REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieva LIORANČAITĖ, Margarita PŪDŽIUVIENĖ

Štai ir atkeliavo į mūsų pinigines vienų lauktas, vakarietiškai dvelkiantis, kitų nekenčiamas, litą palaidojęs euras. Naujoji valiuta jau spėjo kojas apšilti, bet kaip ją pasitiko gyventojai? Įvairių Tauragės prekybos centrų ir mažesnių parduotuvėlių pardavėjos vakar tikino, kad pirmosiomis euro įvedimo dienomis netrūko kurioziškų situacijų. Esą pirkėjai ir verkė grąžą eurais gavę, ir dievagojosi nenorintys jų rankon imti, ir atsisveikindami mylimą litą bučiavo. Ką už pirmuosius eurus miestelėnai pirko ir kur paskutiniuosius litus išleido bei kaip prekybos vietoms sekasi atiduoti grąžą eurais, – atsakymų ieškojo „Tauragės kurjerio“ žurnalistės.

REKLAMA
REKLAMA

Pirkėjai kursto sąmokslui pardavėjas

Žurnalistės įsisuko tarp pirkėjų turgelyje, įsikūrusiame šalia Muzikos mokyklos. Stabtelėjus šalia prekystalių, buvo galima stebėti, kaip vyksta pirkimo procesas. Nors dauguma prekybos vietų buvo uždarytos, vienas kitas pirkėjas vakar šmirinėjo po aikštę. Kas pirko duonos, kas kiaušinių, o kam prireikė žolelių nuo žiemiškų ligų. Visos lyg susitarusios vyresnio amžiaus moterėlės tiesė prekeivėms litų dvidešimtines, merkė akį ir kuždėjo, kad šios grąžą galinčios atiduoti ir litais, esą dėl to nepyks. Vienos pardavėjos geranoriškai sąmokslui pritarė, traukdamos iš po prekystalio surikiuotus metalinius litus, o kitos sąžiningai paisė įstatymo raidės.

REKLAMA

– Man grąžą gali duoti litais, – kraudama mėsos produktus į pirkinių krepšį, tikino elegantiška ponia ir nustebo išgirdusi, kad pardavėja su ja atsiskaitysianti kaip pridera – eurais, esą jos pačios labui, kad piniginėje kuo mažiau litų liktų.

Akivaizdu, kad ne visiems naujoji valiuta širdį glosto. Kai kurie senjorai dievagojosi euro nenorintys nei matyti, nei kišenėje turėti.

– Nenoriu tų eurų net į rankas imti, – pasipiktinusi išrėžė žilagalvė, nusipirkusi rūkytą kumpelį.

REKLAMA
REKLAMA

Senolę ramino kita pirkėja, sakydama, kad teks su tuo susitaikyti ir priprasti. Nors pardavėja senjorai atidavė grąžą lietuviškais centais, vis dėlto priminė, kad apsipirkdama kur nors kitur grąžą ji turėtų gauti eurais.

Kur kas geresnėmis nuotaikomis pasidalijo žuvies produktų pardavėja Roma. Moteris pasakojo, kad nors dirbanti tik pirmąją šių metų dieną, jokių problemų pasitinkant naująją valiutą nepatyrusi nei ji, nei parduotuvės klientai.

– Aš laukiau euro, vis kažkas durniau, – juokdamasi pasakojo Roma. – Šiandien pradėjau darbą neturėdama kasoje nė vieno lito, bet atėjo vienas pirkėjas su dvidešimt litų banknotų ir grąžos pareikalavo litais, tai turėjau bėgti išsikeisti pinigų čia šalia, – rodydama į kitus prekeivius kalbėjo pardavėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Roma džiaugėsi, kad teko susitikti tik su geranoriškais pirkėjais. Moters teigimu, šiokia tokia pramoga kartu su klientu skaičiuoti grąžą euro centais. Esą ir pirkėjui įdomu, kiek naujųjų pinigų gaus, ir pardavėjai naujovė.

Vištienos parduotuvėje ramu – pirkėjai moka eurais

Nedidelėje parduotuvėlėje, prekiaujančioje vištiena, pasak pardavėjų, prekyba klostosi kuo puikiausiai ir euras jokių sunkumų dar nesukėlė.

– Žmonės labai tolerantiški. Dauguma ateina su eurais ir tikrai nėra tokių, kurie atkeliauja su 200 litų kupiūromis. Žinoma, atsineša ir centų, tai nuo tų baltų skaičiavimo jau pavargome, – atviravo pardavėja Loreta.

REKLAMA

Kolegei pritarė Violeta, už durų įdėmiai skaičiuojanti pinigėlius.

– Viskas gerai su pirkėjais. Ateina močiutės iš anksto „euriukų“ prisipirkusios, – tarškindama centais pranešė Violeta.

Moterys tikino, kad naujoji tvarka, kai klientas, mokantis litais, grąžą turi gauti eurais, išgąsdino tik vieną pirkėją. Esą jam pardavėjos privalėjo suskaičiuoti grąžą skaičiuotuvu, nes vyriškis nesupratęs, kodėl tiek mažai grąžos euro centais gavo.

„Ir gatava su tais litais...“

Dar prieš euro įvedimą ne kartą korespondentų kalbinti tauragiškiai nerimavo esą dėl valiutos pasikeitimo šalis praras savo identitetą, kad prekybininkai pelnysis keldami kainas ir apskritai bus sunku ištverti laikotarpį, kai apyvartoje cirkuliuos dvi valiutos. Tačiau vakar mieste nuotaikos buvo kur kas giedresnės. Ką tik banke dvi pensijas į eurus pasikeitusi Jadvyga sakė nenuliūdusi, kad eurais jos piniginėje atgulė kur kas mažiau kupiūrų.

REKLAMA

– Man penkiasdešimtukais davė, o tokiais gražiais! Banke pasitiko tokie malonūs vyrukai, klausė, ar išmušti talonėlį (eilės reguliavimo kvitą – red.), pasiūlė laukiant atsisėsti. Niekada nepergyvenau dėl euro atėjimo. O ir visai smagu: tai, už ką anksčiau mokėdavai kelis litus, dabar keliasdešimt euro centų. Piniginėje dar liko 20 litų, eisiu į parduotuvę katei ėst nupirksiu, ir gatava su tais litais, – nuotaikingai dėstė moteris.

Likusius litus paaukos

Tie vyresnio amžiaus žmonės, kurie yra patyrę valiutų pasikeitimų, neretai juos vertino neigiamai ir teigė praradę pinigų. Nors pinigų netektį prieš daugelį metų sąlygojo rublio nuvertėjimas, gyventojai tuomet kaltino valiutų pasikeitimą – rublių keitimą vadinamaisiais „vagnoriukais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Išgyvenau keletą valiutų pasikeitimų, rublių į „vagnoriukus“, „vagnoriukų“ į litus, teko tarybiniais laikais gyventi Vokietijoje „prie markės“. Net negalvojau, kad pasikeitus litui į eurą kas nors galėtų būti blogai. Specialiai euro pasikeitimui nesirengiau – pinigai sąskaitoje. Kiek grynų litų turėjau, už juos apsipirkau parduotuvėje ir grąžą gavau eurais. Piniginėje turiu 4 litus, eisiu, į kokią aukų dėžutę, kur būna prekybos centruose, įmesiu, – sakė praeivis Juozas.

Piniginėje nedidelę sumelę, tik 12 litų, vakar glaudė ir Danguolė. Moteris sakė, kad valiutų pasikeitimas ją tik pradžiugino, nes pačiai tenka į užsienį vykti. Eurais moteris apsirūpino prieš Naujuosius metus – įsigijo du eurų paketus už 80 litų.

REKLAMA

Verkė, kad neduoda litų

Dauguma kalbintųjų sakė specialiai valiutų pasikeitimui eurų nepirkę, nes žinojo, kad po sausio 1-osios parduotuvėse atsiskaitydami litais grąžos gaus eurais. „Maximos“ prekybos centro pardavėja Lina teigė su keblumais skaičiuodama grąžą nesusidūrusi, nes kasos aparatas parodo sumą, kurią reikia grąžinti pirkėjui. Kiek sudėtingiau buvo pirkėją nuteikti psichologiškai, kad į jo piniginę litai nebegrįš.

– Kaip tik dirbau pirmosiomis sausio dienomis. Buvo tokių, kurie verkė grąžą atidavus eurais, savęs klausė – „ką aš dabar darysiu su jais“, teko aiškinti, kodėl jie litų daugiau nebegaus. Buvo tokių, kurie pamatę grąžą euro centais kaltino, kad apgavau. Teko apsaugininkams išvesti. Gal kai kurie nesuprato, kad šalyje keičiasi valiuta, – svarstė pardavėja.

REKLAMA

Pirmuosius eurus nugvelbė vagys

Tauragės vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinėje vakar buvo galima išvysti ir kiek niūresnį naujos valiutos sutikimą. Kaip pranešė policija, garbaus amžiaus tauragiškei nepasisekė – sekmadienio vakarą ją, einančią Dariaus ir Girėno gatve, užpuolė ilgapirščiai. Nenustatytų trijų vaikinų grupė moteriai iš rankų išplėšė rankinę su visais joje buvusiais pinigais – 74,28 euro.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų