REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliuose užfiksuotas pirmasis meningokokinės infekcijos atvejis. Devyniolikmetė mergina pateko į ligoninę, jos kambario draugei diagnozė nepasitvirtino.

Šiauliuose užfiksuotas pirmasis meningokokinės infekcijos atvejis. Devyniolikmetė mergina pateko į ligoninę, jos kambario draugei diagnozė nepasitvirtino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moksleivė į Respublikinės Šiaulių ligoninės Suaugusiųjų infekcinių ligų skyrių buvo atvežta penktadienį. Merginos sveikatos būklė buvo labai sunki. „Ji buvo beprarandanti sąmonę, bendrauti su aplinkiniais nebegalėjo, buvo prasidėjęs bėrimas, tačiau netipinis. Mergina karščiavo, ją pykino, skaudėjo galvą“, – sveikatos būklę apibūdino Respublikinės Šiaulių ligoninės Suaugusiųjų infekcinių ligų skyriaus gydytojas-infektologas Algimantas Baublys.

REKLAMA

Tą dieną, įtarus meningokokinę infekciją, iš mokymo įstaigos buvo išleista visa grupė merginos bendramokslių, vakar į ligoninę pateko ir ligonės kambario draugė, kuriai diagnozė, atlikus tyrimus, nepasitvirtino.

Kalbinta mergina pasakojo, kad blogai pasijuto dar būdama mokykloje, o aukšta temperatūra sukilo iš Šiaulių grįžus namo. Temperatūrai nuo 39,3 šoktelėjus iki 40-ies, artimieji iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Medikai suleido vaistų, tačiau į ligoninę nevežė. Vėliau merginai pradėjo berti rankas, ėmė kamuoti galvos skausmai, pykino – taip mergina atsidūrė Priėmimo-Skubiosios pagalbos, o vėliau Suaugusiųjų infekcinių ligų skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių visuomenės sveikatos centras informuoja, kad šių metų pradžioje Šiaulių apskrityje užfiksuoti du meningokokinės infekcijos atvejai – vienas Šiaulių mieste, kitas – Šiaulių rajone. Ši liga buvo nustatyta dar vienam suaugusiajam – 40-ies moteriai.

Žiemos ir pavasario – šaltasis periodas – tai periodas, kai suaktyvėja ir meningokokinės infekcijos sukėlėjų paplitimas.

Reikėtų žinoti, kad apie 20 proc. visuomenės yra meningokokų nešiotojai, kuriems nepasireiškia jokie ligos simptomai. Dar viena nemaža gyventojų dalis, užsikrėtę meningokoko bakterija, perserga lengva nazofaringitine forma, kai pasireiškia į peršalimo ligą panaši simptomatika, t.y. paskausta, peršti gerklę, nosį, atsiranda nedidelė temperatūra- būsena tokia, kai net nesikreipiama į gydytojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir tik pavieniai atvejai, kai meningokokinė infekcija pasireiškia sunkia meningito ar žaibine sepsio forma, pasitaiko daug rečiau. Tokie ligoniai dažniausiai dėl sunkios sveikatos būklės hospitalizuojami ir patenka į susirgimų meningokokine infekcija statistiką.

Praeitais, 2014 metais, Šiaulių mieste buvo du, Šiaulių, Joniškio ir Radviliškio rajonuose po vieną šios infekcijos atvejį.

Epidemiologai įspėja, kad užsikrėsti nuo sergančiojo meningokokine infekcija gali tik labai artimą kontaktą turėję asmenys: broliai, seserys, tėvai, auklės, valgę ar gėrę iš tų pačių indų, besibučiavę, sėdėję viename suole moksladraugiai, miegoję vienoje lovoje ar patalpoje. Tokie, artimą kontaktą turėję asmenys turėtų būti nukreipiami pas šeimos gydytojus, kad būtų įvertinta sveikatos būklė ir skirta antibiotikų chemoprofilaktika. Išplitus susirgimams kolektyve, bendruomenėje, profilaktinis antibiotikų skyrimas taikomas didesniam kontaktinių skaičiui.

REKLAMA

Ką dar reikėtų žinoti apie meningokokinę infekciją?

Šią infekciją sukelia Neisseria meningitidis – gramneigiama bakterija. Sukėlėjas labai neatsparus gyvenamojoje aplinkoje. Ši bakterija sukelia beveik pusę bakterinių meningitų. Išskiriama daugiau nei 13 jos tipų, tačiau labiausiai paplitę A, B, C, Y ir W135. Lietuvoje vyrauja B tipo sukėlėjas. Ši infekcija paplitusi visame pasaulyje.

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

REKLAMA

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus.

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ir tik ligai progresuojant, atsiranda hemoraginis bėrimas, po ko seka sunkios komplikacijos.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama:

reguliariai plauti rankas;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);

reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;

svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis;

tėvams ar globėjams pageidaujant, paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikėtų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų