REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Daugiausiai Lietuvos gyventojų geidžia dirbti vadovaujami Iljos Laurso dabar valdančio investicinę bendrovę Nextury Ventures, o labiausiai žmonėms imponuoja verslo savininkų modernumas bei teisingas požiūris į pavaldinius. Tokiomis įžvalgomis dalinasi specialistų paieškos portalas cvmarket.lt šiemet pirmąkart išrinkęs populiariausią Lietuvos verslininką.

 Daugiausiai Lietuvos gyventojų geidžia dirbti vadovaujami Iljos Laurso dabar valdančio investicinę bendrovę Nextury Ventures, o labiausiai žmonėms imponuoja verslo savininkų modernumas bei teisingas požiūris į pavaldinius. Tokiomis įžvalgomis dalinasi specialistų paieškos portalas cvmarket.lt šiemet pirmąkart išrinkęs populiariausią Lietuvos verslininką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Vakaruose turime ne vieną verslo savininką, kurio vardas toks pat garsus, ar net garsesnis nei jo valdoma įmonė, - sako specialistų paieškos portalo cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, - galime paminėti Bilą Geitsą, Styvą Džobsą, Voreną Bafetą ar Ričardą Brensoną, kurių vardai jau senokai patys tapo itin brangiais prekiniais ženklais. O ar verslininkų-ikonų yra tarp Lietuvos verslo savininkų? Tokių, pas kuriuos dirbti, su kuriais „eiti į žvalgybą” norėtų dauguma darbingų Lietuvos gyventojų? Klausdami nuomonės apie juos, sąmoningai nutylėjome jų valdomų įmonių pavadinimus. Dėl šios priežasties savo dėmesį kreipėme tik į tuos verslininkus, kurių pavardės puikiai žinomos viešojoje erdvėje, nors esame įsitikinę, kad šauniai besitvarkančių savo įmonėje, bet žinomų siauram ratui arba "pasislėpusių" už įmonės įvaizdžio yra kur kas daugiau.

REKLAMA

Tarp populiariausių – ragavę gyvenimo užsienyje

Didžiausiu dirbančiųjų Lietuvoje palankumu naudojasi mobilių aplikacijų portalo getjar.com įkūrėjas, o dabar rizikos kapitalo fondo„Nextury Ventures“, investuojančio į startuolius, pirmininkas Ilja Laurs. Antrą vietą užima Australijos lietuvis, šiuo metu Europarlamento narys, Antanas Guoga, valdantis lažybų bendrovę „Tonybet“ ir keletą kitų. Trečioje vietoje dar vienas užsienio lietuvis Benas Gudelis, kuriam priklauso kompanijos „Kristiana“ ir „Fragrances International“. Ketvertuką užbaigia nekilnojamojo turto vystymo kompanijos „Hanner“ savininkas Arvydas Avulis.

REKLAMA
REKLAMA

Ko pasigenda populiariausieji verslo savininkai Lietuvos verslininkuose? I.Laurs išskiria tris svarbiausius trūkumus. „Pirma, lietuviams trūksta našumo. Tam reikėtų daugiau profesionalumo, mokėjimo valdyti savo laiką, žmones ir daug kitų veiksnių. Antra, nepakanka greičio. Procesus, kurie galėtų trukti, pavyzdžiui, 2 savaites, lietuvaičiai kartais įsigudrina ištęsti iki trijų mėnesių. Trečias trūkumas – mažai išnaudojamos santykių mezgimo („networking“) galimybės. Tačiau LT versle daugiau asmeniškumo ir žmogiškumo,“ - randa pranašumų I.Laurs, nors pripažįsta, kad „našumo prasme vakarietiškas pragmatiškumas efektyvesnis“. A.Guogos nuomone, verslo vadovai vakaruose labiau vertina patį žmogų. Rinkdamasis žmones, su kuriais dirbs, jis pats daugiausiai dėmesio kreipia ne į išsilavinimą, o į žmogaus tikrąją patirtį, iniciatyvas. Anot A.Avulio, „Lietuvos verslininkai labai lokalūs, be to, jie nepatikliai žiūri į verslo sujungimą ar pardavimą“. Krizės metu jis bandė įsigyti keletą kompanijų, bet pastebėjo, kad savininkai kaip ir norėtų parduoti savo verslą, bet bijo. A.Avulio nuomone, šį verslo baimė neretai perdėta. „Be to, lietuviams plėstis į tarptautines rinkas trukdo ir per didelis kuklumas. Kita vertus, mūsų verslininkai aktyvesni, labiau ištroškę verslo iššūkių, išradingesni“. B.Gudelis nurodė tik vieną jo manymu esminį trūkumą „Lietuvos verslininkams trūksta žodžio laikymosi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiariausi yra moderniausi

Kas skatina žmones svajoti apie darbą pas populiariausius Lietuvoje verslo savininkus? Visų pirma, jų modernumas. Daugiausiai kartų tokiu verslininku buvo pavadintas Ilja Laurs. „Nextury“ savininkas dirbančiuosius dar itin traukia ir kaip autoritetingas, pavaldinius vertinantis vadovas. Tik šiek tiek nuo jo atsilieka A.Guoga. O štai pagrindinė priežastis, kodėl norima dirbti pas Arvydą Avulį ar Beną Gudelį - visų pirma, didelė šių verslininkų patirtis bei teisingas požiūris į darbuotojus.

REKLAMA

O ką apie save mano patys populiariausieji? A.Guoga laiko save labiau moderniu ir mėgstančiu rizikuoti. A.Avulis teigia, kad tik drąsūs ir mėgstantys eksperimentuoti verslininkai dirba tokiose sudėtingose rinkose kaip Ukraina, Rusija ar Rumunija. Nors ir važinėja kol kas vieninteliu Lietuvoje BMW elektromobiliu, jis save vadintų labiau inovatyviu, nei moderniu. I.Laursas savyje linkęs pabrėžti polinkį rizikuoti, mokėjimą prisiimti atsakomybę, pagarbą žmogiškosioms vertybėms versle – žodžio laikymuisi, reputacijai ir t.t. „Save laikau mėgstančiu dirbti ir kurti“ – trumpai save pristato B.Gudelis, besilaikantis motto „Kaip uždirbti, o ne taupyti“.

REKLAMA

Ar žinomumas padeda populiariausiems verslininkams? „Būna visko“ kaip visuomet lakoniškas B.Gudelis. A.Avulis pasakoja žinomumo specialiai nesiekęs „tiesiog lietuviai verslininkai paprastai nelinkę atvirauti, o aš mielai bendrauju su žiniasklaida. Juk jei nebendrausi su visuomene, ji nuomonę susidarys iš nuogirdų ar paskalų. O tai kirs ir sąžiningiems, atvirai dirbantiems verslininkams“. I.Laurso nuomone, žinomumas labiau padeda: „daug paprasčiau susitarti dėl susitikimo su potencialiu partneriu, įtikinti talentingą žmogų prisijungti prie komandos ir t.t“. Panašios nuomonės laikosi ir A.Guoga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moterų numylėtiniai

Jei populiariausią Lietuvoje verslo savininką būtų rinkusios vien tik moterys, Arvydas Avulis būtų aplenkęs Beną Gudelį. Pastarasis kaip ir Antanas Guoga vienodai populiarus tiek tarp vyrų, tiek tarp dailiosios lyties atstovų. Tarp Iljos Laurso ir ypač Arvydo Avulio simpatikų daugiau moterų, o štai grupės Maxima bendrasavininkį Igną Staškevičių, vieną iš „Senukų grupės“ savininkų Augustiną Rakauską, „KG Group“ savininką Tautvydą Barštį geriau vertina stipriosios lyties atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų