REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokios profesijos žmonės Lietuvoje darbą gauna dar mokydamiesi? Ar sunku tapti geru suvirintoju bei apsaugos sistemų montuotoju? Kokių savybių labiausiai reikia ketinantiems dirbti statybų ar transporto srityse?

Kokios profesijos žmonės Lietuvoje darbą gauna dar mokydamiesi? Ar sunku tapti geru suvirintoju bei apsaugos sistemų montuotoju? Kokių savybių labiausiai reikia ketinantiems dirbti statybų ar transporto srityse?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie visa tai – pokalbis su Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro (VJDRMC) Pardavimų ir marketingo skyriaus vadove Erika Bareikaite.

REKLAMA

Centre profesijos mokosi būsimieji statybos, transporto bei inžinerinės pramonės sektorių darbuotojai. Čia dažnai ateina jauni žmonės, ieškantys darbo bei norintys įgyti paklausią profesiją. Kokio amžiaus jaunuoliai dažniausiai užsuka? Ar ateina ir moterų?

Ateina įvairiausio amžiaus jaunimas, nuo 18 iki 29 metų. Dažniausiai užsuka vyrai, tačiau pastaruoju metu sulaukiame ir moterų, besidominčių apdailininko ar suvirintojo specialybėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Kokia mokytis atkeliavusių jaunuolių motyvacija, su darbu susiję lūkesčiai?

Pas mus ateina daugiausiai motyvuoti žmonės. Pirmiausia jie informaciją išgirsta darbo biržoje apie mokymosi ir darbo galimybes, tuomet yra kviečiami atvykti į mokymo centrą kandidatuoti į konkrečias darbo ir mokslo vietas. Taigi, nemotyvuoti tiesiog neatvyksta.

Ateinantys asmenys yra su labai skirtingomis patirtimis: vieni būna studijavę aukštojoje mokykloje, bet suprato, kad nori įgyti konkrečius įgūdžius suteikiančią specialybę. Kiti būna išbandę emigranto dalią ir nori grįžę įsitvirtinti. Tretieji yra nebaigę vidurinio išsilavinimo dėl sunkumų šeimoje ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galėčiau pastebėti, kad jauni žmonės yra paklausesni darbo rinkoje, nes dažniausiai jie yra aktyvūs, veržlūs, greiti. Mokymo centre jaunuoliai mokomi ne tik tam tikros specialybes, bet ir darbo tvarkos, atsakomybės, įsipareigojimų laikymosi ir kitų socialinių darbui reikalingų dalykų.

Įmonėms, kurioms trūksta darbuotojų, surandate galimus kandidatus. Prieš tai atliekate tam tikrą atranką. Kas tai per atranka, ir ar ji sunkiai įveikiama?

Paprastai mūsų atrankos prasideda nuo įmonių reikalavimų kandidatams bei darbo sąlygų išryškinimo, tačiau galima ir kitokia pradžia, kai pirmiausia žmogus atrenkamas, o paskui jam ieškoma darbo vieta.

REKLAMA

Mūsų atrankos procesas prasideda darbo biržoje, kur suteikiama informacija suinteresuotiesiems asmenims apie mokslo ir darbo galimybes, kartu su darbo biržos atstovais vedame renginius darbo biržoje kiekvieną trečiadienį 10 val.

Kitas etapas – atranka pas mus mokymo centre, vykstanti kiekvieną ketvirtadienį 10 val. Čia ateina suinteresuoti asmenys, norintys mokytis ir dirbti. Jiems išsakoma bendra situacija, primenami įsipareigojimai ir procesas. Tuomet kiekvieno profesinio skyriaus atstovai (suvirinimo, statybos, mechanizacijos, transporto) kalbasi su kiekvienu asmeniu individuliai, yra pildoma anketa apie asmens įgytą patirtį, turimas žinias, įgūdžius, norus ir siekius.

REKLAMA

Į atranką įtraukiami įvairūs testai. Pavyzdžiui, suvirintojai atlieka erdvinio matymo testą, jie turi nubraižyti duotą detalę iš skirtingų perspektyvų. Jei asmuo atrenkamas, jam priskiriami galimi darbdaviai pagal jų kriterijus. Po to organizuojamas darbdavio susitikimas su asmeniu. Jei darbdavys tinka žmogui, o žmogus darbdaviui – toliau tvarkomi visi dokumentai ir prasideda mokymas. Kartais asmuo būna atrenkamas ne pirmo, o antro, trečio ar ketvirto darbdavio.

Ką veikia baigę mokslus jūsų mokiniai?

Mokiniai iš statybų skyriaus dažniausiai pradeda dirbti pagal individualios veiklos pažymas. Kartais tenka girdėti, kad užsakymai jau surinkti dar nebaigus mokslų.

Labai sėkmingai įsitvirtina suvirintojai, apsaugos sistemų montuotojai. O štai santechnikai dažniausiai dirba du darbus – ir pagal verslo liudijimus, ir įmonėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų