REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Sekmadienį Prancūzijoje vyksiantis solidarumo maršas svarbus ne tik prancūzams, bet visai Europai ir visam pasauliui - ši diena suvienija visus, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis atvyko į Prancūziją pagerbti teroro išpuolių aukų bei kartu su kitų šalių lyderiais dalyvauti solidarumo akcijoje Paryžiuje.

REKLAMA

„Pasikėsino į tas vertybes, į kuriaos lyg ir nebuvo galima pasikėsinti, tai yra iššūkis. Pirmiausi kyla mintis, kad reikia susitelkti ir parodyti, kad laimės ne tie, kurie bailiai šaudo iš už kampo, o laisvė, kad laimės visi tie principai, kurie buvo svarbūs Prancūzijai“, - BNS sakė ministras.

Jis pažymėjo, jog simboliška, kad maršas vyks tokiose aikštėse, tose gatvėse, kurios pavadintos Tautos aikšte, Respublikos aikštė - kas svarbu prancūzams, svarbu ir mums visiems.

REKLAMA
REKLAMA

„Teroro tikslas yra baimė, teroristų tikslas yra pasėti bausmę, tai atsakas gali būti tik solidarumas, kad tie metodai, kuriais naudojasi teroristai, neva kovodami už savo reikalavimus, tokie metodai nepriimtini apskritai“, - BNS teigė L.Linkevičius.

Jis mano, kad į akciją įsitrauks labai daug žmonių

Respublikos maršą - solidarumo akciją - inicijavo Prancūzijos politinės partijos, kaip atsaką į šios savaitės teroro išpuolius Prancūzijoje, nusinešusius 17 žmonių gyvybes.

Solidarumo akcijoje taip pat dalyvaus Prancūzijos prezidentas Francois Hollandas (Fransua Holandas), Europos Sąjungos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, Europos Komisijos prezidentas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy (Marianas Rachojus), Italijos premjeras Matteo Renzi (Matėjas Rendzis) bei kitų valstybių, vyriausybių vadovai bei užsienio reikalų ministrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1990 metų tai pirmas kartais, kai panašaus pobūdžio eitynės dalyvauja Prancūzijos prezidentas. Pastarąjį kartą, prieš 25 metus, tuometinis prezidentas Francois Mitterrandas (Fransua Miteranas) kartu su kitais prancūzais viešai reiškė nepasitenkinimą masiniu žydų kapų išniekinimu.

12 žmonių nužudyta satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje trečiadienį. Dar keturi žmonės žuvo penktadienį per įkaitų dramą žydų košerinėje parduotuvėje Paryžiuje.

Minios sekmadienį pradėjo rinktis į didžiulę ir istorinę demonstraciją Paryžiuje, kurios metu bus pademonstruotas solidarumas su šalį smarkiai sukrėtusių islamistų atakų aukomis.

REKLAMA

Šimtai žmonių jau buvo susirinkę – trys valandos prieš demonstraciją – Respublikos aikštėje mitingui, kuriame turėtų dalyvauti daugiau kaip milijonas žmonių ir dešimtys pasaulio lyderių.

Saugumas buvo smarkiai sustiprintas Prancūzijos sostinei bandant atsigauti po islamistų atakų prieš satyrinį žurnalą „Charlie Hebdo“ ir žydų prekybos centrą. Saugoti demonstracijos papildomai buvo dislokuota tūkstančiai karių ir policininkų, palei jos maršrutą pozicijas ant stogų užėmė snaiperiai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų