo dienos SEB banko padaliniuose grynuosius litus į eurus išsikeitė beveik 28 tūkstančių gyventojų. Iš viso SEB banko klientai per šį laikotarpį išsikeitė beveik 214 milijonų litų (62 milijonus eurų). Iš jų 73 milijonai litų (21 milijonas eurų) buvo iškeisti naudojantis grynuosius pinigus priimančiais bankomatais ir įmokant grynuosius pinigus į savo sąskaitą. Vidutinė SEB banko klientų iškeista suma – 1000 eurų.“

REKLAMA
REKLAMA

DNB banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas pasakojo, kad didžiausi srautai buvo pirmosiomis sausio dienomis, o vėliau normalizavosi. Nuo metų pradžios iškeisti 32 milijonai litų.

„Swedbank“ Komunikacijos departamento atstovas spaudai Saulius Abraškevičius sakė, kad pirmosiomis praėjusios savaitės darbo dienomis banko klientų aptarnavimo padaliniuose stebimas tolygus aktyvumas eurus keičiant į litus. „Pirmadienį, sausio 5 dieną, į eurus buvo iškeista 52 milijonai litų, o antradienį, sausio 6-ąją, ši suma siekė 50,3 milijono litų. Iš viso nuo sausio 1 dienos mūsų banko padaliniuose į eurus iškeista jau beveik 180 milijonų litų. Bankomatuose išgryninamų eurų sumos taip pat gana panašios – sausio 5 dieną „Swedbank“ klientai naudodamiesi bankomatais išsigrynino 11,7 milijono eurų, sausio 6 dieną – beveik 11 milijonų eurų. Taip pat klientai vis dar aktyviai bankomatais įneša litus – pirmadienį ir antradienį įnešta atitinkamai 18,2 milijono ir 13,3 milijono litų“, – kalbėjo „Swedbank“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papildomos pajėgos

Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos Kasos departamento direktorius M. Vilkelis, paklaustas, kiek vidutiniškai gyventojams teko laukti eilėse, sakė, kad laukimo laikas priklauso nuo dienos meto: „Iš ryto būna mažiau žmonių, gali tekti laukti 5–10 minučių, o kai kuriomis dienomis, pavyzdžiui, jau minėtą sausio 5 dieną, kai kuriems klientams teko laukti daugiau nei valandą. Pastebėjome, kad didžiausias žmonių srautas būna apie pietus. Dirbome ir šeštadienį, sausio 3 dieną, – vidutinis laukimo laikas buvo tik 8 minutės.“

REKLAMA

– Ar teko didinti darbuotojų pajėgas, norint efektyviai susitvarkyti su klientų srautais?

– Lietuvos banke klientams aptarnauti buvo papildomai priimti šeši tarnautojai: trys kasininkai (buvo atidaryti trys papildomi kasų langeliai) ir trys administratoriai, padėję Lietuvos banko kasų klientams naudotis monetų skaičiavimo aparatais, konsultavę klientus litų keitimo į eurus klausimais.

– Galbūt pastebėjote, ar daug gyventojų atnešė keisti monetų, kokią sumą išsikeitė?

– Per devynias litų keitimo į eurus dienas (nuo 2015-01-02 iki 2015-01-10) pakeista apie 2,5 milijono litų monetomis.

REKLAMA

Monetos bulvių maišuose

SEB banko Verslo plėtros departamento direktorius L. Januševičius taip pat pasakojo, kad bankas iš anksto ruošėsi didesniems klientų, norinčių pasikeisti grynuosius litus į eurus, srautams. „Pirmas dvi naujųjų metų savaites SEB banko skyriai dirba ilgiau nei įprastai, dalis jų veikia ir poilsio dienomis. Klientus šiuo metu aptarnauja daugiau darbuotojų, nei įprasta“, – teigė pašnekovas.

L. Januševičius, paklaustas, ar daug gyventojų atnešė keisti monetų, papasakojo šmaikščią istoriją: „Vienas banko klientas į eurus iškeisti buvo atnešęs 12 bulvėms skirtų maišų, pilnų monetų. Smulkias centų monetas gyventojai taip pat metė ir į Išsipildymo akcijos aukų dėžutes, esančias SEB banko padaliniuose.“ SEB banko atstovas sakė, kad didžiausia SEB banke vienu kartu iškeista suma monetomis siekė 70 tūkst. litų.

Primename, kad Lietuvos bankas litus į eurus keis neribotą laiką, visi komercinių bankų skyriai – pusę metų, dalis – ir visus metus, o Lietuvos paštas bei kredito unijos – du mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų