REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krentanti naftos kaina bei defliacija euro zonoje ir toliau išliks pagrindiniai veiksniai darantys įtaką žemam infliacijos lygiui Baltijos šalyse. Nors 2015 m. prognozuojama aukštesnė infliacija nei 2014 m., tikėtina, kad pirmoje metų pusėje kainų augimas ir toliau laikysis arti nulio ir pradės kilti tik metų pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Danske Bank“ prognozuoja, kad metinė infliacija Lietuvoje 2015 m. sieks 1,3 proc., Latvijoje – 1,6 proc., Estijoje – 1,7 procento.

REKLAMA

Pingančių energetinių produktų poveikis

Toli mažos infliacijos priežasčių ieškoti nereikia – pinganti nafta net ir Baltijos šalių ekonominio augimo laikotarpiu apsuko infliacijos rodyklę. 2014 m. pigo dauguma energijos išteklių ir produktų, pirmiausia – nafta, tačiau ne tik – pastaruoju metu pigo ir dujos, degalai, šildymas bei elektra. Iš viso energijos produktai Baltijos šalyse 2014 m. pigo atitinkamai 3,6 proc. Lietuvoje, 1,7 proc. Latvijoje ir 3,9 proc. Estijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pigusios energijos efektas Baltijos šalyse siekė 0,5-0,8 proc. punkto. Jei nevertintume energijos išteklių pigimo, infliacija Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje 2014 m. būtų buvusi atitinkamai 1, 1,2 ir 1,3 proc. Tikėtina, kad pirmoje metų pusėje naftos kaina gali dar šiek tiek kristi ir artėti prie 40 dol. už barelį ribos. Žemoms naftos kainoms užsilaikius, ekonomistams gali tekti peržiūrėti šių metų infliacijos prognozę.

Baltijos šalyse – panašios tendencijos

Lietuvos statistikos departamentui paskelbus gruodžio infliacijos duomenis, paaiškėjo, kad vidutinė infliacija Lietuvoje 2014 m. siekė 0,1 proc. Šiemet prognozuojamas infliacijos tempo atsitiesimas iki 1,3 proc., o kitąmet – iki 2 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Latvijoje, kurioje prieš euro įvedimą buvo apskritai sustojęs kainų augimas – infliacija Latvijoje 2013 m. siekė 0 proc., taip pat prognozuojamas spartesnis kainų augimas. 2015 m. infliacija Latvijoje turėtų siekti 1,6 proc., 2016 m. – 2,3 proc. Praėjusių metų sausio-lapkričio mėnesiais Latvijoje fiksuota 0,7 proc. infliacija.

Estijoje, kurioje infliacija 2014 m. buvo 0,4 proc., kainos taip pat kils šiais ir kitais metais. 2015 m. prognozuojama 1,7 proc., o 2016 m. – 2,1 proc. infliacija.

Prisideda ir kiti veiksniai

Svarbu pastebėti, kad prie žemesnių infliacijos tempų Baltijos šalyse prisideda ir kiti veiksniai – pavyzdžiui, žema infliacija euro zonoje, su kuria yra susijusi maždaug pusė visos Baltijos šalių prekybos. Paskutiniai duomenys rodo, kad gruodžio mėnesį euro zonoje pirmą kartą nuo krizinių 2009 m. fiksuotas 0,2 proc. metinis kainų kritimas. Jei Europos Centrinis Bankas nesiims patikimų kiekybinio skatinimo priemonių, „Danske Bank“ prognozuoja, kad infliacija euro zonoje išliks neigiama tris 2015 m. ketvirčius ir pradės augti tik paskutiniajame metų ketvirtyje.

REKLAMA

Kita vertus, kol spaudimas žemai infliacijai yra nulemtas pigių žaliavų Lietuvoje, kaip ir euro zonoje, tai sveika ekonomikai – realiosios gyventojų pajamos auga, taip skatindamos vartojimą ir vidaus rinkos augimą.

Vartotojų nuotaikos Lietuvoje, nepaisant nedarbo mažėjimo ir atlyginimų augimo, kol kas turėtų išlikti panašiame lygyje.

„Danske Bank“ laikosi prognozės, kad pagrindinis Lietuvos ekonomikos variklis šiais metais bus augsianti vidaus paklausa. Tikimasi, kad realus BVP Lietuvoje 2015 m. augs 2,7 proc., Latvijoje – 2,9 proc., Estijoje – 2,3 procento.

Informaciją parengė Rokas Grajauskas, „Danske Bank“ analitikas Baltijos šalims

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų