REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grynųjų eurų Lietuvos rinkoje šiuo metu cirkuliuoja daugiau nei litų, teigia Lietuvos banko vadovas. Vitas Vasiliauskas sako, jog siekiama, kad grynųjų kiekis apyvartoje mažėtų.

REKLAMA
REKLAMA

„Apyvarta eurais viršijo apyvartą litais. Iš viso šiai dienai daugiau nei 2,5 mlrd. eurų (grynųjų pinigų - BNS) - daugiau nei 50,4 proc. yra eurai apyvartoje ir šiek tiek daugiau nei 49 proc. apyvartoje dar yra litai“, - penktadienį spaudos konferencijoje po Euro įvedimo koordinavimo komisijos posėdžio sakė Vitas Vasiliauskas.

REKLAMA

Pasak centrinio banko vadovo, tai įvyko diena anksčiau nei Latvijoje.

„Šiandien yra ta diena, kai įvyko lūžis pinigų apyvartoje. (...) Tai įvyko diena anksčiau nei Latvijoje ir Estijoje“, - teigė V.Vasiliauskas.

Anot jo, iki Naujųjų metų grynųjų pinigų apyvartoje sumažėjo 51 proc., tačiau kol kas neaišku, ar jų kiekis ir išliks sumažėjęs.

„Per pirmas septynias sausio dienas išsiimta buvo maždaug 127 mln. eurų, bet kol kas sunku pasakyti, kokios bus tendencijos, ar visgi grynųjų kiekis atitinkamai perskaičiavus į eurus, atsistatys, ar liks, koks dabar yra. Be jokios abejonės, visi turbūt būtų suinteresuoti, kad grynųjų kiekis apyvartoje mažėtų. Čia būtų paskata ir bankams pagalvoti apie būdus ir priemones, kad tiesiog pinigai liktų bankinėje sistemoje ir tai yra saugiau“, - sakė V.Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tai rodo, jog euras yra populiarus.

„Šis faktas liudija, kad per pirmą savaitę po euro įvedimo įsivyravo atsiskaitymuose eurai, ir tai rodo, kad euras yra populiarus instrumentas, tikrai džiugu, ir aš manau, kad baigiantis tom dviem savaitėm dvigubos apyvartos, mes jau, matyt, turėsime visišką euro vyravimą atsiskaitymuose grynaisiais“, - tikino centrinio banko vadovas.

Lietuvos banko duomenimis, iš viso iki sausio 7 dienos šalies komerciniuose bankuose, kredito unijose, pašto skyriuose ir Lietuvos banke pakeista daugiau kaip 1,03 mlrd. litų (298,4 mln. eurų). Gyventojai atliko beveik 400 tūkst. valiutos keitimo operacijų. Dar 124 mln. litų (35,9 mln. eurų) įnešta per bankomatus, o iš jų išgryninta 127 mln. eurų (439 mln. litų).

Lietuvoje euras įvestas sausio 1 dieną. Atsiskaityti ir litais, ir eurais šalyje galima iki sausio 15 dienos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų