REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

 

Ar šiuo metu ieškotės darbo? Bus lengviau, jei darbdaviams pateiksite tinkamus gyvenimo aprašymus. Štai 12 patarimų.

REKLAMA
REKLAMA

1) Siųsdami gyvenimo aprašymą tinkamai jį pavadinkite

Į savo elektroninį paštą darbdaviai nuolat gauna gausybę gyvenimo aprašymų.

REKLAMA

Pasistenkite kristi į akis iš paties pirmo žvilgsnio. Sugalvokite tokį failo pavadinimą, kuris geriausiai apibūdintų jus patį. Darbdaviams tikrai smalsu atverti įdomesnio pavadinimo failą, nei tokį patį, nuobodų, kaip ir visi kiti.

2) Patikrinkite datą

Jei failo pavadinime ar pačiame faile yra pažymėta data, patikrinkite, ar jūsų gyvenimo aprašymo „galiojimo data“ nepasibaigusi.

Pavyzdžiui, dabar yra 2015 metai, o siunčiate CV pavadinimu „Vardas_Pavardė_2013“ . Tai išduoda, kad per metus jūsų nesudomino joks darbas, ilsėjotės ir nieko įdomaus neveikėte.

REKLAMA
REKLAMA

3) Nesistenkite pretenduoti į daug pozicijų vienoje įmonėje

Darbdaviai ieško specialistų ir žmonių, norinčių atlikti tam tikrą darbą. Tačiau gana dažnai sulaukia nemažai gyvenimo aprašymų iš tų pačių žmonių, siekiančių darbą gauti bet kokioje pozicijoje.

4) Yra ir išimtis

Norėdami užimti tam tikrą darbo vietą, savo gyvenimo aprašyme pasistenkite nurodyti priežastis, kodėl esate tinkamas (patirtis, pomėgiai, mokėjimas dirbti tam tikromis programomis, kalbos ir t. t.). Jei pakankamai tų savybių turite ir kitai pozicijai užimti – galite bandyti pretenduoti ir į kitas darbo vietas toje pačioje įmonėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5) Pildydami gyvenimo aprašymą nemeluokite, net jei tas melas „baltas“

Jei reikia meluoti pildant CV, tai gal šis darbas jums netinkamas? Meluojant galima pakliūti į labai nemalonias situacijas. Galbūt tas darbdavys kontaktuoja su įmonėmis, kuriose jūs „dirbote“, arba per pokalbį susikirsite, nes iš tiesų „Excel“ programa dirbti nemokate. Dar nemaloniau būti pagautam bendraujant akis į akį su būsimu darbdaviu.

6) Neprašykite paties žemiausio atlyginimo

Vienas iš klausimų pokalbio metu – kokio atlyginimo norėtumėte? Jei mėginsite įsidarbinti informatiku už 800 litų per mėnesį, darbdavys pamanys, kad nieko neišmanote apie pinigus.

REKLAMA

7) Turite įgūdžių darbui su „Microsoft Office“?

Deja, dabar tai jokia naujiena. Darbdavio nenudžiugins tai, kad mokate rašyti ir keisti raidžių spalvas „Word“ programoje. Geriau pažymėkite programas, kuriomis mokate dirbti.

8) Pomėgiai?

Paminėkite savo hobius. Pomėgiai gali būti naudingi būsimame darbe.

9) Nesate užsiregistravęs jokiame socialiniame tinkle?

Tai nėra būtinybė daugumoje darbų, tačiau pretenduojant į žurnalisto darbą bendravimas su aplinkiniais labai svarbus. Be to, jūsų socialinio tinklo paskyra gali nemažai atskleisti apie jūsų smagią ir sąmojingą asmenybę. Dauguma darbdavių yra užsiregistravę feisbuke ar tviteryje, todėl tikrai nepraleis galimybės patikrinti ir jūsų profilio.

REKLAMA

10) Jūsų gyvenimo aprašymas turi būti dviejų lapų ilgio

Jei netelpate į du A4 formato lapus – vadinasi, prirašėte gausybę nebūtinų dalykų. Galite būti tikri, kad jūsų rašliava arba nebus perskaityta nuosekliai ir galbūt nebus pastebėti esminiai dalykai, arba išvis nebus skaitoma.

11) Rašybos klaidos

Kelis kartus pasitikrinkite, ar rašydami nepridarėte klaidų. Jei nesate tikras, ar parašėte taisyklingai, – pasitikrinkite internetiniame žodyne. Dažniausiai savo klaidų nematome, o štai kitiems tai labai rėžia akį.

12) Būkite savimi

Gyvenimo aprašymą pildykite savo asmenine kalba, nemėginkite įtikti darbdaviui pasitelkdami sunkiai suvokiamų žodžių arsenalą. Jei jums reikia atsidaryti „Google“ ieškyklę, norint atsirinkti kuo skambesnius žodžius, tai pokalbio metu vargu ar ką išlemensite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų