REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismai turės atsakyti, kam priklauso vertingi, tačiau šiuo metu apleisti pastatai Druskininkuose – profesinėms sąjungoms ar visai valstybei.

REKLAMA
REKLAMA

Kol vyksta teisminiai ginčai tarp Turto fondo ir profesinių sąjungų, kam turi priklausyti nekilnojamas turtas, Druskininkuose esantis sveikatos parkas ir sanatorija areštuoti, praneša „Panorama“.

REKLAMA

Pasipiktinusi niokojamu turtu, kurorto savivaldybė nutarė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši padėtų apginti valstybės interesą.

Labiausiai Druskininkuose apleistas Karolio Dineikos sveikatos parkas ir „Nemuno“ sanantorija. Kalnai šiukšlių, išvartytos nuorodos, išlaužyti suoliukai, nuniokoti šešių hektarų plote esantys pastatai. Pro išluptas duris nesunku pakliūti į buvusį vandens kaskadų pastatą.

Ir parką, ir sanatoriją prieš trejus metus profesinė sąjunga „Solidarumas“ perdavė administruoti buvusios seimo narės Aldonos Balsienės Įsteigtai bendrovei „Profsąjungų mokymo ir tyrimo institutas“.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas pripažino, kad daugiau kaip 30 Seimo įstatymų ir nutarimų prieštarauja Konstitucijai: pagal juos, profesinėms sąjungoms buvo atiduotas iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo LTSR valstybinių profsąjungų valdytas turtas.

Seimas prieš porą metų suteikė Valstybės turto fondui šio profesinių sąjungų valdyto turto likvidatoriaus funkcijas. Tačiau teismų sprendimus pripažinti turtą valstybės nuosavybe profsąjungos apskundė Aukščiausiajam Teismui.

„Jei teismo sprendimas bus palankus valstybei, tuomet bus išspręstas klausimas, kam šis turtas bus perduotas valdyti“, – sako Raimondas Sedlevičius, Valstybės turto fondo Turto valdymo direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Aldona Balsienė tikina, esą 20 mln. Lt įvertinta „Nemuno“ sanatorija ir šalia jos esanti koncertų salė turėtų priklausyti profesinėms sąjungoms.

„Profsąjungos – tai irgi yra žmonės, žmonių turtas: tik kaip valstybė tvarko savo turtą, kaip profsąjungos tvarko savo turtą – reikia žiūrėti ir atiduoti, kas sugeba tai atlikti“, – pasakoja buvusi Seimo narė.

Tačiau, anot konstitucinės teisės ekspertų, sovietmečiu visi dirbantieji priklausė profesinei sąjungai – ne saujelė žmonių, todėl tas turtas turi atitekti valstybei ir nebūti švaistomas.

REKLAMA

„Ką reiškia tą dalyką palikti profsąjungoms – tai praktiškai privačiam sektoriui. Tai reiškia sunaikinti tą dalyką“, – „Panoramai“ teigia Seimo narys Justinas Karosas.

Ričardas Malinauskas, Druskininkų savivaldybės meras, norėtų, kad minėti objektai priklausytų miestui.

„Tenka apgailestauti, kad jau 7 metai, kai Druskininkų savivaldybė pasisakė, kad vadinamasis sveikatingumo centras, liaudyje vadinamas Dineikos parku, priklausytų Druskininkų bendruomenei.

Mes tiesiog nesuprantame, kaip toks istorinis parkas, užimantis didelį plotą ir esantis miesto centre, šiandien yra toks nuniokotas turtas“, – sako R. Malinauskas.

Pasak jo, rekonstravus koncertų salę, esančią prie „Nemuno“ sanatorijos, ji taptų visų druskininkiečių ir kurorto svečių susibūrimo vieta.

Galutinį tašką ginčuose dėl milijonus kainuojančių objektų kurorte Aukščiausiojo Teismo septynių teisėjų kolegija turėtų padėti birželį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų