REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunku patikėti, kad kadaise morkine vadinta visai ne oranžinė, o violetinė spalva, mat iš pradžių morka buvo blyškiai violetinė. Būtent tokias daržoves ėmė auginti senovės Afganistano gyventojai. Kita vertus, ko čia stebėtis: mūsiškės laukinės morkos irgi ne oranžinės, o balsvos. Užtat kvepia daug skaniau nei tos, kurias esame įpratę valgyti.

Sunku patikėti, kad kadaise morkine vadinta visai ne oranžinė, o violetinė spalva, mat iš pradžių morka buvo blyškiai violetinė. Būtent tokias daržoves ėmė auginti senovės Afganistano gyventojai. Kita vertus, ko čia stebėtis: mūsiškės laukinės morkos irgi ne oranžinės, o balsvos. Užtat kvepia daug skaniau nei tos, kurias esame įpratę valgyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Violetinė spalva išties ilgą laiką europiečiams nežadino apetito, todėl ilgai morkomis šerti arkliai, o damos jų lapais puošė šukuosenas. Oranžinę spalvą morkos įgavo po daugybės selekcininkų eksperimentų. Sodri ugninė spalva padarė morkas ne tik gražias, bet ir maistingesnes, mat jose susikaupia daugiau karotino, kurio labai reikia žmogaus imuninei sistemai.

REKLAMA

Morkose yra ir kitų vertingų medžiagų: B grupės vitaminų, gerinančių nervų sistemos darbą, odos ir plaukų būklę, vitamino PP, kuris gerina miegą, vitamino E, stabdančio ankstyvą senėjimą, vitamino C, padedančio įveikti infekcijas, jodo, kalio, fosforo, vario ir kitų mikroelementų. Norintiems turėti sveikas dantenas ir dantis reikėtų kuo dažniau graužti morkas, mat jos nuvalo ant dantų susikaupusius maisto likučius. O morkų sultys, sumaišytos su medumi, padeda numalšinti kosulį.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomet virkite morkas uždengę – šitaip išliks daugiau vitaminų. Ir neskuskite, o geriau patrinkite jas šepetėliu.

Korėjietiškos morkų salotos

0,5 kg morkų, česnako galva, po žiupsnelį druskos ir cukraus, šaukštelis maltų kalendrų, žiupsnelis aitriųjų pipirų, 2 šaukštai obuolių acto, 0,5 svogūno, saulėgrąžų aliejaus kepti.

Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Druską, cukrų, aitriuosius pipirus ir kalendras sumaišykite. Mišinį kruopščiai išmaišykite su morkomis. Česnakų skilteles išspauskite, sumaišykite su obuolių actu ir apliekite juo morkas. Saulėgrąžų aliejuje pakepinkite pusę svogūno, kad aliejus įgautų skonį, svogūną išmeskite. Verdančiu aliejumi užpilkite morkas, jas greitai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą. Morkos skaniausios, kai pastovi per naktį. Galima valgyti vienas ir patiekti prie mėsos patiekalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daržovių sriuba

1,5 litro mėsos sultinio, 2 smulkiai supjaustyti svogūnai, 100 g stambiai sutarkuotų salierų, kubeliais supjaustytų morkų, 5 šaukštai augalinio aliejaus, 2 skiltelės česnako, 1 šaukštas pomidorų padažo, po ½ stiklinės žaliųjų žirnelių, išmirkytų pupelių, ryžių, 2 prinokę pomidorai, 2 lauro lapeliai, 2 šaukštai tarkuoto fermentinio sūrio, pipirai, druska.

Supjaustykite svogūnus, česnakus ir pakepinkite aliejuje. Tada sumaišykite juos su morkomis ir salierais. Viską sudėkite į puodą ir 10 minučių patroškinkite. Vėliau supilkite sultinį, suberkite pupeles, žirnelius, ryžius ir virkite ant mažos ugnies, kol daržovės suminkštės. Vėliausiai sudėkite pomidorų padažą, pomidorus, fermentinį sūrį ir užvirinkite.

REKLAMA

Žemaitiška morkų košė

0,5 kg morkų, 0,5 l grietinėlės, 3 rūgštūs obuoliai, 2 šaukšteliai miltų, šaukštas sviesto, šaukštelis cukraus, druska.

Morkas išvirkite, nulupkite ir sumalkite mėsmale. Svieste paskrudinkite miltus, praskieskite grietinėle ir suverskite į morkas. Tada įberkite cukrų, druskos, sudėkite smulkiai tarkuotus obuolius ir truputį pavirkite. Morkų košę patiekite prie žuvies, maltos mėsos patiekalų.

Morkų suflė

0,5 kg morkų, 2 svogūnai, 3 kiaušiniai, druska.

Padažui: 2 šaukštai sviesto, 2 šaukštai miltų, 1 stiklinė pieno, žiupsnelis cukraus, druskos, pipirų.

REKLAMA

Morkas ir svogūnus nulupkite, nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir pertrinkite per sietelį arba permalkite mėsmale. Paruoškite padažą: keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus, nuolat maišykite, bet jų nesuskrudinkite. Tada plona srovele pilkite pieną. Užvirinkite, įberkite druskos, pipirų, cukraus. Į paruoštą padažą sudėkite pertrintas morkas ir svogūnus, nuo baltymo atskirtus trynius ir išmaišykite. Tada sudėkite iki standžių putų išplaktus baltymus ir viską dar kartą išmaišykite. Suflė masę supilkite į formą ir kepkite 35–45 minutes. Kad suflė geriau iškiltų, indą su mase įstatykite į kitą, šiek tiek didesnį indą, į kurį įpilkite truputį vandens ir viską kartu įkiškite į karštą orkaitę. Suflė atsargiai išimkite, patiekite supjaustytą porcijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkepėlė alkaniems

Morka, 8 bulvės, 2 svogūnai, 0,5 kg kiaulienos arba vištienos faršo, 0,5 litro pieno, 300 g pievagrybių, 300 g sūrio, druska, juodieji pipirai, įvairūs žalumynai.

Bulves išvirkite su lupenomis. Pakepinkite faršą su svogūnais ir prieskoniais, tuomet suverskite jį į dubenį. Keptuvėje apkepkite smulkintus pievagrybius ir svogūnus su morkomis, įdėkite prieskonių. Bulves nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į gilų aliejumi pateptą kepimo indą, taip, kad jie susiglaustų, bet neužliptų vienas ant kito. Ant viršaus dėkite faršą, ant jo – pievagrybius, tada vėl bulves. Taip sluoksniais sudėkite visus produktus. Galiausiai ant viršaus užbarstykite sutarkuotą sūrį. Supilkite pieną ir pašaukite į 170 laipsnių temperatūros orkaitę maždaug pusvalandžiui.

REKLAMA

Morkų troškinys

500 g morkų, 400 g žaliųjų žirnelių, 2 svogūnai, vienos citrinos sultys, šaukštas miltų, 2 šaukštai sviesto, druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų, šviežių petražolių pagal skonį.

Morkas nuplaukite, nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus. Supjaustykite kubeliais. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir pakepinkite smulkintus svogūnus. Sudėkite morkas, žirnelius, druską ir pipirus. Supilkite citrinos sultis su cukrumi, vandenį, kuriame virė morkos, įberkite miltų ir užvirinkite. Papuoškite šviežių petražolių lapeliais.

REKLAMA

Troškinys su slyvomis

0,5 stiklinės aliejaus, 2 svogūnai, kilogramas morkų, šaukštas pomidorų tyrės, šaukštas miltų, 0,5 kg džiovintų slyvų, druskos.

Įkaitinkite aliejų, sudėkite supjaustytus svogūnus ir vieną smulkiai sutarkuotą morką. Uždengę patroškinkite. Įpilkite šiek tiek karšto vandens, tada sudėkite likusias kubeliais supjaustytas morkas bei nuplautas slyvas ir uždengę troškinkite apie valandą, kol slyvos išskys. Baigdami troškinti sudėkite svieste pakepintus miltus, druską ir pomidorų košę.

Citrininis morkų pyragas

2 citrinos, 400 g cukraus, 150 g sviesto, 300 g stambiai tarkuotų morkų, 4 kiaušiniai, 500 g kvietinių miltų, 3 šaukšteliai kepimo miltelių, 4 šaukštai vanilinio cukraus.

Sviestą ištirpinkite. Kiaušinius išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, įmaišykite tarkuotas citrinų žieveles ir iš vienos citrinos išspaustas sultis. Suverskite tarkuotas morkas, atvėsusį tirpintą sviestą, o galiausiai – sumaišytus miltus ir kepimo miltelius. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kekso formą ir kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų