REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint tragiškų Sausio įvykių 24-ąsias metines Generalinėje prokuratūroje vyksta proceso dalyvių susipažinimas su praėjusių metų pabaigoje baigto šio išskirtinio ikiteisminio tyrimo medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA

Pasibaigus nustatytam susipažinimo laikui, prokurorai rašys kaltinamąjį aktą ir perduos bylą nagrinėti teisme. Planuojama, kad tai įvyks 2015 metų vasarą, praneša Generalinė prokuratūra.

REKLAMA

Praėjusių metų lapkritį paskelbta, kad ikiteisminis tyrimas baigtas 69 įtariamųjų atžvilgiu.

Informavus visus proceso dalyvius apie jų teisę susipažinti su tyrimo medžiaga, susipažinti su byla prokuratūroje buvo įrengtos ir atskiros kompiuterinės darbo vietos, sudarytas darbo prie jų grafikas. Tikimasi, kad sklandžiai vykstant šiam procesui, jis bus baigtas iki šių metų gegužės 12 dienos.

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje visa ikiteisminio tyrimo medžiaga, kurią sudaro daugiau nei 700 tomų dokumentų, buvo skaitmenizuota ir saugoma specialiame serveryje.

REKLAMA
REKLAMA

Susipažinti su byla turi teisę daugiau nei 700 nukentėjusiųjų, taip pat 69 asmenys, kurie įtariami nusikaltimais žmoniškumui bei karo nusikaltimais, ir jų gynėjai. Visi įtariamieji yra Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai, jie įvykių metu buvo Komunistų partijos vadovai, gynybos, vidaus reikalų ministerijų, KGB atstovai, karininkai ir dalyvavo tragiškuose įvykiuose prie Spaudos rūmų, televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos pastato bei kitur.

Du iš įtariamųjų yra Lietuvoje, kiti nuo baudžiamojo persekiojimo slepiasi užsienyje, teigia prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jiems išduoti Europos arešto orderiai, paskelbta tarptautinė paieška. Kitų įtariamųjų, tarp kurių yra ir praėjusių metų vasarą Italijoje sulaikytas bei Lietuvai neperduotas įtariamasis, atžvilgiu tyrimas buvo atskirtas ir yra tęsiamas.

Atlikdami ikiteisminį tyrimą prokurorai parengė ir išsiuntė per 200 įvairių teisinės pagalbos prašymų į Rusiją, Ukrainą ir Baltarusiją. Paskutiniuosiuose prašyta, kad šių valstybių kompetentingos institucijos praneštų įtariamiesiems apie tyrimo pabaigą ir jų teisę susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Tokį prašymą panešė įvykdžiusi Ukrainos generalinė prokuratūra. Rusijos generalinė prokuratūra atsisakė jį vykdyti, o atsakymai iš Baltarusijos dar nėra gauti.

REKLAMA

Įtarimai byloje pateikti dėl galimo tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymo, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, draudžiamos karo atakos prieš civilius ir uždraustų karo priemonių naudojimo. Šiems nusikaltimams netaikoma senatis, o ikiteisminis tyrimas ir teisminis procesas gali vykti ir baigtis įtariamiesiems jame nedalyvaujant.

1991 metų sausio 13 dieną sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių. Nors kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų