REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jurgita Čeponytė, LRT Radijas, LRT.lt

Trečiadienį Europos Sąjungos statistikos tarnyba skelbs naujausius duomenis apie infliacijos lygį euro zonoje. Ekonomistai spėja, kad bus fiksuojama defliacija, tai yra bendro kainų lygio mažėjimas. Jei spėjimai pasitvirtintų, euro kursas dolerio atžvilgiu gali dar labiau kristi.

REKLAMA
REKLAMA

Gruodį Vokietijoje užfiksuotas lėčiausias kainų augimas per penkerius metus. Jos nedidėja arba krinta ir kitose Bendrijos šalyse. Prie to prisideda ir vis labiau pinganti nafta, nes sumažina energijos bei kai kurių produktų kainas, todėl bendras kainų lygis krinta.

REKLAMA

Defliacija brangina pinigus, o tai stabdo ekonomiką, nes valstybėms bei verslui yra sunkiau grąžinti skolas, neauga atlyginimai, stabdomas naujų darbo vietų kūrimas bei investicijos. Ekonomistai savo spėjimus grindžia tuo, kad, pavyzdžiui, Italija jau rodo ženklus, kad jos ūkis gali imti trauktis, Prancūzijos gamyba irgi lėtėjo paskutinis aštuonis mėnesius.

Žinia apie defliacija gali išgąsdinti rinkas, todėl euro kursas dolerio atžvilgiu gali dar labiau smukti. Šią savaitę jis buvo žemiausias per 9 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų