REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę atsistatydinęs premjero patarėjas finansams Stasys Jakeliūnas teigia, kad nebegalėjo produktyviai bendradarbiauti su dabartine Vyriausybe. Anot jo, jo bei premjero pozicijos sutapo tik dėl euro, tuo metu kitos kitos svarbios finansų problemos nesprendžiamos arba atidedamos.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugeliu atvejų mano pozicijos ir siūlymų nepalaikydavo nei premjeras, nei finansų ministras, nors kai kurie jų buvo grįsti geriausių Lietuvos ir pasaulio ekonomistų įžvalgomis. Kai kurias problemas bandžiau spręsti savarankiškai ir jas viešinau, prieš tai išsėmęs visas tarnybinio informavimo ir bendradarbiavimo galimybes“ , - BNS teigė S.Jakeliūnas.

REKLAMA

Anot jo, vienintelė finansų politikos sritis, dėl kurios ir premjero, ir finansų ministro pozicijos iš esmės sutapo su jo nuostatomis, buvo euro įvedimas.

„Euras įvestas, tačiau kiti finansų srities darbai nevykdomi, problemos nėra sprendžiamos arba atidedamos neapibrėžtam laikui“, - kalbėjo S.Jakeliūnas.

Pasak jo, kai kurias problemas jis bandė spręsti savarankiškai ir jas viešino, prieš tai „išsėmęs visas tarnybinio informavimo ir bendradarbiavimo galimybes“.

REKLAMA
REKLAMA

„Kelio užkirtimas „Swedbank“ didinti būsto palūkanas dėl euro įvedimo ir publikavimas straipsnio apie 2015 metų „Sodros“ biudžeto sudarymą, šiurkščiai pažeidžiant Lietuvos įstatymus, buvo pastarųjų mėnesių pavyzdžiai“, - teigė buvęs premjero patarėjas.

S.Jakeliūnas kritikavo „Swedbank“ taikytą būsto paskolų „Prime“ kainodarą ir teigė, kad bankas taip diskredituoja euro įvedimą Lietuvoje. Gruodį portale vz.lt publikuotame straipsnyje apie 2015 metų „Sodros“ biudžeto sudarymą patarėjas teigė, kad „Sodros“ biudžete pensijų ir išmokų didinimui nėra sukaupta jokių rezervų, be to, tokie sprendimai šiurkščiai pažeidžia fondo veiklą reglamentuojančius įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Jakeliūnas pažymėjo, kad per dvejus darbo metus jis siūlė spręsti kelias kertines problemas: taikyti paprastesnį valstybei bei kreditoriams Ūkio banko uždarymo modelį, mažinti „Būsto paskolų draudimo“ nepagrįstas išmokas bankams, pertvarkyti mokesčių ir pensijų sistemą, tvarkyti valstybės paskolų išdavimą, keisti savivaldybių finansavimo ir jų skolos valdymo principus, viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės modelį, peržiūrėti ES paramos lėšų panaudojimo strategiją, taikyti ekonomikos ir finansų principus energetikoje, nuosaikiau prognozuoti, sudarant 2015 metų valstybės biudžetą.

REKLAMA

Praėjusią savaitę premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė BNS teigė, kad S.Jakeliūnas atsistatydino savo noru.

Pirmadienį S.Jakeliūnas BNS teigė formaliai jokių pareigų neužimantis, tačiau neketinantis nutolti nuo viešųjų finansų. Buvęs premjero patarėjas teigė rašantis apybraižą apie „Swedbank“ būsto paskolų pagal „Prime“ kainodarą istoriją bei ketina dalyvauti visuomeninių organizacijų veikloje, apsaugant bankų klientus.

Premjero patarėjų komandą finansų analitikas S.Jakeliūnas papildė 2012 metų pabaigoje. Prieš tai jis vienerius metus dirbo dabar jau žlugusioje Vilniaus taupomojoje kasoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų