REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Teroro aktas Paryžiuje: 12 žuvusiųjų, mieste paskelbta ypatingoji padėtis

„Charlie Hebdo“ darbuotojus ir policininkus kulkomis suvarpė asmenys, šaukiantys „Allahu akbar“

Paryžiuje „Charlie Hebdo“ redakciją atakavę užpuolikai šaukė keršijantys už pranašą Muhammadą

Paryžiuje „Charlie Hebdo“ redakciją atakavę užpuolikai šaukė keršijantys už pranašą Muhammadą

REKLAMA

Užpuolikai, kurie trečiadienį atakavo satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje ir nukovė 12 žmonių, šaukė „Mes atkeršysime už Pranašą!“, turėdami omenyje musulmonų pranašą Muhammadą (Muhamadą), vienas policijos šaltinis citavo įvykio liudininkus.

Vaizdo įraše, nufilmuotame vyro, tuo metu buvusio ant gretimo pastato stogo, girdima, kaip užpuolikai šaukia „Allahu Akbar“ („Dievas (visų) didesnis“) ir įnirtingai šaudo.

Paryžiuje per ataką satyrinio leidinio reakcijoje žuvo mažiausiai 11 žmonių

Mažiausiai 12 žmonių, tarp jų du policininkai, žuvo trečiadienį, kai du Kalašnikovo automatais ir raketiniu granatsvaidžiu ginkluoti užpuolikai įsiveržė į Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją, pranešė Paryžiaus prokurorai.

„Šiuo metu“ yra žinoma, kad yra žuvę 10 žmonių, nurodė prokuratūra, neįvardijusi, kiek esama sužeistųjų.

Kitas šaltinis, artimas tyrimui, pranešė, kad aukų skaičius pasiekė vienuolika.

Paryžiaus mero pavaduotojas Bruno Julliard'as (Briunas Žiuijaras) anksčiau sakė, kad „šeši žmonės yra sunkiai sužeisti“, tarp jų vienas policininkas. Kol kas neaišku, ar dalis tų žuvusiųjų jau mirė.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) išvyko į šaudynių vietą ir sušaukė nepaprastąjį ministrų kabineto posėdį, pranešė prezidentūra.

REKLAMA

Vienas tyrimui artimas šaltinis sakė, kad du vyrai, „ginkluoti Kalašnikovo automatu ir raketiniu granatsvaidžiu“, įsiveržė į pastatą Paryžiaus centre ir „įsitraukė į susišaudymą su apsaugininkais“.

Šaltinis pridūrė, kad po atakos užpuolikai pagrobė vieną automobilį ir sprukdami parbloškė vieną pėsčiąjį.

Televizija iTELE citavo vieną liudininką, kuris esą stebėjo tą incidentą iš gretimo pastato sostinės centre.

„Maždaug prieš pusvalandį juodus gobtuvus užsimaukšlinę du vyrai įžengė į pastatą, ginkluoti kalašnikovais, – sakė televizijos pašnekovas Benoit Bringer (Benua Brinžė). – Po kelių akimirkų išgirdome daug šūvių.“

REKLAMA
REKLAMA

Vienas Paryžiaus policijos profsąjungos pareigūnas sakė, kad tarp žuvusiųjų buvo bent vienas žurnalistas, o trys policininkai buvo sužeisti

Pareigūnas Lucas Poignard'as (Liukas Puanjaras) pridūrė, kad užpuolikai vėliau pabėgo dviem automobiliais.

„Charlie Hebdo“ pagarsėjo 2006 metų vasarį, kai perspausdino musulmonų pranašą Muhammadą (Muhamadą) vaizduojančią karikatūrą, iš pradžių paskelbtą Danijos dienraščio „Jyllands-Posten“. Tas žingsnis išprovokavo musulmonų įtūžį visame pasaulyje.

Satyrinio leidinio biuras jau buvo tapęs užpuolikų taikiniu 2011-ųjų lapkritį, kai į pastatą buvo mestas Molotovo kokteilis. Tas išpuolis buvo įvykdytas, kai savaitraštis paskelbė kitą Muhammado karikatūrą ir „pakoregavo“ vieno savo numerio pavadinimą – „Charia Hebdo“, turėdamas omenyje griežtą islamo teisę (šariatą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors buvo paduotas į teismą dėl įtariamo antirasistinių įstatymų pažeidimo, „Charlie Hebdo“ toliau spausdino prieštaringai vertinamas pranašo karikatūras.

2012 metais buvo paskelbta apsinuoginusį Muhammadą vaizduojančią karikatūrą, kai keliose šalyse vyko protestai dėl Jungtinėse Valstijose sukurto mažo biudžeto filmo „Musulmonų nekaltumas“ (Innocence of Muslims), esą įžeidžiančio pranašą.

Per tuos neramumus Prancūzijos mokyklos, konsulatai ir kultūros centrai, veikiantys 20 musulmoniškų šalių, buvo trumpam uždaryti, baiminantis atsakomųjų atakų.

Leidinio redaktorius Stephane'as Charbonnier (Stefanas Šarbonjė), kurį ne kartą buvo grasinta nužudyti, gyvena saugomas policijos.

REKLAMA

Prancūzija paskelbė aukščiausio lygio saugumo parengtį dėl šaudynių Paryžiuje

Prancūzija trečiadienį paskelbė aukščiausio lygio saugumo parengtį po to, kai Kalašnikovo automatais ir raketinius granatsvaidžiu ginkluoti užpuolikai įsiveržė į Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje ir nužudė bent 11 žmonių.

Dėl tų šaudynių Paryžiaus centre nacionalinėje saugumo perspėjimo sistemoje buvo paskelbtas „atakų pavojus“.

Išpuolis Paryžiuje yra „teroristinė ataka“, sako prezidentas Hollande'as

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) patvirtino, kad bent 12 žmonių gyvybių pareikalavęs ginkluotų užpuolikų išpuolis satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje yra teroro aktas ir kad šalyje „pastarosiomis savaitėmis“ buvo užkirstas kelias kelioms kitoms atakoms.

REKLAMA

„Tai teroristinė ataka – dėl to nėra jokių abejonių“, – žurnalistams sakė F.Hollande'as, tuojau po to išpuolio atvykęs į tragedijos vietą.

Pasak prezidento, ši ataka pareikalavo 11 žmonių gyvybių, dar keturių sužeistųjų būklė kritinė. Jis pridūrė, kad buvo įvykdytas „nepaprastai barbariškas aktas“, taip pat sušaukė nepaprastąjį ministrų kabineto posėdį.

Netrukus po to Paryžiaus prokuroro atstovė spaudai Agnes Thibault-Lecuivre (Anjes Tibo-Lekiuivr) pranešė, kad per išpuolį žuvusių aukų skaičius padidėjo iki 12.

F.Hollande'as paragino laikytis „nacionalinės vienybės“, o vyriausybė Paryžiuje ir jo apylinkėse paskelbė aukščiausios laipsnio saugumo parengtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas pridūrė, kad „pastarosiomis savaitėmis buvo sužlugdytos kelios teroro atakos“.

Trečiadienį įvykdytas išpuolis tapo vienu iš didžiausių Prancūzijoje per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Prancūzija paskelbė aukščiausio laipsnio parengtį ir sustiprino saugumo priemones maldos namuose, parduotuvėse, žiniasklaidos biuruose bei transporto sistemoje.

Pastaruoju metu atakų prieš Prancūziją grasino surengti džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), o likus kelioms minutėms iki išpuolio „Charlie Hebdo“ redakcijoje to leidinio paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ buvo paskelbta karikatūra, kurioje pavaizduotas IS lyderis, skelbiantis naujametinius sveikinimus.

REKLAMA

Laikraštis 2012-aisiais publikavo seriją pranašo Mahometo karikatūrų

Piešiniai „šokiruos tuos, kurie nori būti šokiruojami, jei skaitys žurnalą, kurio paprastai niekada neskaito“, sakė karikatūristas ir savaitraščio direktorius Charbas.

„Ar spaudos laisvė yra provokacija? – klausė Charbas. – Aš tiek pat raginu griežtai tikinčius musulmonus skaityti „Charlie Hebdo“, kiek aš vaikštau į mečetę, kad klausyčiausi svarstymų, kurie prieštarauja mano įsitikinimams“.

2011 metų lapkritį buvo padegtos „Charlie Hebdo“ redakcijos patalpos, kai žurnalas pranašo Mahometo karikatūrą išspausdino ant viršelio.

Britanijos premjeras išpuolį Prancūzijos satyrinio savaitraščio redakcijoje pavadino „keliančiu pasibjaurėjimą“

REKLAMA

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) „pasibjaurėjimą keliančiu“ pavadino trečiadienio išpuolį Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje, per kurį, pasak šaltinių, žuvo žmonių.

„Žudynės Paryžiuje kelia pasibjaurėjimą. Mes palaikome Prancūzijos žmones kovojant su terorizmu ir ginant spaudos laisvę“, – pareiškė jis žinutėje tinkle „Twitter“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų