REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktajame pagal dydį Lietuvos mieste – Panevėžyje – jaunimo integracijai į darbo rinką skirtas projektas „Pasitikėk savimi“ naujus metus pasitiko kupinas pasitikėjimo savimi. To neslepia viena iš šio projekto koordinatorių – Erika Grigorjevaitė.

Penktajame pagal dydį Lietuvos mieste – Panevėžyje – jaunimo integracijai į darbo rinką skirtas projektas „Pasitikėk savimi“ naujus metus pasitiko kupinas pasitikėjimo savimi. To neslepia viena iš šio projekto koordinatorių – Erika Grigorjevaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau daugiau nei metus ji dirba su projekto dalyviais – jaunais šiuo metu niekur nesimokančiais ir nedirbančias žmonėmis, kuriems „Pasitikėk savimi“ padeda ne tik grįžti į švietimo sistemą ar susirasti darbą, bet ir atrasti... save. „Projekto dalyvių pokyčiai, kurie atsispindi jų akyse, veiduose – pats svarbiausias įrodymas, kad judame teisinga kryptimi“, – įsitikinusi pašnekovė.

REKLAMA

Jauni žmonės, kurie nieko nenorėjo

Nors projekto tikslinė grupė – 16-25 metų jaunuoliai, E. Grigorjevaitė pasakoja, kad dažniausiai tenka dirbti su 22-23 metų žmonėmis.

„Atrodytų, mūsų tikslinė grupė gana siaurai apibrėžta – niekur nesimokantys ir nedirbantys jaunuoliai, tačiau realybėje už šio apibrėžimo slepiasi labai įvairūs žmonės. Projekte dalyvauja ir jauni žmonės su aukštojo mokslo diplomais, ir tie, kas neturi pagrindinio išsilavinimo. Gražiausia yra tai, kaip, bėgant laikui, jie vienas kitą papildo. Galimybė projekto metu bendrauti su skirtingais žmonėmis, mokytis iš jų, augina ir vysto asmenybę. Būtent šis bendravimas turi labai didelį poveikį“, – pastebi E. Grigorjevaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasakodama apie vieną iš didžiausių atradimų, kurį padarė dirbama su šiuo projektu, ji prisipažįsta: „Jeigu su tuo netektų susidurti darbe, niekada nebūčiau patikėjusi, kad yra tiek daug apatiškų jaunų žmonių. Kai kurie iš jų projekto pradžioje tikrai nieko nenori. Kai pavyksta juos prakalbinti, išjudinti, paskatinti mąstyti ir veikti, būna ypatingai džiugu.“

Stiprinamas charakteris

Šiuo metu Panevėžyje jau formuojamos 4 naujos projekto dalyvių grupės, kuriose 15 jaunų žmonių 3 mėnesius ugdys pasitikėjimą savimi ir dalyvaus įvairiose veiklose. Kokiais būdais projekto „Pasitikėk savimi” dalyviai įgauna pasitikėjimo savimi, kaip jiems padedama?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Grigorjevaitė pasakoja, kad iš pradžių vyksta susipažinimas, vėliau prasideda komandinis darbas. Jaunuoliai mokomi pasitikėjimo savimi, lavinami jų socialiniai ir savarankiškumo įgūdžiai – t. y. stiprinamos charakterio savybės, padedančios susirasti darbą arba tęsti mokslus.

Tačiau vien tuo neapsiribojama. Ypatingai daug dėmesio skiriama įvairioms veikloms viešumoje. Jaunuoliai aktyviai dalyvauja nevyriausybinių organizacijų veikloje, bendruomeniniame gyvenime.

Kelias link pasitikėjimo savimi driekiasi per bendravimą

„Prieš šventes ankstesnės grupės dalyvavo „Maisto banko“ akcijoje – padėjo šiai organizacijai rinkti ir dalinti maistą. Taip pat dalyvavome akcijoje, skirtoje miesto puošimui prieš Kalėdas. Turėjome savo eglutę, ją visi drauge puošėme“, – kelis veiklos pavyzdžius išvardija projekto koordinatorė.

REKLAMA

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad tai, kas gali atrodyti pramoga, projekto „Pasitikėk savimi“ dalyviams reiškia kur kas daugiau nei prasmingai praleistas laisvalaikis: „Pavyzdžiui, keliaujame su grupe į meno parodos atidarymą. Atrodytų – kas čia per iššūkis? Bet nemotyvuotiems, nesocialiems jaunuoliams tai – nemenka užduotis. Juk reikia susitvarkyti, pasipuošti, pasiruošti bendrauti su nepažįstamais žmonėmis, galbūt net kalbėti apie meną, apie kurį iki tol nieko nežinojai. Toli gražu ne visiems tai lengva ir įprasta“, – paaiškina E. Grigorjevaitė.

REKLAMA

Drąsinantys rezultatai

Erika Grigorjevaitė pasakoja, kad per projekto įgyvendinimo laiką 11 dalyvių sėkmingai įsidarbino arba grįžo mokytis į švietimo įstaigas: „Vieni įstojo į kolegiją, kiti grįžo į mokyklą. Dar keli dalyviai apsisprendė mokslus baigti suaugusiųjų centre. Dėl vyresnių nei 20 metų dalyvių, kurie neturėjo pagrindinio išsilavinimo ir po projekto apsisprendė baigti mokslus, džiaugiamės labiausiai. Taip pat didele sėkme laikome tų jaunuolių istorijas, kurie projekto pradžioje kategoriškai pareikšdavo, kad už mažą atlyginimą nedirbs, o po projekto suprato, kad nuo kažko reikia pradėti ir sėkmingai įsidarbino “, – tvirtai sako projekto koordinatorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos socialinio fondo finansuojamas projektas „Pasitikėk savimi” įgyvendinamas 15 Lietuvos miestų nuo 2013 m. spalio mėnesio. Jis truks iki šių metų gegužės pabaigos. Projekte dalyvauja 10 teritorinių darbo biržų ir maždaug 40 nevyriausybinių organizacijų. Projektą įgyvendina Lietuvos darbo birža.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų