REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai vėl atliko kratas partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje, o padedant Vidaus reikalų ministerijos vadovybei, ir šioje ministerijoje bei jai pavaldžiose įstaigose.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai vėl atliko kratas partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje, o padedant Vidaus reikalų ministerijos vadovybei, ir šioje ministerijoje bei jai pavaldžiose įstaigose.

REKLAMA

 

Kratos ir dokumentų poėmiai taip pat atlikti dešimtyje įmonių. Iš viso trečiadienį atlikta apie 40 kratų ir dokumentų poėmių bendrovėse ir vienuolikos su galimai nusikalstama veika susijusių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose, skelbia STT.

„Tai anksčiau pradėto tyrimo tąsa. Kol kas dar vyksta kratos ir poėmiai, kokie įtarimai ir bus koks įtariamųjų skaičius, paaiškės vėliau“, - BNS sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams taip pat sakė, kad naujos kratos susijusios su jau atliekamu ikiteisminiu tyrimu.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš buvusios patirties galiu komentuoti - jeigu ikiteisminio tyrimo apimtis plečiasi, ji tvirtinama naujais procesiniais veiksmais, vadinasi, tyrėjai yra surinkę pakankamai duomenų arba turi įtarimų, kad buvo padarytos platesnės nusikalstamos veikos“, - tvirtino ministras.

REKLAMA

Pernai spalio 21 dieną Generalinė prokuratūra pranešė su STT atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų. Tada iš viso buvo sulaikyti penki asmenys, įtariamiamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, taip pat partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų.

Ikiteisminiame tyrime įtarimai jau pateikti penkiems asmenims - Algimantui Juocevičiui, Ervinui Raistenskiui, Rolandui Skaisgiriui, Justinui Garliauskui ir Peisachui Kačerginskiui.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienu įtariamuoju gali tapti Seimo narys Rimas Ručys - prokurorai įtaria, kad šis „tvarkietis“veikdamas organizuotoje grupėje su tos pačios partijos nariais A. Juocevičiumi ir E.Raistenskiu, 2013 metų spalį iš televizijos prodiuserio R.Skaisgirio priėmė kyšį.

D.Valys neseniai kreipėsi į Seimą prašydamas leisti patraukti „tvarkietį“ baudžiamojon atsakomybėn, leisti jį suimti ar kitaip suvaržyto jo laisvę.

STT pareigūnai kartu su ikiteisminį tyrimą kontroliuojančiais prokurorais aiškinasi šios ministerijos 2013-2014 metais daugiau kaip 27 mln. litų (daugiau nei 7,8 mln. eurų) vertės viešojo pirkimo konkurso organizavimo aplinkybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtariama, kad įmonės, laimėjusios šį pirkimą, vadovai iš anksto sutarė su tam tikrais asmenimis, kad laimėjimo atveju vėliau už tai bus atsilyginama.

„Šiuo metu surinkti duomenys leidžia įtarti, kad įmonės už suteiktas neteisėtas paslaugas atsilygindavo – sumokėdavo už politinei partijai, su kuria yra susiję minėti asmenys, kitų bendrovių ir privačių asmenų suteiktas paslaugas“, - rašoma STT pranešime.

Prekyba poveikiu (226 straipsnis) – tai nusikalstama veika, kai asmuo už kyšį, pasinaudodamas savo įtaka, pažada paveikti valstybės ar savivaldybės instituciją, įstaigą ar organizaciją, valstybės tarnautoją ar jam prilygintą asmenį.

REKLAMA

Pagal šį straipsnį baudžiamojon atsakomybėn traukiamas tiek kyšį duodantis, tiek kyšį imantis asmuo. Be to, nusikalstamu veikimu laikomas ne tik faktinis kyšio perdavimas ar priėmimas, bet ir provokavimas, reikalavimas, susitarimas, pasiūlymas, pažadėjimas duoti ar priimti kyšį.

Baudžiamajame kodekse nustatyta, kad tas, kas pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė didesnės negu 9 420 eurų vertės kyšį, baudžiamas laisvės atėmimu iki septynerių metų. Tas, kas pažadėjo ar susitarė priimti arba reikalavo ar provokavo duoti, arba priėmė didesnės negu 9 420 eurų vertės kyšį, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki aštuonerių metų. Už prekybą poveikiu baudžiamoji atsakomybė nustatyta ir juridiniam asmeniui.

REKLAMA

STT Vilniaus valdybos atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jį kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų